Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
můj přítel je blázen do historie a proto mě napadlo, vyrobit mu k narozeninám speiální přání, které by bylo napsáno na pergamenu a opatřeno pečetí. Pečetidlo je objednané, pečetní vosk mám doma už dávno, takže zbývá už jen ten pergamen. Ale právě to je ten největší oříšek. Kde mám sehnat opravdový knihařský pergamen z kůže? Vyrobit ho neumím, v papírnictvích se neprodává a eshop, kde by ho měli jsem taky nenašla. Prosím, poraďte.
Dodatek: Na různých diskuzích jsem našla lidi, kteří doporučují vyrobit si pergamen doma, že oni to tak dělají, takže pokud si doma umíte vyrobit pergamen, nabídněte cenu a já ho od vás mile ráda koupím
Zkus se obrátit na koželužny (např. kozeluzna.cz/... , případně si zadej toto heslo do vyhledávače - je jich u nás dost) - výroba pergamenu není až tak složitá, ale předpokládá nějaké to vybavení a znalosti (zejména bělení a napouštění oleji).
doplněno 19.07.13 12:40: Nemáš zač...
Ještě mne napadlo - můžeš zkusit sehnat palimpsest (např. na aukcích či burzách starožitností) - z toho by asi měl přítel velikou radost, ale cena bude ´vyšší´...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.