Nejste přihlášen/a.
Jsme dlouhodobí partneři ve společné domácnosti -důchodový věk partner a já pracující ..Dostala jsem darem od otce rodinný dům se zahradou,společně s partnerem jsme jej rekonstruovali a ještě dodnes provádíme různé opravy. Oba jsme přispívali dosti velkou finanční částkou na všechny opravy. Rádi bychom náš vztah zlegalizovali. Jak ošetřit majetek? Partner má dítě v zahraničí ,které si vede velmi finančně dobře a nevrátí se už nikdy do Česka.Současně má tady velký byt od partnera s dosti velkou finanční částkou.Jsem bezdětná. Partner navrhuje,abych odkázala nebo převedla dům na jeho dítě.S tím já v současné době nesouhlasím. Jak ošetřit majetek aby můj partner potom manžel po mé smrti měl nějaké nároky?
Proč toto všechno chcete řešit po svatbě? Proč ne Předmanželskou smlouvou?! Tam to všechno může být vyřešeno, zapsáno, uloženo. I pro možnost rozpadu manželství i pro úmrtí. Nejlépe vám poradí notář. Zní to jako legrace? Rozpad manželství? "Nikdy nic, nikdo nemá míti za defunitívní, neb nikdo nikdy neví, co se může státi. . ."
Dům jste sice společně renovovali, nicméně je ve Vašem výlučném vlastnictví. Podle současné právní úpravy a také podle nového občanského zákoníku nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele. Pokud byste zemřela, Váš partner by dům zdědil. Pokud by zemřel Váš partner, pak dům je Váš a do dědictví po partnerovi nepatří. Asi by bylo korektní ošetřit situaci, kdy partner se podílel finančními prostředky na zvelebení nemovitosti. Dá se to řešit například tak, že partnerovi darujete adekvátní podíl na nemovitosti. Vstup do manželství na to nemá vliv. Majetek nabytý před vstupem do manželství, není součástí SJM. V manželství se to dá ale upravit manželskou smlouvou o rozšíření SJM - majetek jednoho z manželů se stává majetkem společným.
V současné době se zabývám podobným problémem - ale budu s tím teď muset zajít k notáři, takže Vám asi v současné době relevantně neporadím.
- ale - v žádném případě neodkazujte majetek partnerovi, nebo jeho příbuzným - odkažte jim jenom adekvátní část, která mu náleží.
I když nemáte děti, máte jistě nějaké příbuzné - některé snad oblíbené, anebo i potřebné. Zkuste se na ně informovat - a odkázat něco i těm, které máte ráda.
Já bych například chtěla, aby můj skrovný majetek zdědil můj brácha, nebo můj synovec. S partnerem sice žiju celý život, moc mi pomáhá - a mám ho moc ráda - ale je to lakomec - a přispívá jenom na půlku nájmu - jinak mi nic neplatí - a vždycky se spíše "nechal vydržovat" - je fakt, že na mně nikdy nic nechtěl, - ale když jsem nám "chtěla udělat radost" (třeba nějaké dobré jídlo) - tak jsem si to musela zaplatit sama.
Taky platím celý chod domácnosti - vodu, teplo, elektřinu - no a tu půlku nájmu. Musím přiznat, že by partner platil i náklady na domácnost - ale to bych si nesměla v zimě zatopit, nesměla bych svítit, nesměla bych si pouštět televizi , nesměla bych moc pouštět vodu atd... - to si raději všechno platím sama.
Ale posledních pár let se stravuje velice skrovně (v podstatě jenom "kořínky") - to si platí sám.
Proč to píšu - nevím, jaká je Vaše situace, a do jaké míry Vám pomohl partnerův syn - a jaké s ním máte vztahy - ale já bych svůj majetek odkázala spíše opuštěným kočkám, nežli svému partnerovi a jeho rodině - i když jeho syna mám ráda - ale trochu mi vadí, že zdědí vlastně i moje peníze, které si partner na můj úkor za ty roky ušetřil.
- ale zase na druhou stranu uznávám - že to jen a jen moje blbost. - Asi jsem se chtěla jenom "vykecat" - ale třeba Vám i tyhle plky pomůžou. Zdravím. Marcela.
Rozšíření SJM nastolí stejnou situaci, jako kdybyste si majetek pořídili za trvání manželství. Při úmrtí jednoho z manželů se nejprve vypořádá SJM - pozůstalému manželovi připadne polovina SJM a ta druhá polovina je předmětem dědictví. Pokud zůstavitel nezanechal závět, budou dědit děti zůstavitele a manžel (manželka) - všichni stejným dílem. Pokud zůstavitel neměl děti, pak všechno zdědí druhý z manželů.
O rodičích a příbuzných nic neuvádíte, ale jestli máte důchodový věk, možná už rodiče nežijí. Pak tedy ještě upřesňuji, že nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele. Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti. Jinými slovy zákon na příbuzné z Vaší strany pamatuje. Protože nemáte vlastní potomky, nemáte ani neopomenutelné dědice a proto můžete závětí stanovit, kdo co zdědí. Myslím, že pořízení závěti je ve Vašem případě nejlepším řešením a jak se rozhodnete, je jen a jen na Vás. Od 1.1.2014 vstoupí v platnost nový občanský zákoník a ten přináší další možnost - dědickou smlouvu:
Ahoj. Pod pojmem ,,nároky,, se může skrývat skoro cokoliv. V téhle branži je docela dost používáno tzv. BŘEMENO. A může jít zase skoro o cokoliv. Ať o přístup někam, nebo může jít o nějakou širší služebnost v používání nemovitosti. Ale, taky je pravda, že nový nastoupivší dědic to spolubydlení může tomu pozustalému nepěkně osladit. I tím, že to prodá někomu cizímu. Břemeno nebřemeno. Tak, snad se rozhodnete správně. Držím palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.