Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna propadlého řidičáku

Od: milak odpovědí: 25 změna:

Mám necelé dva roky propadlý řidičák. Neměnil jsem si ho, protože jsem několik let neřídil a tedy nepotřeboval výměnu. Od září ale opět budu za volant sednu. Může nastat na úřadě nějaký problém?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Rád bych se poučil, podle jakého předpisu můžu dostat pokutu, když mám propadlý řidičák a nejezdím.

tady je možný všechno, já dostala pokutu za ukradenou občanku, protože jsem si ji málo hlídala a dopustila okradení *nevi* sice jenom symbolickou stovku, ale když jsem se tedy úřednice zeptala, jaké zabezpečení občanského průkazu považuje za dostačující, aby mi příště pokutu neudělila, tak mi sdělila, že pokuta může být až deset tisíc a že si ji musím líp hlídat.

honzav88*
hodnocení

1x
Máte povinnost si doklady vyměnit i když je "nepoužíváte". Tzn. ano mohl byste mít problém např. dostat pokutu. Já za prošlou občanku dostal "ústní napomenutí":) Záleží kdo bude sedět u okénka na úřadě.doplněno 30.07.13 18:00: jeste dodam, ja mel OP propadly asi tyden. 2 roky je rozdil, asi vas pokuta nemine. Nechci strasit, ale nekde jsem cetl ze az 30 tisic, coz je mazec.doplněno 30.07.13 21:13: První co jsem našel, na zákony moc nejsem, tak se mi to tam nechce hledat... Řidičský průkaz Zde je ta matérie také poměrně složitá. Samozřejmě, že nesmíte řídit s propadlých ŘP. Pokud již neřídíte, musíte řidičský průkaz odevzdat na obecním úřadu obce s rozšířenou působností. V opačném případě vám hrozí pokuta až 30 000 Kč. I když neřídíte. Domnívám se, že pokud tuto skutečnost prokážete, bude pokuta výrazně nižší. CCa 3 000 Kč. pojistenec.cz/... 30.07.13 21:15: Můžu o výměnu požádat i po propadnutí řidičáku? Ano, můžete. Bohužel do doby vydání nového dokladu nebudete smět řídit. Budete muset zaplatit správní poplatek 50Kč a hrozí vám pokuta. ridicske-prukazy.info/...

Povinnost vyměnit ŘP není,teda pkd je předpoklad,že již nebudu řídit.A pokuta? může být a nemusí,záleží jak se protistrana vyspala atd.až půjdete zažádat o nový doklad.

Pokud narazíte na blba,i kdyby jste přijel na praseti a odrážel se dvěma pytli brambor ,nic nebude platné.Pkd to bude rozumná osoba,tak pochopí.

martinl*
hodnocení

Je naprostý nesmysl, aby kdokoliv dokazoval, že něco neudělal. Rovněž není možné, aby nějaká pitka za přepážkou si jen tak z plezíru usmyslela, že někomu pokutu udělí (a v jaké výši) a někomu jinému bude stačit slovní napomenutí. Od toho jsou správní řízení a v něm musí naopak správní orgán dokázat, že obviněný něco udělal. Správní orgán je rovněž povinný jednoznačně odůvodnit udělenou pokutu i její výši a také, proč spatřuje porušení nebo ohrožení společnosti ve skutečnosti, že obviněný nepřinesl úřadu zpět prošlý řidičák. Jaký společenský zájem člověk poruší tím, že si nevymění řidičák a ani jej neodevzdá zpět, když jej nepoužívá? Pochopitelně žádný. Jen trochu zdatný a důsledný člověk i bez jakéhokoliv právního vzdělání dokáže poměrně lehce rozmetat v odvolacím řízení správní orgán na cucky. Důležité je se nepředposrat.

honzav88*

Tak proč se ptáte, když odpověď sám nejlépe znáte? A pokud se takto budete chovat k té "pitce" za přepážkou určitě vás ráda předá před správní řízení a tam jim můžete dokázat jakej jste znalý věci a rozcupovat je ;)

Ahoj řeším teď stejný problém, všiml jsem si, že mám skoro rok prošlý řidičák. Někdo mi doporučil, ať radši nahlásím, že jsem ho ztratil a tak dostanu dočasné potvrzení že můžu řídit. Jinak budu cca 20 dni, než mi vydají novej bez řidičáku nebo s expres vydáním za 500,- do 5 dnů. Jezdím denně do práce. Ještě je zajímavé, že před půl rokem mě kontrolovali vokurky a nic neřekli, blbouni. Jak jste dopadl Vy?

Díky Honza

jendaz

Zdravim. Taky jsem zjistil ze mam propadly ridicak vic jak rok. Jak jste vymenu nakonec vyresil? Byly nejake problemy?

figurek*
hodnocení

0x

problém nenastane, jen si zaplatíte výměnu a pár týdnů si počkáte.

