Klih - bobtnání

Od: Datum: 31.07.13 21:31 odpovědí: 10 změna: 01.08.13 17:54
avatar

Pěkný večer, :)

potřebuji si na zítřek připravit trochu klihu. V návodu je napsáno, že se má nechat 3-4 hodiny bobtnat ve studené vodě. Nevadilo by, kdybych ho dala bobtnat už teď (i když s ním budu zítra pracovat až někdy okolo 10 h dopoledne)?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 31.07.13 21:33
avatar

Nevadilo. Když se kdysi lepilo teplým klihem, tak byl na topení klidně i několik dní.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: hop®
Datum: 31.07.13 21:35
avatar

Určitě nevadí, ty 3 hodinky jsou minimum, aby byl klíh použitelný!

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 31.07.13 21:38
avatar

Díky za odpovědi!

Datum: 31.07.13 21:43
avatar
Zřejmě máte na mysli kostní klih. Takové hnědé čočky, teda většinou. Namočené a případně i povařené budou specificky smrdět/vonět. Jak pro koho. Klidně je nechte namočené i déle, potom ho necháte povařit.
Nepíšete, na co budete klih používat.
Na lepení dřeva se dnes používá spíše disperzní lepidlo. Hotové, prodává se v různě malém i velkem balení.
doplněno 31.07.13 21:45: Bóže, než to na mobilu nasmolím...
doplněno 31.07.13 22:00: Většinou dnes používají na ikony tzv. sololit,
dřevovláknitou desku.
Napouští se klihovou vodou, jako dobrý podklad pod zlacení, kterého je na ikonách poměrně dost.
Nepoznám mletý papír, má to nějaký název, nebo je to samo domo? Příp. odkaz?
doplněno 01.08.13 05:17: Teplota klihu při "vaření" ve vodní lázni tak 70 stupňů. Klih stačí na ní jen ohřát, vařil se na vyšší teplotu už ve výrobě.
Při vaření, míchání a při zpracovávání dávejte pozor, i kapka na kůži dost pálí, klih je hustý, dlouho drží teplo a špatně se z pokožky stírá.
Nenamočte ho moc, zkuste jen malé množství. Je podobný dětské krupici, té také ze začátku při vaření krupicové kaše vypadá, že je jí málo, a najednou je husto!
Nenapouštějte hustým klihem, špatně vsákne a bude dlouho schnout. Vyzkoušejte na odřezku potřebné ředění, silná klihová voda na govrchu může časem praskat.
doplněno 01.08.13 17:32: Klidně ten klih namočte a vařte v plechovce, kterou položíte do nějakého kastrolku s vodou. I tvrdý klih se dá namočit a umýt teplou vodou.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 31.07.13 21:48
avatar

Klihem budu napouštět desku z mletého papíru (nevím, jak se správně nazývá). Je to podle návodu na ikonu. :)

doplněno 31.07.13 22:03:

Je to ten sololit :D. Nevěděla jsem název, ale často ho pod ikonami vídám - tak jsem se ho rozhodla použít.

doplněno 31.07.13 22:04:

My tomu doma říkáme "dykta", ale správný název nikdo neznal.

Datum: 31.07.13 22:35
avatar

Přesně stejně jsem chtěl také odpovědět.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.08.13 11:09
avatar

Díky za zkušenosti - asi ho ještě trochu naředím. :)

Datum: 01.08.13 01:15
avatar

Ostatní přede mnou vám už odpověděli na téma bobtnání, já bych vás jen rád upozornil na to, že kostní klih se před použitím ohřívá a zpracovává se teplý. Ohřívání (vaření) se provádí vždycky přes vodu ( klih dáte do plechovky, plechovku postavíte do kastrolu s vodou a pak teprve dáte na zdroj tepla - např. vařič), jinak by se klih spálil, případně by vám mohl začít hořet.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.08.13 15:17
avatar

Měla bych ještě otázku - může se na vaření klihu použít normální kuchyňské nádobí (t.j. půjde to umýt)? Nebo si mám najít nějakou plechovku?

Datum: 01.08.13 17:54
avatar

Klih dejte třeba vymyté plechovky od nějakého jídla, do jakého kastrolu potom dáte vodu a do ní postavíte plechovku už je jedno - tomu neublížíte. Štětec na natírání dopručuji raději nějaký levný, obyčejný s obyčejnými (ne umělými) štětinami - ten pak bude použitelný už jen na ten klih.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.