Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarádka nedostala dovolenou

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, píšu za kamarádku, protože nemá počítač a moc se trápí. V lednu si s manželem zajistili aktivní dovolenou /hodně túr/ v rakouských Alpách. Pro jednoho to stálo 10.000. Složili požadovanou zálohu 4.000 na osobu s tím, že zbytek doplatí při nástupu na dovolenou. Zaměstnavateli už v lednu nahlásila termín tohoto zájezdu a poprosila o dovolenou. Jenže známá měla smůlu, dělá pomocnou kuchařku a v červnu měla v práci úraz. Rozříznutou ruku, šití, zákaz namáčení ve vodě, špatná hybnost prstů...Byla asi 4 neděle doma.Pak se dala na vlastní žádost už uschopnit, aby se mohla zúčastnit té dovolené. *slunce*Jenže se zlou potázala. Vedoucí ji dovolenou nedala, prý se s úrazem válela doma a odpočinula si dost, a proto dá přednostně dovolenou těm, které pracovaly za ni. Prostě nepochodila. Na dovolenou se už jelo, kamarádčina záloha propadla a tak jel manžel sám, aby to nepropadlo i jemu. Nesehnali prý náhradníka. Takže on chodí po Alpách sám, ona doma brečí. *plac* Vím, že už jí teď stejně nepomůžu, ale slyšela jsem někde, že pokud má zaměstnanec nahlášenou a zaplacenou dovolenou na určitý termín, a zaměstnavatel ho na ni nepustí, prý mu musí složenou částku zaplatit. Je to pravda? Přála bych jí, aby dostala aspoň své peníze zpátky, když už má zkaženou dovolenou. Nevíte, prosím, kde bych toto ustanovení našla? Děkuji všem za Evku. Jaga.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

platí to i pro odvolání z dovolené, kdy hradí náklady s tím spojené plus dovolenou. Záleží jestli má vůbec jak prokázat, že dovolenou měla původně schválenou.

hodnocení

0x

Odpověď naleznete v zákoníku práce:

Díl 2
Čerpání dovolené

§ 217

(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
(3) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.
(4) Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.
(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.

iz*
hodnocení

0x

Dovolená se zaměstnavateli "nehlásí", zaměstnanec o ni musí zaměstnavatele písemně požádat.

Na úhradu nákladů by kamarádce vznikl nárok v případě, že jí zaměstnavatel už dovolenou písemně schválil.

doplněno 04.08.13 18:09:

Ládine, u některých zaměstnavatelů nemusí být s dovolenou (s jejím plánováním) žádný problém.

Docela by mne zajímalo, jak by to u Vašeho zaměstnavatele bylo v případě, že by získal např. mimořádnou zakázku, na niž by Vás potřeboval.

Proplatil by Vám zaměstnavatel v takovém případě náklady (např. storno), přestože jste dovolenou od něj neměl písemně schválenu?

ladinpraha*

Já mám tu zkušenost, že nikdy nežádám písemně a samozřejmě nedostanu žádné potvrzení o schválení. Vedoucí si termín napíše do kalendáře a z toho vychází při plánování směn. Lístek o čerpání dovolené se (pokud vůbec) vypíše až po návratu z dovolené, resp. s měsíčním výkazem směn. Dovolená je o domluvě.

Pokud si v tomto případě vedoucí postavila hlavu, tak možná stačilo říct "dobrá, já dovolenou ruším, ale zálohy a vynaložené náklady budu po zaměstnavateli vymáhat". Věřím tomu, že by na tu dovolenou jela.

doplněno 04.08.13 23:39:

Hm - já přece tu pravdu nezpochybňuji. Já jenom konstatuji svoji zkušenost za posledních cca 20 let v několika firmách. Nikdy mi nikdo neřekl půjdeš na dovolenou tehdy a tehdy. Maximálně u zbytku dovolené před koncem roku nebo na začátku dalšího řekli: "potřebuji, aby sis vyčerpal týden staré dovolené, kdy se ti to hodí?". A u hlavní dovolené o prázdninách to vždycky bylo o dohodě, aby na dovolené nebylo víc lidí, než je únosné.

hm*

Ladine, ty před tebou mají pravdu. Dovolená je o domluvě, ale jen v "hodných" firmách (tam, kde nejsou šéfové blbci a kde navíc takto dohadované dovolené nenarušují provoz firmy). Jinak opravdu dovolenou určuje zaměstnavatel a nikoho se na nic ptát nemusí, k určení jejího termínu jsou jen jistá doporučení. Takže dokud nemáte od zaměstnavatele potvrzený termín dovolené, nemáte nic a nemáte ani nárok na náhradu.

hodnocení

Děkuji vám všem. Ale Evce asi nepomohu. Nechce se dohadovat o své, má asi 3 roky do důchodu a má ohromný strach z propuštění. Tak asi raději oželí ty 4 tisíce, ale řekla mi, že bude raději držet hubu a krok. Takže má otázka byla k ničemu. Ovšem je to voda na mlýn různých podvodnéků, kteří si zákony vykládají jak chtějí. Když se lidé dají, proč to nezkusit? *bzum*Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]