Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, synovi je 16 let a chtěl by nějakou motorku 125 ccm a já vůbec nevím jestli mu ji dovolit. Co jsem si zjištovala u mažela od sestry který jezdí tak se dá pořídit hezká skoro nová motorka 125 do 45 000 Kč takže by o peníze ani tak nešlo ale prostě mám strach mu to dovolit. Vůbec nevím hodily by se mi názory motorkářů a maminek (beru i ostatních) vůbec nevím, pořád o tom mluví ale já nevím prostě nevím
Přimlouvám se za Vašeho syna, motorku mu dovolte. Uděláte mu tím jistě radost, navíc ho můžete díky motorce motivovat k výkonům ve škole nebo k "dobrovolné" domácí nebo výdělečné činnosti (pokud se nezlepšíš ve škole tak nebudeš jezdit, pokud nebudeš chodit na brigádu nebo jednou týdně nevyluxuješ tak ti nepřidám na benzín)...
Tím nechci říct, abyste mu ji koupila ze svého, bude dobré (i výchovné) pokud se na pořizovací ceně i dalších výdajích bude velkou měrou podílet...
A na ten strach zapoměňte, je lepší když se teď naučí na stopětadváce, než aby se Vás v 18-ti na nic neptal a rozbil si ústa rovnou na něčem daleko silnějším, těžším, nebezpečnějším...
doplněno 07.08.13 20:48:Nehody motorkářů občas bývají v TV, ale všimněte si, většinou to jsou řidiči na silnějších strojích, kteří nemají průpravu z malých motorek a hned dělají frajeřinky na "dospělé" motorce...
doplněno 07.08.13 20:57: Dohodněte se se synem na nějakém Enduru (hlavně ne automat), může s tím na silnici, může si odvézt kamarádku, a zároveň se s tím může vyblbnout někde na poli, otestovat sebe i motorku, na poli nebo louce to bolí daleko méně než na asfaltu, získá cenné zkušenosti a přestane se zbytečně přeceňovat (jak už to mladí někdy dělají, nebývali jsme jiní)...
...souhlsím, ať si na ní rozhodně vydělá. Bude si jí více vážit a nebude dělat frajírka před ostatníma. Taky nebude jeden zbytečný křížek u silnice.
já za mlada taky škemral u našich aby mi pořídili fichtla a trvalo mi dlouho než sem je ukecal taky se báli ale věděli že stejně jezdim na pučenejch strojích a bez papírů -tenkrát ty policajti byly u nás rozumný a stačila domluva -tak se mi je nakonec podařilo zlomit
skusil bych se synem udělat domluvu typu ano povolim ti motorku i ti jí pomůžu zafinancovat ale budeš se na tom financování podílet nákým vámi zvoleným způsobem aby si toho synátor vážil a věděl že nic neni zadarmo
Já jsem chtěl na rodičích motorku od patnácti let (v.r. 1980). báli se, tak jsem jí nedostal(až babetu v.r. 1986). Svému synovi jsem v jeho patnácti letech koupil skůtra, a když na něm poprvé odjížděl, tak jsem trnul, jako nikdy, dnes je mu dvaadvacet, už jezdí autem a jsem rád, že ho motorky pustily.
Za mě stoprocentně ANO.
Já začal jezdit v 15ti na strejdově chrchlákovi, v 17ti na třiapůle a ve 25 jsem si koupil 800. Naši proti tomu nic neměli (za mlada). Synovi jsem kupoval motorku v 16ti (50ccm v 15ti se mu zdálo zbytečně vyhozené peníze za řidičák). Část řidičáku si platil sám.
Vezmi to z druhé strany. V autech se zabije mnohem víc lidí než na motorkách, budeš usilovat o to, aby nikdy nesedl do auta? To samé kolo, lyže a další dopravní či sportovní prostředky.
A druhá věc - 125 je pro začátek ideální. Pochybuju, že by se na ni zabil, i když to nevylučuju, ale rozhodně je lepší, když se vyjezdí na takovéto slabé kubatůře. Až bude samostatný a pořídí si něco silnějšího, už nebude tak bláznit a bude jezdit pohodově. A nebo na této kubatuře zjistí, že ho motorkaření tolik nebere a bude to jeho poslední ježdění, i takových lidí je dost.