Proto vám radím, jděte výměnu oznámit co nejdříve. Budete potřebovat foto jako na OP.

doplněno 31.07.13 12:43:

se mi líbí to zdejší lehce jalové právní teoretizování. :)

Měl jsem propadlý řidičák, šel jsem na úřad, vyplnil formulář, přiložil fotku, zaplatil poplatek, propadlý řidičák jsem tam rovnou nechal a bylo to. Nikdo mi nic nepovídal, nikdo po mě nechtěl žádné penále, žádnou pokutu, nic. Jen ta výroba nového ŘP trvala pár týdnů, takže opakuji : Jestli potřebujete od září nový ŘP, pak máte nejvyšší čas si ho jít vyřídit.

johhny16*
hodnocení

0x

Take jsi myslím že problem žádný nehrozí,ale asik se vám bude ,,špatně zajiždět,,když jste tak dlouho nejezdil.chvilemi bych mel i strach se s takym řidičem na cestě potkat...

hop®
hodnocení

0x

Problém nebude. Musíte mít platný doklad, který je povinný, což je občanský průkaz po 15. roce a řidičák pokud řídíte motorové vozidlo. Nevím jak dlouho jste neřídil, buďte zpočátku opatrnější, možná bych doporučil kondiční jízdu v autoškole, ale opravdu neodhadnu Vaše původní řidičské umění ani zkušenosti, věřím, že sám víte...

wert
hodnocení

0x
@milancukrar: Rád bych se poučil, podle jakého předpisu můžu dostat pokutu, když mám propadlý řidičák anejezdím.Řidičský průkaz nebo mezinárodní řidičský průkaz je povinen odevzdat držitel, jehož řidičský průkaz je neplatný, nebo kterému bylo podmíněno, omezeno, pozastaveno nebo odňato řidičské oprávnění, případně ten, kdo pozbyl řidičské oprávnění. Povinnost odevzdat řidičský průkaz platí i pro pozůstalé zemřelého držitele řidičského průkazu.Povinnost odevzdat řidičský průkaz je stanovena do 5ti pracovních dnů ode dne, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o podmínění, omezení, pozastavení nebo odnětí řidičského oprávnění. V případě úmrtí držitele řidičského průkazu jsou pozůstalí povinni odevzdat jeho řidičský průkaz bez zbytečného odkladu. Ad: Zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů Vyhláška 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů Za nedodržení předepsaných povinností odevzdat řidičský průkaz vám může být uložena pokuta dle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. zakony.centrum.cz/...

wert
hodnocení

0x

Proste a jednoduse: Pokud Vam propadne RP nebo Cestovni pas, pricemz nemate zajem o vydani noveho, je vasi povinnosti tento NEPLATNY doklad na prislusnem urade neprodlene odevzdat. Tecka..

Tyto doklady jsou majetkem statu. Za nesplneni teto povinnosti pokutu dostat muzete ale nemusite, zalezi jen na benevolenci urednika. V tomto pripade je spolecenska nebezpecnost velmi mala, takze pokuty se udeluji bud zadne anebo maximalne v radu stokorun.

Jsou pripady, kdy si prisli lide lide vymenit propadle RP nebo Cestovni pasy neplatne jiz mnoho let (10-15 let) a zadnou pokutu nedostali.. na druhou stranu na to nelze spolehat.

wetr, asi máte trošku více pravdy, ale jen slovní bitva mezi výkladem předpisu.

"Držitel řidičského průkazu je povinen odevzdat řidičský průkaz podle odstavce 1 příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností do pěti pracovních dnů ode dne, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o omezení řidičského oprávnění nebo rozhodnutí o odnětí řidičského oprávnění nebo rozhodnutí o pozastavení řidičského oprávnění nebo rozhodnutí o zrušení omezení řidičského oprávnění"

když mu ale nebylo " kdy nabylo právní moci rozhodnutí o omezení řidičského oprávnění nebo rozhodnutí o odnětí řidičského oprávnění nebo rozhodnutí o pozastavení řidičského oprávnění nebo rozhodnutí o zrušení omezení řidičského oprávnění"

neznám žádný případ, že by dávali pokuty, tímto ale neříkám, že to tak nemůže být. Uvidíme po novém roce, kdy se musí ještě vyměnit spoustu řidičáků, ale teď se již ví, že se to nestihne.

wert
hodnocení

0x

@lesi2311
tady je možný všechno, já dostala pokutu za ukradenou občanku, protože jsem si ji málo hlídala a dopustila okradení *nevi* sice jenom symbolickou stovku, ale když jsem se tedy úřednice zeptala, jaké zabezpečení občanského průkazu považuje za dostačující, aby mi příště pokutu neudělila, tak mi sdělila, že pokuta může být až deset tisíc a že si ji musím líp hlídat.
Neni kradez jako kradez.
Je napr. trochu rozdil, pokud vam nekdo ukradne OP z bundy kterou jste nechala bez dozoru viset na vesaku kdyz jste sla na WC v restauraci v centru Prahy.. anebo pokud vam nekdo vecer na ulici vyrve z ruky kabelku a utece.
V prvnim pripade je to castecne pouze vase chyba - mela jste si vas OP opravdu vice hlidat a tech 100Kc pokuty si zaslouzite. V druhem pripade by vam pokutu jiste nikdo nedal..

