Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákon zachování hmotnosti a energie

Od: lenkeena* odpovědí: 9 změna:

Jak se fyzikální zákon zachování hmotnosti a energie aplikuje na přírůstek či úbytek váhy u člověka?

Vážím 60 kg. Sním 2 kg potravin. Vyloučím 1 kg (moči, stolice, potu atd.). Mezitím vydám nějkou energii (třeba při sportu). Budu pak vážit 61 kg, nebo méně (tj. promítne se nějak i vydaná energie do hmotnosti)?

Nebo se moje hmotnost snižuje jen o to, co vyloučím z těla?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Něco se vyloučí přímo, něco se spotřebuje při pohybu, něco se vyzáří jako tělesné teplo, což je vlastně produkt metabolismu. Hmotnost bude pochopitelně o to vše nižší.

jakojaaa
hodnocení

0x

Konečná hmotnost bude 61kg. Při pohybu uvolníš chemickou energii, která je uložená v tvém těle. Žádná hmotnost se při tom neztratí.

dzordz*
hodnocení

0x

Hmota se zachová zvlášť a energie taky zvlášť.

V těle bude energie pocházet nejspíše ze štěpení chemických vazeb.

hodnocení

0x

Vydaná energie se do hmotnosti promítne podle vzorce E = m.c², z čeho vyplývá, že pokud vynaložíš energii 90 kJ, ubude ti cca jedna tisícina mikrogramu hmotnosti. Z toho vyplývá, že vztah mezi hmotou a energií je v lidských měřítkách zcela zanedbatelný. Pokud sníš 2 kg potravin, opravdu vyloučíš 2 kg "odpadu". Tělesná námaha má vliv jen na rychlost toho vylučování (víc se potíš, máš rychlejší metabolismus atd.)

doplněno 26.07.13 20:47:

jakojaa: dotaz nebyl na chemické reakce, ale na vztah mezi hmotností a energií.

jakojaaa

Pletete si reakce jaderné a chemické. Používat vzorec E = m.c² na chemické reakce je blbost.

jakojaaa

Přesto, tvrzení "pokud vynaložíš energii 90 kJ, ubude ti cca jedna tisícina mikrogramu hmotnosti" není pravdivé.

hodnocení

0x

To je všechno blbost. Já sním denně 5 kg potravin a véha se zvedá o 10-20 dkg.

lenkeena*

No ano, ale něco přeci vyloučíte, ne? Jde mi o tohle: když sníte denně 5 kg potravin a váha stoupne o 10 dkg, znamená to, že jste těch zbylých 490 vyloučil (vyměšováním, potem atd.), nebo se něco "ztratí" vydáním energie?

hodnocení

0x

Potraviny jsou především uhlovodíky. Vydaná energie se získá jejich spalováním, přičemž vzniká voda a kysličník uhličitý. Voda se zpracuje v organismu (jsou pouštní zvířata, která údajně vystačí jen s vodou vzniklou ze suché potravy) a kysličník uhličitý odejde s vydechovaným vzduchem.

Nedokážu říct, kolik je hmotnostně čeho. Záleží taky na potravě, něco se spoustou vlákniny odejde z větší části ve stolici, čistý hroznový cukr asi odejde z větší části jako voda a CO2. Jak už tu někdo psal, platí zákon zachování hmoty, výdej energie určuje jen rychlost, z jakou se budou uhlovodíky z potravy měnit na odpadní látky a vylučovat (moč, stolice, pot, expirace vodní páry a CO2). Takže ano, když najedený člověk váží 62kg a vyloučí 1kg, bude vážit 61kg a je jedno, jestli jedl něco nevýživného a nedělal nic, nebo jedl cukry a tuky a vydal spoustu energie. Jen se budou lišit cesty, kterými ten 1kg vyloučil (a doba, kterou to vylučování trvalo).

Podobně jsem si lámal hlavu s tím, kde berou hmotu stromy. Domníval jsem se, že kořeny ze země, ale nechápal jsem, proč se v lese nepropadá půda. Ovšem většinu hmoty rostlin tvoří uhlík, který si rostliny naberou ze vzduchu pomocí listů nebo jehlic. Živí tvorové od kvasinky po velrybu vydechují CO2 a všechny rostliny od řas po sekvoje si z CO2 berou uhlík a kyslík nechávají v atmosféře. Celý koloběh vyžaduje spoustu energie, kterou dodává Slunce...

doplněno 08.02.17 19:30:

Hezký popis je tady:

kulturistika.com/...

Stechiometrie ukazuje, že celková oxidace 10 kg lidského tuku vyžaduje 29 kg vdechnutého kyslíku, který vyprodukuje 28 kg CO2 a 11 kg H2O.

(Žádná hmota nechybí, žádná nepřebývá, uvolnilo se přitom nekolik set MJ energie, ale to nemá na hmotnost žádný vliv)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]