Mysli na to, že motorkaření, i když dnes už se to tak nejeví, je o srdci, pokud k tomu je, tak na tom bude jezdit, kdyby ses na hlavu stavěla.
maminky se prostě bojí to je jasné, no řekla bych že je nutné si uvědomit jestli máte doma třeštiprdlo který bude hned zkoušet nevyžší rychlost a atd. nebo kluka který už má rozum a ví že motorka není jen tak někaká hračka,ze které když se spadne výsledek ke stejný jako u kola. o tomhle popřemýšlejte jak se syn chová a podle toho bych se rozhodla.
jé když si vzpomenu na svůjí maminku, já tedy papíry nemám ale svého času jsem byla s partou mororkářů jedna ruka takže vyjížďky na dlouhé hodiny a tak.. vždycky se klepala hrůzou a když jsem přijela domů objímala mě a říkala že mě příště nikam nepustí( pustila) a dneska jsem zato ráda byli to nejhezčí chvilky které jsem zažila a ze vzpomínek na to žiju dodnes.
Je to těžké, na motorce je člověk daleko zranitelnější, než v autě, tam je aspoň chráněn plechy, na motorce je "nahatý". Vnuk /14 let/ toužil po malé motorce. Rodiče mu koupili starší jednorychlostní babetu, za tisícovku. Kluk smí jezdit jen za domem podle pole. Řidičák zatím totiž nemá.Poslouchal, jezdil za barákem podle pole, ovšem už má propálené lýtko od výfuku. Tím asi musí projít každý. Ale být jeho rodiči, raději bych ještě ten rok počkala, zbytečně ho to láká. Syn si loni koupil "šopra", jedenáctistovku, motorka jak sen. Lesklá černá, kůže a stříbrný chrom. Přes mé skučení a prosby nepůjčil. Prý bych to neudržela. Stejně mě podceňuje. Jel na jednu ze svých prvních jízd. V lese znenadání do silnice srnka, položil to, naštěstí "jen" zlomená klíční kost, motorka v opravě. Nemohl za to, přesto občas říkám, že motorka je ďáblův výmysl. I když jsou krásné a moc mě přitahují. A tak jedinou motorku, kterou uznávám, je moje černá dvourychlostní babetka, s kterou si pomalu prdlám do sousední obce pro chleba. Ale druhým faktem je, že pokud je syn rozumný a na motorku je schopný si aspoň trochu přivydělat, dovolila bych.. Motorkou si musí stejně projít asi každý správný kluk. Je pořád lepší, když víte kam jede a na čem, než kdyby s klukama nějaké pekelné stroje zkoušel tajně. Tak ať je šťastný za řidítky motorky a ať se mu nic nestane.
Musí dávat dvojnásobný pozor. Řidiči aut často motorku přehlédnou, nedomyslí, nedají motocyklu přednost - a neštěstí je hotové. Já osedlávala jen Jawičku 350, ale jak říkám, na motorce musí mít člověk nastražené všechny smysly. Jaga.
Urcite poridit. Lepsi je to ted, nez aby ho ta touha nepustila, v dospelosti si poridil neco silneho a nezkuseny se rozmazl pri prvni krizovce.
-
Ale v pohode staci nejaka levnejsi. 45t je za prvni motorku, na ktere bude jezdit jednu dve sezony a urcite to i polozi, zbytecne moc.
Jety endurko, ktere vydrzi nejake to hrubsi zachazeni a pro tento vek je to i nejuniverzalnejsi. Da se s tim na silnici, nasbirat nejake zkusenosti i vyblbnout nekde na poli.
-
Muze se na tom podilet stylem neco za neco...
Nevim, jestli bych z nej zrovna tahal penize, ale znamky ve skole, umyte nadobi a pod., proc ne.
Také se přimlouvám za ano. Aspoň se otrká, vyzkouší si, co takový stroj dovede a nekoupí si pak hned litr, který ve druhé zatáčce nezvládne. Nicméně 45 000,- mi přijde přehnané, motorka na pár sezón, protože většina kluků ji vymění za silnější), se dá pořídit daleko levněji.
Samozřejmě bych očekávala, že se syn bude finančně podílej, ne že mu všechno spadne do klína. Pokud o motorku hodně stojí, ať se taky snaží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.