Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klih - bobtnání

Od: ildika® odpovědí: 10 změna:

Pěkný večer, :)

potřebuji si na zítřek připravit trochu klihu. V návodu je napsáno, že se má nechat 3-4 hodiny bobtnat ve studené vodě. Nevadilo by, kdybych ho dala bobtnat už teď (i když s ním budu zítra pracovat až někdy okolo 10 h dopoledne)?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Určitě nevadí, ty 3 hodinky jsou minimum, aby byl klíh použitelný!

hodnocení

3x

Nevadilo. Když se kdysi lepilo teplým klihem, tak byl na topení klidně i několik dní.

hodnocení

2x
Zřejmě máte na mysli kostní klih. Takové hnědé čočky, teda většinou. Namočené a případně i povařené budou specificky smrdět/vonět. Jak pro koho. Klidně je nechte namočené i déle, potom ho necháte povařit.
Nepíšete, na co budete klih používat.
Na lepení dřeva se dnes používá spíše disperzní lepidlo. Hotové, prodává se v různě malém i velkem balení.
doplněno 31.07.13 21:45: Bóže, než to na mobilu nasmolím...
doplněno 31.07.13 22:00: Většinou dnes používají na ikony tzv. sololit,
dřevovláknitou desku.
Napouští se klihovou vodou, jako dobrý podklad pod zlacení, kterého je na ikonách poměrně dost.
Nepoznám mletý papír, má to nějaký název, nebo je to samo domo? Příp. odkaz?
doplněno 01.08.13 05:17: Teplota klihu při "vaření" ve vodní lázni tak 70 stupňů. Klih stačí na ní jen ohřát, vařil se na vyšší teplotu už ve výrobě.
Při vaření, míchání a při zpracovávání dávejte pozor, i kapka na kůži dost pálí, klih je hustý, dlouho drží teplo a špatně se z pokožky stírá.
Nenamočte ho moc, zkuste jen malé množství. Je podobný dětské krupici, té také ze začátku při vaření krupicové kaše vypadá, že je jí málo, a najednou je husto!
Nenapouštějte hustým klihem, špatně vsákne a bude dlouho schnout. Vyzkoušejte na odřezku potřebné ředění, silná klihová voda na govrchu může časem praskat.
doplněno 01.08.13 17:32: Klidně ten klih namočte a vařte v plechovce, kterou položíte do nějakého kastrolku s vodou. I tvrdý klih se dá namočit a umýt teplou vodou.
hodnocení

Klihem budu napouštět desku z mletého papíru (nevím, jak se správně nazývá). Je to podle návodu na ikonu. :)

doplněno 31.07.13 22:03:

Je to ten sololit :D. Nevěděla jsem název, ale často ho pod ikonami vídám - tak jsem se ho rozhodla použít.

doplněno 31.07.13 22:04:

My tomu doma říkáme "dykta", ale správný název nikdo neznal.

jabraka*

Přesně stejně jsem chtěl také odpovědět.

JABRAKA

hodnocení

Díky za zkušenosti - asi ho ještě trochu naředím. :)

hodnocení

Díky za odpovědi!

ronyx*
hodnocení

0x

Ostatní přede mnou vám už odpověděli na téma bobtnání, já bych vás jen rád upozornil na to, že kostní klih se před použitím ohřívá a zpracovává se teplý. Ohřívání (vaření) se provádí vždycky přes vodu ( klih dáte do plechovky, plechovku postavíte do kastrolu s vodou a pak teprve dáte na zdroj tepla - např. vařič), jinak by se klih spálil, případně by vám mohl začít hořet.

hodnocení

Měla bych ještě otázku - může se na vaření klihu použít normální kuchyňské nádobí (t.j. půjde to umýt)? Nebo si mám najít nějakou plechovku?

ronyx*

Klih dejte třeba vymyté plechovky od nějakého jídla, do jakého kastrolu potom dáte vodu a do ní postavíte plechovku už je jedno - tomu neublížíte. Štětec na natírání dopručuji raději nějaký levný, obyčejný s obyčejnými (ne umělými) štětinami - ten pak bude použitelný už jen na ten klih.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]