Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o pomoc a radu.Dnes jsme našli ve schránce dopis od 18 leté dcery,která studuje 4 rokem školu.(letos maturuje),se zprávou o odchodu ke svému příteli a jeho rodičům.Ačkoli v dopise bylo uvedeno,co jsme pro ni vše udělali,ale chce se postavit na vlastní nohy a být dospělým člověkem.Odešla sama,bez předchozího upozornění že něco plánuje,a bez předchozího rozhovoru zda je tento krok vhodný pro obě strany.Jen když jsme věděli že má přítele jsme jí upozornili,že by bylo vhodné aby ještě nepospíchali a jen doma v klidu dostudovala,jde jen o 1 rok a pak že si může volit cestu dál sama a jelikož pak už bude výdělečně činná,tak se může osamostatnit.Nyní ale písemně v dopise žádá o výživné a finanční podpořování.(na stravu,školu,jízdné,oblečení,obuv,hygienu,kosmetiku,výlety,na sladkosti,léky(antikoncepce),lékaře,kapesné a ještě nedoplnila na bydlení,to ještě může doplnit.Máme ještě 2 děti 15 a 5 roků a je to pro nás darda.Samozřejmě chápeme že má nějaké práva,je plnoletá,dospělá je jí 18 a má na odchod právo ale DOTAZ : v jaké výši má právo dcera si po nás žádat finanční zajištění?Co je naše povinnost jako rodičů jí vše financovat? Samozřejmě bereme zajištění školy(jízdné,školné,obědy ve škole) a co to ostatní?je také naše povinnost vyplácet pokud odešla sama na vlastí rozhodnutí?Předem moc děkuji Libuše.
Dobrý den. Libuše, napíši jak bych postupovala v takovéto situaci já. Dceři bych oznámila, že doposud jste jí poskytovali stravu a bydlení a podíleli se na jejím výživném jako řádní rodiče. V případě, že se rozhodla dobrovolně se od Vás odstěhovat, je to pouze její volba, pokud o stravu a bydlení u Vás již nestojí. Co se týče ostatních věcí, vzhledem k tomu, že doposud studuje, jste ochotni jí přispívat na potřeby, které jsou pro její studium opravdu nezbytné. Tudíž se spolu dohodněte na určité částce, která bude pro obě dvě strany přijatelná (máte jistě přehled, kolik jste doposud na její studium vynakládali) a tolik jí poskytujte. Co se týče ostatních jejích potřeb (oblečení, obutí, léky) ano, přijď a řekni co si chceš koupit, co nutně potřebuješ a na Vás bude, kolik jí na to přispějete (záleží vždy i na momentální finanční situaci) aby si nemyslela, že stačí přijít že potřebuje boty a chce zrovna ty, které stojínapř. 2.000,- Kč. Chtěla bych případně, aby mi dokládala účtenky, pokud se nemůžete spolehnout na to, že opravdu investuje peníze do oblečení apod. Co se týče výletů, kosmetiky, sladkostí apod. - to není nezbytně nutné, takže pokud si toto chce dopřát, bude se muset sama přičinit o to, aby si přivydělala a měla na toto finance své vlastní. Ano, my ti dáme občas dle svého uvážení na nějakou tu tvojí kratochvíli, ale bude to jen naše dobrá vůle. Klidně se přijď vykoupat, či najíst kdy chceš, my ti v tom nebráníme a klidně ti koupíme občas nějakou tu tatranku...I to je způsob jak se podílet na výživném vůči tobě. Ale chceš být samostatná, tak se starej...
Jistě chápete, že to nepíši proto, že by dětem člověk nechtěl dopřát, ale dcera by měla pochopit, že nestačí zabouchnout za sebou dveře a nastavit dlaň, když chce peníze. Chce se osamostatnit, tak ať se snaží...
Aby věděla, že takto vyletět z domova není zase tak jednoduché. Ani pro vás, ani pro ni. Měla by si také uvědomit, že pokud má u vás trvalý pobyt, jste i nadále nuceni za ni platit např. poplatky za popelnice atd. To jsou také výdaje... Zkrátka - když něco od rodičů chce, měla by se snažit s nimi se vždy slušně domluvit a také se na to dívat z té vaší strany a na vaše finanční možnosti. Neznám povahu Vaší dcery, pokud by toto pro ní nebylo akceptovatelné, pak bych jí nechala, ať si zažádá tedy o určení výživného soudní cestou, aby částku vyčíslil a rozhodl soud.
Jen můj názor, Vám přeji, abyste se s dcerou vždy dokázali v dobrém domluvit.
Dokud dcera studuje, musíte jí hradit veškeré její potřeby. Má nárok i na to, abyste jí hradili ubytování, ovšem zákon nic neříká o tom, že byste jí měli platit její vlastní byt, pokud chce větší komfort a samostatné bydlení, měl by jí na to přítel doplatit. Přiměřená by myslím byla asi pětina vašeho celkového příjmu. Pokud jí to nedáte sami, určí vám výživné soud.
Co vím z praxe - ubytování jí nemusíte hradit ani přispívat na něj. Vy jste jí z domu, kde toto měla zdarma zajištěné, nevyhodili. Něco jiného by bylo pokud by dcera pobývala na intru, kde se za bydlení platí.
Je to pro vás asi šok, nedivím se. Já bych asi nedala nic a počkala na rozhodnutí soudu, doplatit můžete kdykoliv. A to z důvodu, že takovým způsobem se z domu neodchází pokud po vás požaduje finance. Doufám, že má doma dveře stále otevřené.
(((mimochodem, jen technická poznámka: píšete "jde jen o 1 rok", ale to snad není automaticky jisté - pokud se vaše dcera rozhodne, že bude studovat dál, tak myslím vyživovací povinnost platí dál? - jestli jsem to nějak popletl, ať mě ostatní opraví, neověřoval jsem si, jak to teď je;
neboli pokud mám pravdu, počítejte radši i s touhle variantou... (a jak píšou ostatní, asi je hodně důležité, jestli jste povinní přispívat na bydlení, pakliže nabízíte možnost ubytování u vás (jak to se soužitím u vás v reálu vypadalo, nakolik je akce dcery naprostá nehoráznost, či pochopitelný krok, to nemůžu hodnotit, absolutně nic o tom nevím...) ) ))
Můžete se zkusit s dcerou dohodnout na nějaké rozumné výši, nebo ať si dcera zažádá o vyměření výživného soudem, (který Vám určitě nevyměří výživné v takové výši, v jaké si dcera představuje.
Dokud dcera studuje, jste povinni jí zajistit výživu, studijní potřeby, v přiměřené míře i zájmy (sport, kultura, jazyka, ...).
Nejste však povinni jí hradit školné v případě, že se rozhodne pro soukromou školu, a jestliže se sama rozhodla od Vás odstěhovat, nejste povinni jí hradit bydlení (bydlení i stravu má přece u Vás).
___ Je hezké, že se dcera chce osamostatnit, ale měla by to udělat se vším všudy, tedy si na osamostatnění i sama vydělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.