Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, z čeho by se mi počítala podporav nezaměstanosti? Necelý rok,tj od 9.7.2012 do 30.6.2013 jsem pracovala jako prodavačka a ůj průměrný výdělel byl 11500Kč ukončený poměr k 30.6. 2013, po roce jsem nepodepsala prodloužení, z důvodu dojíždění a našla si práci poblíž, kde jsem nastoupila 1.6.2013, bohužel zde platová situace je špatná, musela jsem být 14dní na neplaceném volnu, a výplata tudíž bude velmi malá, nástupní plat měl být 9000Kč. Bohužel z důvodu malého platu jsem přemýšlela podat výpověď ve zkušební době a hladat jiné zaměstnání. V zákoně se píše, že se podpora v nězaměstnanosti se počítá z posledního práce za čtvrdlení..Tak jsem se chtěla zeptat, jak by se mi počítala podpora v nezaměstnanosti, když mám jsem v práci necelý měsíc a odpracovaných mám zatím 9dní? Počítá se tam práce i z minulého zaměstnání, když jsem tam byla zamestaná necelý rok? Děkuji
Pokud máte v posledních dvou letech odpracováno 12 měsíců, budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ta se Vám počítá z posledního zaměstnání a bude to pravděpodobný výdělak za poslední tři měsíce, jaký by byl.
Ve zkušební době se pracovní poměr ruší, nedává se výpověď.
Pozor na důvod zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Nezrušíte-li jej z vážného důvodu (mezi něž nepatří nižší výdělek, než byste si představovala), bude se Vám podpora krátit na 45 %.
Každopádně doporučuji v tomto zaměstnání setrvat minimálně tak dlouho, abyste získala celých 12 měsíců důchodového pojištění. Jinak by Vám nárok na podporu nevznikl.
___ Vážné důvody (zákon č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti, § 5 písm. c)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.