Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chtěl jsem se zeptat, jak je řešené předčasné ukončení dohody o provedení práce v dnešní době. Mám s jednou firmou uzavřenou DPP až do konce srpna, ale chtěl bych (nebo spíše potřeboval) skončit již následující týden. Ve smlouvě o předčasném ukončení není nic napsáno. Může se třeba stát, že by mě zaměstnavatel nechtěl předčasně "propustit"? Předem díky za odpovědi
Zákoník práce praví toto:
§ 75 Dohoda o provedení práceRozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. V dohodě o provedení práce musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá.
Myslím, že by mělo být možné se se zaměstnavatelem dohodnout o předčasném ukončení práce na DPP. Pokud má zaměstnavatel pro Vás "nachystanou" práci a počítá s tím, že ji uděláte, bude to asi horší, ale jinak než vzájemnou dohodou to nepůjde. Jasně, mohl byste jednoduše nepřijít, ale tak se nechovají civilizovaní lidé.
To je mi jasné, ale pokud mu řeknu už několik dní předem, že bych chtěl předčasně ukončit DPP, tak by s tím problém nejspíš být neměl že? Dělá tam pouze pomocné práce, takže každý den mám jiný úkol. A předčasné ukončení stačí podat ústně, nebo musí být písemně?
Také zdravím. Tomy, uzavřel jste dohodu na určité období. Tudíž zase jen dohodou můžete skončit před smluvním termínem, který je závazný pro obě strany stejně. Pokud smlouva tedy neobsahuje způsob ukončení, pak jedinou možností je dohoda obou účastníků. Odstoupení od smlouvy má být učiněno písemně a doručeno druhému účastníku.
Jednostranněnelzedohodu o provedení práce ukončit před sjednaným termínem, který je uveden ve smlouvě. (Pozor, neplést si s dohodou o pracovní činnosti _ tam to jednostranně jde řešit výpovědí). Ale u dohody o provedení práce to neplatí. Zde to musíte řešit jedině dohodou s druhou stranou.
doplněno 21.07.13 21:49:Pardon, písmena se mi nedopatřením sjednotila, tak opravuji: Jednostranně nelze dohodu o provedení práce ukončit...
§ 77 ZP
Na práci konanou na základě dohod o praccíh konaných mimo pracovní poměr se vztahuje úprava pro výkon práce v pracovním poměru, to však neplatí, pokud jde o:
písm. g) skončení pracovního poměru
To znamená, že s předčasným ukončením dohody o provedení práce byste neměl mít žádný problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.