měla jsem občanku v pouzdře na průkazy v kabelce, kabelku jsem měla stále u sebe, v MHD jsem přišla jak o pouzdro s doklady, tak o peněženku. jak si tedy vy představujete, že mám nosit občanku, aby mi v tlačenici MHD nebyla ukradena, když úřednice ani její nadřízený mi nebyl schopen dát odpověď? ráda se nechám poučit, zvlášť když mi vyhrožovali pokutou deset tisíc, což fakt volné nemám *nevi*

wert
hodnocení

0x

@lesi2311 měla jsem občanku v pouzdře na průkazy v kabelce, kabelku jsem měla stále u sebe, v MHD jsem přišla jak o pouzdro s doklady, tak o peněženku. jak si tedy vy představujete, že mám nosit občanku, aby mi v tlačenici MHD nebyla ukradena, když úřednice ani její nadřízený mi nebyl schopen dát odpověď? ráda se nechám poučit, zvlášť když mi vyhrožovali pokutou deset tisíc, což fakt volné nemám

Za takto (jak pisete) odcizeny OP vam nikdo pokutu neda a spravne ani dat nemuze. Natoz castku typu 10 000Kc.. to je naprosty nesmysl. I za vami plne zavinenou ztratu nebo poniceni se v praxi davaji pokuty max. v radu nekolika stokorun..

Kolik jste jim tedy CELKOVE zaplatila? 100 nebo 200Kc? 100Kc je vzdy poplatek.. az druha stokoruna mohla byt teoreticky ona pokuta.

Pri vydani noveho OP z duvodu jeho ztraty ci odcizeni se totiz vzdy plati manipulacni poplatek 100Kc. Tento poplatek musi zaplatit UPLNE kazdy - i ti, jimz byl OP odcizen treba loupezi. Tento 100Kc poplatek ale NENI pokuta! Slouzi jako poplatek za vydani noveho OP a musi ho zaplatit opravdu vsichni (krome tech, kteri zadaji o vymenu/vydani noveho OP z duvodu konce platnosti stareho).

wert
hodnocení

0x

Citace:
K žádosti o vydání občanského průkazu je nutné předložit rodný list nebo jiný doklad potřebný k identifikaci občana. Správní poplatek za vydání občanského průkazu z důvodu ztráty a odcizení je 100,- Kč.
V případě, že se již jedná o několikátou ztrátu, odcizení či poškození občanského průkazu, může občan zaplatit i blokovou pokutu, jejíž výše je závislá na závažnosti spáchaného přestupku, případně počtu obdobných přestupků.
chrudim.eu/...

teď se v tom neorientuju, to byla reakce na mne? tohle vím, taky mi to úředníci říkali. já se ptala na něco jiného, já se ptala, jak byste si tedy zabezpečil v MHD občanský průkaz, aby okradný nespáchal přestupek, tím že se nechal okrást a nezasloužil si pokutu *nevi*

wert

Vzdyt to pisu.. Tim, ze vam byl takovymto zpusobem (napr. takto od kapsaru v tramvaji) odcizen OP jste zadny prestupek nespachala a ani nehrozi vam za to ani zadna pokuta. To co jste platila nebyla pokuta ale pouze spravni poplatek ktery v pripade ztraty ci odcizeni OP plati uplne kazdy..
wert

Spravni poplatek neni pokuta.

vím, co jsem platila. platila jsem 100 kč správní poplatek a 100 kč pokutu, celkem 200 Kč. a dozvěděla se, že pokuta může být i větší.

lesi, je to mrzuté, ale znám mnoho lidí, kteří zaplatili pokutu jen proto, že jim to řekli. Znám i mnoho lidí, kteří se bránili a neplatili nic.

wert to napsal(a) správně.

hodnocení

0x

ŘP neřešte, to Vám nejlíp povědí přímo u okénka. Ale: pokud začínáte po dlouhé době znovu jezdit, trochu se nejdřív vyjezděte někde na nefrekventovaných cestách. Vezměte s sebou kamaráda, který jezdí, aby vám když tak poradil. Stačí někde na silničce 3. třídy, i když i tam může něco jet. Prostě ať to dostanete znova "do ruky". Řidiči, kteří dlouho nejezdili, dokáží udělat průšvih natotata. I když jinak můžete být prima kluk, přiznám, že za volanty dvou aut bych se s Vámi setkat nechtěla. Tak se dobře vyjezděte a přeji potom hodně km bez nehod. *placni* Jaga.

stulik
hodnocení

0x

Vzhledem k nemoci mám 2 roky propadlý řidičák. Nyní se již můj zdravotní stav zlepšiul.

Co mám dělat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]