Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
letos se chystam s pritelkyni poprve na par dni do Prahy, kde se jsme si objednali hotel (4*). Predchozi leta jsme travili v zahranici. Zajimalo by me jak to chodi tady u nas co se tyka spropitneho, kolik se dava a za co vsechno? Poradi prosim nekdo?
Spropitné je buržoazní přežitek v některých službách. Proč někomu dávat za jeho práci, za kterou je placený, ještě něco navíc?
Když malý řemeslník nebo velká firma pošle zákazníkovi fakturu, tak ji dostane do haléře proplacenou a že by k tomu dostával nějaké spropitné? Neexistuje. Ať je to účet za pár korun nebo za miliony.
Když jdu do restaurace a dám si jídlo, odměňuji restauraci jako celek od kuchaře, přes myčky nádobí až po číšníky a podomka který zametá vajgly ve venkovní zahrádce. A tím, že si dám dražší jídlo, mají vyšší zisk. Když je hospoda špatná, tak do ní příště nepůjdu a i většina lidí si rozmyslí, jestli má jít do prostředí ke se špatně vaří, špatně chová k zákazníkům, mají špínu, línou obsluhu. Tak za co jim dávat nějaké peníze, že plní svou povinnost? NE.
Kdyz me v restauraci obsluhuje slecna, pani, na ktere je uz od pohledu videt, ze ji ta prace nebavi, ze hoste jsou zbytecni a ze za 8000cisteho se nepredre, pivo donese hluboce pod mirou, tak taky spropitne ocekavat nemuze. Pokud sem ale s obsluhou spokojeny, a i se sluzbou kterou nabizi, pochopitelne takovemu cloveku spropitne necham. Co se tyce firem a faktur, tam uz je to veci toho majitele remeslnika, kolik si za praci nauctuje.
V Pardubicích jsme byli u známích, na oběd jsme šli do restaurace a na účtence byl i řádek "odměna obsluhy". Já neplatil, zjistil jsem to až později, a prý je to tam normální
Spatne jsem se asi vyjadril, mel jsem spise na mysli dysko za odneseni veci do pokoje atd. to co se tyka samotneho hotelu. V restauracich je mi to jasne, jak to cca. chodi
Nehrál bych si na světáka a na férovku bych se posluhy zeptal, jaké spropitné je pro něho obvyklé. A podle toho, co by řekl, bych se rozhodl, že ho dostane nebo ne (sory kámo, ale za tohle tvoje práce nestojí).
Taky záleží na kategorii hotelu, ale co jsem tak mluvil s kolegy, tak třeba v Řecku nechat obden na pokoji jedno euro pro pokojskou není až tak neobvyklé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.