Nejste přihlášen/a.
Myslím, že je to jinak. Dvacátá léta jsou ta, která mají na místě desítek 2 - 1920-1929, 2020-2029 a popdobně.
Říká to jednak Wikipedie cs.wikipedia.org/... ale hlavně Ústav pro jazyk český prirucka.ujc.cas.cz/...
Desátá léta? Anebo nultá léta dalšího milénia (či století)?
Zajímavý dotaz, nikdy mne to nenapadlo...
doplněno 19.07.13 22:49: Jo, sorry, samozřejmě ne desátá, myslel jsem "stá léta"...
V takovem pripade jedine ta nulta.
Desata by byla 10-19.
Je to podle stejne logiky jako vsechna ostatni desetileti, takze z tohoto pohledu bez zavad, ale jestli by to nekdo ve skutecnosti pouzil...
Také jsem o této problematice přemýšlel. Určitě dvacátá léta jsou od dvacátého prvního roku do třicátého roku každého století. Od roku jedna do roku deset se tomu podle mě nijak neříká, nebo jsem se s tím ještě nesetkal (možná nultá léta). A od roku 11 do roku 20 by to byly desátá léta, ale to se taky nepoužívá. Dlouho jsem si pletl i století - tj. myslel jsem si například, že devatenácté století je od roku 1901 do roku 1999, ale to je špatně, protože to je dvacáté století. Vzpomeňte na oslavy milénia, rok 2000 také nebyl prvním rokem nového tisíciletí ale naopak jeho posledním rokem. Ale stejně to byly dobré oslavy (důvod se vždycky najde).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.