Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vedení účetnictví

Od: ja25 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chtěla bych požádat někoho, kdo se vyzná v účetnictví o radu...

Mám-li na účtě určeném k podnikání obrat např. 600 000 Kč, lze z něho nějak vypočítat příjmy, ze kterých teprve potom budu počítat zisk? Ráda bych použila výdajový paušál.

Prodávám kosmetiku, šperky, oblečení, prodejní cena je např. 500 Kč, ale já mám zisk např. jen 80 Kč, takže bych nechtěla danit z obratu, protože bych se dostala na částku cca 8 tis. Kč, kterou nemám...lze to udělat tak, že si sama stanovím, že z těch výše uvedených např. 600 tis. Kč je hrubý příjem třeba 1/4, a z této částky budu vycházet, dá se to eventuálně nějak obhájit při případné kontrole z finančáku?

...(kdysi jsem tu psala příspěvek o tom, proč "podnikám", dá-li se to tak nazvat, bylo to spíše ze zoufalství, jelikož jsem musela být doma s otcem s panickou poruchou, teď už se trochu dává dopořádku a já počítám škody, které jsem si způsobila..na účetní ani daňovou poradkyni bohužel nemám, proto se obracím na vás...

Předem moc a moc děkuju za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejsem účetní, takže moje odpověď bude jen přibližná.

Nedaní se obrat, ale zisk. Ten se buď spočítá jako rozdíl příjmů a výdajú, nebo procentem.

V prvém případě se sečtou všechny příjmy a od nich se odečtou všechny výdaje a to co vyjde, to se zdaní. Říkám to zjednodušeně, protože některé výdaje si nelze odečíst a naopak odečítají se třeba pojistky - nějaké info je třeba tady jakpodnikat.cz/....

V druhém případě se opět sečtou všechny příjmy a od nich se odečte určité procento jako paušální "výdaje". To procento je uvedené v zákoně (nebo vyhlášce?) - viz třeba tady jakpodnikat.cz/....

Ve vašem případě si myslím, že se vám paušál nevyplatí, protože odhadem máte náklady více jak 80% a paušál je maximálně 80%. To znamená, že daň budete platit asi tak ze 100 tisíc.

Doufám, že jsem se moc neseknul - živnostníkem jsem byl naposledy před 22 lety:)

uska*
hodnocení

0x

Zapomeńte na obrat, to nikoho nezajímá, obrat se nedaní jak se píše výše. Když moc zjednodušeně napíši, tak musíte mít zaznamenán KAŽDÝ příjem . Pak se rozhodnete zda výdaje uplatníte paušálním procentem a nebo budete vykazovat skutečné výdaje (pro nezkušeného složitá věc).

ja25
hodnocení

Děkuju za reakce... každý obrat zaznamenaný samozřejmě mám, jde mi o to, že zboží je nakupováno ze zahraniční, takže provize není vždy stejná (jednou 80 a jednou např. 85 Kč),

nehledě na to, že např. paní si objedná náramek a já vezmu dva, pro příštího případného zájemce, sice aktuálně nemám žádné skladové zásoby, ale na faktuře se může objevit více položek, které byly prodány třeba až následující měsíc.

Stačil by třeba nějaký smluvní ceník od dodavatele, ze kterého by se daly ty výdaje uplatnit? Nedovedu si představit, jak dávám dohromody položku po položce...

Evidenci příjmů potřebujete v každém případě. V případě, že bude uplatňovat výdaje podle skutečnosti, musíte mít každý nákup zboží podložen dokladem. Plus samozřejmě doklady na všechno, co by se dalo uznat jako výdaj. Smluvní ceník nestačí.

doplněno 30.07.13 10:49:

Problém je v tom, že vaše provize je příliš malá a nevyplatí se uplatnit výdajový paušál. V takovém případě ale musíte skutečně doložit každou položku.

buss

Ale proč zapomenout, pokud přesáhne 750 000 pak je plátcem DPH, podle prováděné činnosti.

hodnocení

0x

Píšete, že zboží pochází ze zahraničí. Nepíšete odkud, ale pokud vím, tak při zahraničním obchodu se státy mimo EU musíte být plátcem DPH.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]