Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
zajímalo by mě,zda existuje určitá hranice,kdy je teplota na pracovišti tak vysoká,že zaměstnavatel musí dodávat zdarma nápoje či přijmout jiná odpovídající opatření.
Jedná se o kancelář,s ohledem na druh a povahu vykonávané práce není možno otevřít okna.
Přenosný ventilátor není možno použít,neboť to zaměstnavatel výslovně zakázal.
Naměřená teplota během dne činila 48 stupňů.
Otázka zní: Není 48 stupňů už trochu moc? Je možné se nějak bránit? Případně docílit nějakého úspěchu?
Toto vše se děje na pobočce České pošty. Kde jinde,taky.
Děkuji za nasměrování na nějaký předpis,řešící tuto problematiku.
To nemůžete okna otevřít ani na ventilačku? A proč nemůžete používat ventilátor? Nebo aspoň malý větráček.
doplněno 03.08.13 22:02: Hm, to je divné. Kdykoli jdu na poštu, tak mají otevřená okna. Když mají mříže, tak jsou dokořán, když mříže nemají, tak na ventilačku. A s tím větrákem... Nevím, to se mi nezdá správné. Nicméně nedávno prý v autobuse u řidiče naměřili 51 °C a nic s tím nedělali, takže možná zákon na maximální teplotu nebude
48°C já čekal, že pracuješ v botanické zahradě Optimální teplota je do 25°C, tam bych při 48°C asi f*ípnul. Investice zaměstnavatele do mobilní klimatizace přes větrací průduh bez otevírání okna asi nepřipadá v úvahu? Nebo přidělat aspoň ke stropu několik velkých větráků
Max teplota první skupina,např kanceláře je 28 stupnů.Pokud to zaměstnavatel nezajistí,tak podejte stížnost na příslušném pracovním úřadu.
Úřad práce už tyto záležitosti několik let neřeší. Zaměstnanci se mohou obrátit na inspektorát práce. Ale na poště se mohou obrátit i na odborovou organizaci (to bude o dost rychlejší).
Jak byste se chtěla bránit, čeho konkrétně byste chtěla dosáhnout? Jedině asi aby Vás pustili domů. Já vím, ve stínu a u bazénu by bylo fajn... ale to nám zaměstnavatel nezařídí. Není v jeho silách snížit teplotu na pracovišti, což je jediné, co by nám pomohlo. Klimatizace se nedočkáme. Stejné problémy jsme řešili, když jsem pracovala v České pojišťovně. Budova měla prosklenou stěnu - v zimě mráz, v létě vedro, hlavně že byl spokojený architekt.
Teď pracuji ve státní správě. Kanceláře máme v pronajaté budově, která nikdy nebyla koncipovaná jako úřad. Okna na hlavní silnici (výpadovka) a na jih. Klimatizace není. Ventilátory nemáme, nedostaneme a svoje si přinést nesmíme - bezpečnost. Na naše občasné stesky na vedro každý rok touto dobou (nepůsobí to dobře, když sedíte u stolu naproti klientovi a pot Vám kape z brady na jeho doklady) nám bylo podrobně vysvětleno, že by musel být k dispozici kalibrovaný teploměr a že by hraniční teplota daná nařízením vlády musela být na pracovišti naměřena po celou pracovní dobu - musí být spočítán časově vážený průměr (tedy např. i v 7:00 ráno). Ohledně tepelné zátěže při kancelářských pracích (viz tabulka tříd práce v příloze tohoto NV ) nemáme vlastně co chtít - voda nám teče na záchodě z kohoutku (tolik k ochranným nápojům). Ovšem ani ochranné nápoje vedro nevyřeší. Ani nelze moc využít režimových opatření. Jako úřad musíme dodržet provozní dobu, nemůžeme pracovat třeba od 4 od rána do 10 dopoledne a zbytek si dodělat třeba od 6 do 8 večer.
Jenom pro orientaci - je to Nařízení vlády č. 93/2012 Sb.
A ještě odkaz na dobrý článek o této problematice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.