Nejste přihlášen/a.
dobrý den, ráda bych se zeptala, zda dostanu porodné, pokud zapíšu otce dítěte do rodného listu, ale nebydlíme spolu. Posuzuje se domácnost, nebo partneři i zvlášť? Já beru jen nemocenskou, tudíž bych na to nárok měla, ale chci napsat otce do RL. Někde jsem četla, že ho budou posuzovat taky i když bydlí jinde, stačí že je napsán jako otec... poradíte mi jak to vlastně je?
Dobrý den. Posuzují se příjmy otce a matky, pokud žijí ve společné domácnosti. Pokud ve společné domácnosti nežijete, budete posuzována jako matka samoživitelka. Na porodné nemá vliv zápis otce do RL dítěte, jestli-že s Vámi nežije ve společné domácnosti.
doplněno 03.08.13 14:47:Budete muset doložit, že spolu trvale nežijete a společně nehradíte náklady na své potřeby.
a nevíte jak to posuzují?Jestli jen formou doložených dokladů nebo návštěv? vím že tři měsíce zpětně, ale pokud se budem k sobě časem stěhovat (chceme větší společný byt), budu muset porodné vrátit? nebo je nějaká promlčecí doba, kdy je to pak jedno?
Pro přiznání jakékoliv sociální dávky (tedy i porodného) se vždy sleduje příjem za rozhodující období, jímž je předcházející kalendářní čtvrtletí.
Pro účel porodného se do posuzovaných započítává i nenarozené dítě. Tzn., že na porodné budete mít nárok v případě, že Vaše příjmy za rozhodné období budou nižší než 11.712 Kč měsíčně.
___ Žádné návštěvy dokládat nebudete. Úřad práce už si zjistí, kdo je v bytě hlášen k trvalému pobytu.
Ale je možné, že Vás ÚP vyzve, abyste se domáhala svého práva i práva dítěte: vyživovací povinnost vůči dítěti má otec dítěte, který je povinen přispívat na výživu i matce svého dítěte.
doplněno 04.08.13 06:20:Ještě odkaz:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.