Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dostala jsem výpověď a teď v březnu dostanu tříměsíční odstupné, mám právo na podporu v nezaměstnanosti? Pokud nemámprávo na podporu a vzdám se toho odstupného, bude mi vyplácena podporu v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď.
doplněno 04.03.09 13:32:Děkuji všem moc za odpovědi. Určitě se ozvu ,,mouse,, když to bude vědět na 100 %.
Pokud jste dostala tříměsíční odstupné, tak podporu nedostanete po dobu tří měsíců, pouze vám stát bude platit soc. a zdravotní. Na ÚP nahlásit do 3 dnů!
Odstupné nemá vliv na vznik nároku a výplatu podpory v nezaměstnanosti. Pokud se nezaregistrujete, nemůžete dostávat podporu v nezaměstnanosti.
doplněno 03.03.09 22:03:Právní poradnaFirma k 1.4.2007 snižuje stavy zaměstnanců. Obdržím odstupné ve výši 5 platů. Pokud se zaregistruji na úřadu práce, od kdy budu pobírat podporu v nezaměstnanosti? Až po 5 měsících? Děkuji za odpověď
Výplata odstupného Vaším bývalým zaměstnavatelem nemá na pobírání podpory v nezaměstnanosti žádný vliv. Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá pouze ten uchazeč o zaměstnání, kterému vznikl nárok na výsluhový příspěvek podle zvláštních právních předpisů (např. § 131 a násl zákona č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů) nebo příspěvek za službu podle zvláštních právních předpisů (§ 116 až 119 zákona č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků Policie České republiky.
Podle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, náleží uchazeči o zaměstnání, při splnění stanovených podmínek podpora v nezaměstnanosti ode dne podání písemné žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Jestliže uchazeč o zaměstnání požádá o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání, přizná se podpora v nezaměstnanosti ode dne následujícího po skončení zaměstnání.
Pokud Váš pracovní poměr skončí dne 1.4.2007 a požádáte-li písemně nejpozději do 4.4.2007 úřad práce, v jehož obvodu máte bydliště, o zprostředkování vhodného zaměstnání, budete zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání od 1. dubna 2007. A požádáte-li současně týž den tj. 4.4.2007 písemně o podporu v nezaměstnanosti, bude Vám přiznána podpora v nezaměstnanosti rovněž od 1. dubna 2007.
Mgr. David Šmíd
doplněno 03.03.09 22:04:doplněno 03.03.09 22:05:Nevzdávejte se a nenechte si blbě radit.
Toto platilo dříve,už nějaký čas je to ovšem tak,že na podporu máte nárok bez ohledu na to,zda jst dostal či nedostal odstupné.
doplněno 04.03.09 08:29:reakce na odpověď @slonbonjohn
Já se omlouvám za špatnou odpověd, vycházel jsem právě ze situace, v které jsem také byl, ale bylo to opravdu před devíti roky tak, jak jsem napsal. Potěšující je, že aspoň toto se pro některé lidi v nezáviděníhodné situaci zlepšilo.
Zdravím,
jsem na tom úplně stejně, jako Vy. Od 1.dubna jsem bez práce a dostanu odstupné za 4 měsíce, protože mi zkrátili výpovědní lhůtu jen na měsíc - na tom jsme se se zaměstnavatelem dohodli, protože místo se k tomuto datu úplně ruší. Sama jsem v pondělí zadala stejný dotaz. Odpovědělo mi dost lidí, avšak každý říkal úplně něco jiného. Od pondělí se snažím najít pravdivou odpověď na netu a různých jiných poradnách a moudrá z toho tedy nejsem. Můžeme tedy jen doufat, že na podporu v nezaměstnanosti nárok mít budeme. Někde jsem se dočetla, že podpora je jen jakási jednorázová náplast, neboli bolestné za to, že člověk přišel bez vlastního zavinění o práci a nemá vliv na hmotné zajištění, z čehož by vyplývalo, že by jsme podporu dostat měli.
Jedna odpověď na mou otázku mě ale zaujala a to sice,že prý jde o to jakou formou bude odstupné vyplaceno. Tedy, že někde to vyplácí formou odstupného - z čehož se nestrhává sociální a zdravotní pojištění, ale jen daň a v tom případě nárok na podporu v nezaměstnanosti není, až po době, kdy odstupné vyprší, že se ale na úřad práce máme stejně přihlásit a oni za nás budou platit zdravotní a sociální a budou nám pomáhat najít práci. A některé firmy to vyplácí zase jako odměnu k platu ve výši odstupného, z čehož se ale odvádí soc. i zdrav. poj. a daň a ta částka je pak o několik tisíc menší, ale zase se to započítává do důchodu a je přiznaná hned podpora v nezaměstnanosti. To je docela zajímavé a podle mě i možné, ale sama nevím, jakou formou mi to zaměstnavatel vyplatí a zatím tedy doufám, že to bude formou jednorázové odměny, aby byla jistota vyplacení podpory v nezaměstnanosti. Budu ale každopádně pátrat dál, abych si to ověřila z nějakého důvěryhodného zdroje a možná, když nenajdu v dohledné době tuto odpověď na otázku jinde, tak oslovím přímo úřad práce, aby mi dal kloudnou odpověď. Pokud budu vědět něco nového, ozvu se a o totéž prosím Vás, kdyby jste měla nějakou tutovku, napište mi prosím sem, nebo na můj e-mail: jitol@seznam.cz. Díky.
P.S. snad to někoho zde nepopudí a neřekne si hamouni, dostanou odstupné a ještě by chtěli od státu podporu, ale není to vážně nic příjemného být bez práce. Sama doufám, že práci do té doby seženu a nebudu podporu vůbec potřebovat. Toto je sice alibismus, ale na druhou stranu si myslím, že jsem do státu sama svou prací už dost peněz nastrkala a tak není nic špatného, že to teď chci trochu vrátit.
K vašemu PS.: Jsou ,,lidi ",kteří se za to nestydí, jsou na to dokonce hrdí a slovo PRÁCE je pro ně cizí a uráží je. Takže klídek
Zdravím "Zuice", tak snad jsem konečně narazila na důvěryhodný zdroj. Jsou to Finanční Noviny, tak snad se tomu dá věřit. Cituji poslední sloupec k problematice odstupného:
Nárok na odstupné neovlivňuje, zda a kdy uvolněný pracovník nastoupí po skončení pracovního poměru do nového zaměstnání, začne samostatně podnikat (jako osoba samostatně výdělečně činná), odejde do starobního, i předčasného, důchodu či rozšíří řady nezaměstnaných. Pečlivě je ale třeba zvážit event. návrat k původnímu zaměstnavateli: Pokud zaměstnanec po skončení pracovního poměru nastoupí opět do zaměstnání u dosavadního zaměstnavatele před uplynutím doby určené podle počtu násobků průměrných výdělků, z nichž byla odvozena výše odstupného, je povinen tomuto zaměstnavateli vrátit odstupné nebo jeho poměrnou část. Přijetí odstupného však pracovníka nikterak neomezuje v pozici úřadem práce evidovaného uchazeče o zaměstnání; splňuje-li jinak ostatní předpoklady pro přiznání hmotného zabezpečení, bude mu podpora v nezaměstnanosti přiznána bez odkladu a bez ohledu na výši vyplaceného odstupného.
Autor: Richard W. Fetter
Jinak odkaz je: financninoviny.cz/...
Takže už jsem se uklidnila a hupky dupky na úřad, pokud neseženu práci do konce března. Držím palce, ať vám to co nejdříve vyjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.