Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl denní x roční úročení úročení

Od: ywetta odpovědí: 6 změna:

Banka mi nabízí denní úročení vkladu (zatím se úroky připisují ročně). Neklade si při tom žádní podmínky.Není v tom nějaký háček? Když mám na účtu 100 000,- tak jaký by byl pro mě při tom denním úročení výnos při 1% úroku oproti připsání 1x za rok? Neumím si to spočítat, předem děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

3x

Rozdíl je v tom, že při ročním připsání se prostě po uplynutí roku připíše určený úrok, při denním připisování se 365tina úroku připisuje každý den a tak se postupně úročí i už připsané úroky. Absolutní úrok vychází při roční sazbě 1 % takový, jak napsal @mikihans , tj. 1000 resp. 1005 Kč. ALE situace není tak jednoduchá. Úrok totiž banka připíše až po té, co ho zdaní (srážková daň pro úroky je 15 %); banka tedy spočítá úrok, ty peníze zdaní a teprve zbytek připíše na účet. Jenže údajně (psaly banky jako lákadlo) se daň platí jen tehdy, když překročí nějakou výši. A při úročení denním se připisují malé částky, které (do určité výše vkladu) tu hranici nepřekonají a tím pádem se nedaní, zatímco roční připsání tu hranici překoná téměř jistě a proto se zdaní; a v tom případě už by výsledek byl 850 resp. 1005 Kč.

Takže rozdíl stejně není nijak závratný, navíc ty hranice, případně vůbec platnost toho danění, by bylo nutno pro jistotu prověřit (100000 už by možná mělo i denní úrok "vysoký" a proto daněný). Proto se při rozhodování raději řiďte jinými vlastnostmi účtu.

Pozn.: Nejsem finančník, ale bláboly jsem snad nenapsal.

hodnocení

2x

Při 1% bude rozdíl prakticky nulový, tedy místo 1% to při denním zúročení bude ve výsledku 1,005%

jirbar*
hodnocení

2x

Rozdíl tak velký není ale vzhledem k tomu že úroky se připisují k jistně tak při denním úročení se vlastně taky počítají úroky z úroků.

Podstatnější je, že úroky se zdaňují a daň se odvádí do státního rozpočtu. To ovšem platí pokud daň z úroku asi překročí 1 Kč.

Např při 100 000 Kč úroku 2% a je denní úrok 5,48 Kč a při dani 15% je daň 0,82 Kč takže Kalousek nedostal nic.

b
hodnocení

0x

Vklady se úročí denně, ale úrok je připsán na konci úrokového období (koncem roku _ roční úrokové období, koncem pololetí _ pololetní úrokové období, koncem čtvrtletí _ čtvrtletní úrokové období... atd.). A právě určení a zohlednění frekvence připisování úroků je v rámci výpočtů ve finanční matematice to nejdůležitější.

To co uvádí @mikihans .

ywetta
hodnocení

Děkuji. Prosím vás, nemůžete mi poslat vzorec, podle kterého jste to počítali? Potřebuji něčím přesvědčit partnera. Děkuji

hm*

Pro jednoduchost budem předpokládat, že na začátku roku vložíte peníze a rok je tam necháte, roční úrok 1 %.

1) Roční připisování je jednoduché, za rok Vám spočítají úrok 1 % = 0,01 * vložené_peníze.

2) Denní připisování (a nebudem počitat s daní): na konci roku budete mít
((1 + (1 % / 365)) ^ 365) * vložené_peníze = ((1 + 0,01 / 365) ^ 365) * vložené peníze =
= (1,0000274 ^ 365) * vložené peníze = 1,01005 * vložené_peníze.
Z toho je vidět, že přibyde 0,01005, tj. 1,005 %.
Znak ^ je mocnina, tedy (1,0000274 na 365)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]