Nejste přihlášen/a.
Je někde k nahlédnutí starý telefonní seznam ČS. republiky, třeba z roku 1920? Chtěl bych zjistit, kdo měl přidělená čísla 151,152,153,154,156,157,159. Možná by stačil i nějaký číslovací plán? A proč dostala záchranka číslo 155, hasiči 150 a benga 158? Je na to nějaká historická vysvětlivka?
Hodně sraré telefonní seznamy mají opravdu v Poštovním Muzeu v Praze. Je možné se objednat do knihovny a tam staré seznamy studovat. Případně si z nich něco zdarma ofotit vlastním fotoaparátem.
V Praze byli až do roku 1925 jen manuelní ústředny. Nejprve systém MB (Místní baterie) a později systém ÚB (ústřední baterie, účastník napájen z ústředny). Učastníci měli telefonní čísla 1 2 3 a 4 místná.
V roce 1925 byly v Praze uvedeny do provozu první 3 automatické telefonní ústředny. Ty již používali 5místná čísla.
Ústředny měli celkovou kapacitu 12000 účastníků a byli umístěny:
Pošta v Praze 1 Jindřišské ulici účastníci 2xxxx - 3xxxx
Pošta v Praze 5 Presslově ulici účastníci 4xxxx
Pošta v Praze 2 Moravské ulici účastníci 5xxxx
V roce 1930 byla spuštěna další ústředna v domě SIA u nábřeží Na Františku. Ústředna měla čísla 6xxxx.
Tato ústředna fungovala nepřetržitě až do roku 1981 ! Což je uctihodných 51 let !
(((jen taková poznámečka na okraj - tel. seznam z 1. republiky nevlastním (jo, měl jsem ho před pár desítkama let v ruce, ale moc jsem se v něm neprobíral, a nechat jsem si ho nějak nemohl), ale jak koukám do pražského policejního uličníku z r. 27, tak všechny čísla policie a dalších pražských institucí (vč. biografů) jsou pětimístná, třeba tehdy čísla 151 atd. neměl nikdo - prostě nikoho nenapadlo, takováhle význačná čísla přidělovat (nic jako záchranku jsem nenašel, hasiči měli na několik strážnic stejné číslo (244 44, kdyby to někdo potřeboval ), pro zaryté nepřátele psů by se hodila kontumační stanice 515 37...
);
kdybych vyhrabal noviny z přelomu století, možná bych na reklamách našel čtyřmístný cifry, netroufám si odhadnout, jestli někdy v prapočátku u nás existovala víceméně běžná třímístná čísla...))
K nahlédnutí je v Národním muzeu, ale seznam z roku 1920 je moc moc mladý, čísla, které hledáte byla přidělována v letech 1915 +-, neb ještě v roce 1913 byla čísla telefonních aparátů dvojmístná.
doplněno 03.09.13 14:32:jejda! tak jsem se spletl o dobrých třicet let! ale věděl jsem, že č.1 měl mladý Palacký, po něm Vojta Náprstek, Fričovi, Rottovi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.