Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, asi před třemi nedělemi jsem začal pravidelně běhat a někdy při běhání potřebuji na záchod. Běhám hlavně v lese, takže to není nějaký problém, ale často se mi stává, že ta moč je taková tmavě hnědá až rudá nebo červená. Čím to může být způsobeno? Je to normální nebo mám raději zajít k lékaři? Předem moc děkuji za odpovědi.
Normální moč je světle žlutá až bezbarvá, v závislosti na množství vypitého. Pokud člověk pije málo, je moč tmavě žlutá až hnědá. Rozhodně by ale neměla být rudá, ani červená, zřejmě máte v moči příměs krve - nechci strašit, ale může to značit vážné potíže.
Šupem k doktorovi, i kyby to byla trapná banalita, předejdete tak možným potížím. A vezměte s sebou ranní moč, nejdříve trochu "učúrněte" a potom lahvičku naplňte při středním proudu moči (tak to lékaři požadují).
doplněno 21.07.13 21:27:Samozřejmě. Jeden litr je zoufale málo, nejspíš máte díky tomuto problém s ledvinami a měchýřem, což by vysvětlovalo tu krev.
Možná bych měl ještě dodat, že teda moc nepiju. Max. tak 1l denně. Může to s tím taky souviset? Jo ale když chodim na záchod normálně, tak mi přijde normální, teda podle toho jak popisujete tu barvu.
jak bylo psáno, moč by neměla být hmavěhnědá až rudá, pokud je taková pouze po běhu, bude se jednat o pozátěžovou hematurii. částečně může být prevencí dostatečně pít jako před během, tak v jeho průběhu, aby močový měchýř nebyl prázdný. tento stav je nezávažný a pokud vím, nijak extra se neřeší (ale nejsem odborník).
na druhou stranu k lékaři bych na vašem místě zašla, protože přes internet vás nikdo nevyšetří a když se to vezme kolem a kolem, můžete mít třeba močové či ledvinné kaménky nebo (z vážnějších diagnoz) nádor v močovém měchýři, které mohou být příčinou toho, že při zátěži (otřesech, při nejspíš prázdném močovém měchýři, když málo pijete) dochází k drobným poraněním, díky kterým se objeví krev v moči. a konečně ta krev může být v moči i bez zátěže, ale může být pouze mikroskopická, při zátěži jenom může dojít k většímu krvácení, že je pak viditelná i pouhým okem.
Dobrý den. Určitě si zajděte s tím k lékaři. To,co popisujete není v žádném případě normální. z běhu to samozřejmně mít nemůžete. Může to být cokoliv od zánětu močáku,nebo zánětu ledvin až po něco mnohem horšího. Nenchávejte nic náhodě a místo do lesa utíkejte rychle k doktorovi! Přeji Vám brzké zdraví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.