Nejste přihlášen/a.
Jaký je váš názor na situaci, kdy si návštěvník pizzerie, nebo restaurace, objedná hlavní jídlo a na dotaz číšníka, zda chce něco k pití, odmítne. Ale před jídlem si vytáhne z tašky vlastní láhev s pitím?
Podle mě by to mělo být v pořádku.
Pokud s takovým ´přístupem´ majitel pizzerie či restaurace souhlasí, pak ano. Pokud s tím ale nesouhlasí, pak to v pořádku není. Podobně, jako host si vybírá hospodu, kterou navštíví a kterou ne, může si i hospodský vybrat, kterého hosta přijme (obslouží) a kterého ne.
Uvědom si, že marže na nápojích tvoří nezanedbatelnou část příjmu té hospody a hospoda bez příjmů nepřežije.
Podle mě to naopak v pořádku vůbec není. Pokud nebudu chtít pití, tak si ho jistě dávat nemusím, ale ani nemůžu vyndat svoje zásoby. Tak jsem si zkusila představit, jak přijdu do restaurace, vyndám termosku s kafem,
litrovku coly a požádám o skleničku a talíř s příborem na přinesený oběd v rendlíku
Podle mě to není v pořádku. Je to asi stejné, jako kdybys přišel do kadeřnictví, nechal si umýt vlasy, za to zaplatil, a pak si sedl do kadeřnického křesla před zrcadlo, sám se ostříhal, vyfénoval a učesal a zaplatil jen za mytí a ještě měl pocit, že na to, cos tam dělal, máš nárok.
Pokud nechceš za pití platit, choď do restaurací, kde (ať už automaticky, nebo na požádání), dávají vodu z kohoutku zdarma.
Myslím, že v teoretické rovině by se tento postup obhájit dal. V restauračních zařízeních se prodávají i žvýkačky, cigarety a možná i něco jiného, co si host vytáhne ze své kapsy.
Také by se snad dal obhájit nějaký léčivý čaj, i když - lečivý čaj a pizza či jiné hospodské jídlo...?
V praxi bych to ale nikdy neudělala. Zejména pokud se do toho zařízení chci někdy vrátit, měly by být vzájemné vztahy neutrální a případně i mírně přátelské.
Jako turisti jsme si v hospodě snědli svačinu, šišku turisty a chléb, a k tomu objednali pití, nikdo nic neříkal.
Chování a jednání lidí se řídí nejen právními normami, ale i zvyklostmi. Ty respektovat můžeme, ale také nemusíme. Pokud je v místě prodeje-koupě oznámen zákaz či vyžadováno nekonzumování vlastních potravin, je to jasné - když to poruším, mohu čekat protiakci (porušil jsem podmínku poskytnutí služby). Pokud to ale nikde napsáno není a ani mne na to nikdo neupozorní (na dotaz či když si vytáhnu svoje vlastní jídlo/pití), tak mohu. Odkaz na nějaké zvyklosti v tomto směru údajně panující neobstojí.
Vytáhnout jídlo/pití sice můžete, ovšem taky můžete čekat, že číšník projeví nevoli s tímto jednáním, případně vás rovnou odmítne obsloužit a pošle někam. ... Třeba ven.
Přiznám se, že poměrně nedávno jsem se ne tedy přímo v restauraci, ale na ulici před zahrádkou, když už jsme měli objednáno, občerstvila u auta vlastními zásobami. Měla jsem veliký hlad, na který bohužel mé tělo reaguje tak, že nevím, jestli se mám dřív pozvract nebo omdlít, takže jsem ze zoufalství, než obsluha přinese jídlo, snědla venku poslední jablko a zapila ho obyčejnou vodou z petky. Mimochodem mi většinou nevyhovuje nabídka nápojů a to kdekoliv. Piju vodu, obyčejnou z kohoutku, nechci se napájet něčím s bublinkama, co stálo někde bůh ví kolik dní venku na sluníčku a stojí to víc, než pivo.
v restauraci určitě nemůžete vytáhnout ani svoje zásoby jídla ani pití. Nerozumím moc předchozímu příspěvku pb, kde píše, že si přeci nebude v restauraci dávat vodu z petky, která kdovíjak dlouho kde za jakých podmínek stála, ale svou vodu z petky, kterou měla v autě si klidně v restauraci vypila? Jinak v restauracích už většinou vodu z kohoutku na požádání přinesou také, někde ovšem za poplatek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.