Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý telefonní seznam 19XX

Od: eda* odpovědí: 7 změna:

Je někde k nahlédnutí starý telefonní seznam ČS. republiky, třeba z roku 1920? Chtěl bych zjistit, kdo měl přidělená čísla 151,152,153,154,156,157,159. Možná by stačil i nějaký číslovací plán? A proč dostala záchranka číslo 155, hasiči 150 a benga 158? Je na to nějaká historická vysvětlivka?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Historii nevim, zkusim doma neco pohledat. Jinak se mrkni na ctu.cz/... .

telefonak

Hodně sraré telefonní seznamy mají opravdu v Poštovním Muzeu v Praze. Je možné se objednat do knihovny a tam staré seznamy studovat. Případně si z nich něco zdarma ofotit vlastním fotoaparátem.

V Praze byli až do roku 1925 jen manuelní ústředny. Nejprve systém MB (Místní baterie) a později systém ÚB (ústřední baterie, účastník napájen z ústředny). Učastníci měli telefonní čísla 1 2 3 a 4 místná.

V roce 1925 byly v Praze uvedeny do provozu první 3 automatické telefonní ústředny. Ty již používali 5místná čísla.

Ústředny měli celkovou kapacitu 12000 účastníků a byli umístěny:

Pošta v Praze 1 Jindřišské ulici účastníci 2xxxx - 3xxxx

Pošta v Praze 5 Presslově ulici účastníci 4xxxx

Pošta v Praze 2 Moravské ulici účastníci 5xxxx

V roce 1930 byla spuštěna další ústředna v domě SIA u nábřeží Na Františku. Ústředna měla čísla 6xxxx.

Tato ústředna fungovala nepřetržitě až do roku 1981 ! Což je uctihodných 51 let !

hodnocení

0x

(((jen taková poznámečka na okraj - tel. seznam z 1. republiky nevlastním (jo, měl jsem ho před pár desítkama let v ruce, ale moc jsem se v něm neprobíral, a nechat jsem si ho nějak nemohl), ale jak koukám do pražského policejního uličníku z r. 27, tak všechny čísla policie a dalších pražských institucí (vč. biografů) jsou pětimístná, třeba tehdy čísla 151 atd. neměl nikdo - prostě nikoho nenapadlo, takováhle význačná čísla přidělovat (nic jako záchranku jsem nenašel, hasiči měli na několik strážnic stejné číslo (244 44, kdyby to někdo potřeboval :)), pro zaryté nepřátele psů by se hodila kontumační stanice 515 37... :):));
kdybych vyhrabal noviny z přelomu století, možná bych na reklamách našel čtyřmístný cifry, netroufám si odhadnout, jestli někdy v prapočátku u nás existovala víceméně běžná třímístná čísla...))

Ono asi jak kde. U nás ve Vizovicích existovala i jednociferná čísla.

ukulele*
hodnocení

0x

K nahlédnutí je v Národním muzeu, ale seznam z roku 1920 je moc moc mladý, čísla, které hledáte byla přidělována v letech 1915 +-, neb ještě v roce 1913 byla čísla telefonních aparátů dvojmístná.

doplněno 03.09.13 14:32:

jejda! tak jsem se spletl o dobrých třicet let! ale věděl jsem, že č.1 měl mladý Palacký, po něm Vojta Náprstek, Fričovi, Rottovi

ceskatelevize.cz/...

eda*
To je dobrý příspěvek. Je z něj i vidět, že za CaK bylo všechno na úřední povolení - i to, co se teprve rozvíjelo (domácí telefon). Na co nebyl papír, to neexistovalo...
ukulele*

Jó staré Procházka ten to měl ošetřené, asi bychom se divili a on také.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]