Nejste přihlášen/a.
Ke konci roku 2012 jsem byl propuštěn z práce z důvodu snižování stavu. (v této práci jsem měl relativně vysoký plat)
Dostal jsem odstupné ve výši 3 měsíčního platu. Na úřadu práce jsem tedy od 1. ledna 2013. Podpůrčí doba vzhledem k odstupnému mi začala od 1. dubna 2013.
Za měsíc duben jsem obdržel podporu v nezaměstnanosti ve výši 65% mzdy - až potud je to v pořádku.
Od 1. května jsem si našel novou práci. Z důvodu velmi nízké mzdy jsem ještě ve zkušební době podal k poslednímu červnu výpověď. Od 1. července 2013 jsem tedy opět registrován na ÚP. Nicméně ÚP mi oznámil, že další podpora v nezaměstnanosti se bude vypočítávat ze mzdy u posl. zaměstnavatele.(čili tam, kde jsem pracoval květen, červen)
K mé smůle pak podpora vychází VELMI NÍZKO, ani ne 3tis. korun!
Je to v pořádku? Dá se proti tomu ohradit, odvolat?
Dle mého názoru by měly podporu v nezaměstnanosti zohlednit i vzhledem k předchozímu zaměstnavateli z roku 2012 a podporu nějak zprůměrovat...
doplněno 23.07.13 21:24:Existuje způsob, jak to navýšit?
Nedá. Podpora se vždy stanoví z posledního výdělku. Navíc už nebudete mít nárok na celou podpůrčí dobu, ale jenom na zbytek podpůrčí doby nevyčerpané při první registraci.
doplněno 23.07.13 20:57:Ve zkušební době se pracovní poměr ruší, to není výpověď, jde o jiný způsob ukončení pracovního poměru.
Jaký výdělek Vám pro úřad práce potvrdil nový zaměstnavatel?
Rozhodným obdobím pro zjištění průměrného výdělku bylo v tomto případě 1. kalendářní čtvrtletí, kdy jste u tohoto zaměstnavatele ještě nebyl zaměstnán. Nepotvrdil Vám zaměstnavatel výdělek pravděpodobný?
___ Více informací k /... (Portál MPSV)
doplněno 23.07.13 21:34:Nemyslela jsem konkrétní částku, zajímalo mne, jestli Vám zaměstnavatel potvrdil průměrný (počítá se z výdělků předcházejícího kalendářního čtvrtletí), nebo zda použil výdělek pravděpodobný.
Pravděpodobný výdělek = kolik byste si pravděpodbně vydělal, kdybyste v rozhodném období pracoval.
___ Podle mne spočtená podpora uvedenému výdělku odpovídá.
Podpora ve výši 65 % se vyplácí jenom první dva měsíce, další dva měsíce jde o 50 % a po zbytek podpůrčí doby se vyplácí 45 %.
doplněno 23.07.13 21:53:Není to možné.
Jaký výdělek Vám pro úřad práce potvrdil nový zaměstnavatel?
cca řádově 8500 čistého
Co znamená výdělek pravděpodobný?
Ano, poslední zaměstnavatel mi potvrdil průměrný příjem. Ale o to tady vůbec nejde.
Řeším něco jiného. Jde mi o to, zda je možné výpočet podpory v nezaměstnanosti stále vztáhnout k předposledním zaměstnavateli(viz moje otázka). Jedině tak by se podpora navýšila na přijatelnou úroveň.
Podle mne spočtená podpora uvedenému výdělku odpovídá.
...ano, ale to je mi opravdu na h...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.