Nejste přihlášen/a.
Začala jsem cestovat do práce prvním autobusem od Kostelce do Letňan. Co se mě nestalo. Jsem slušně vychovaná a celý víkend mě trápí a myslím na to, jak se ke mě zachovala jedna cestující. Přistoupila jsem a chtěla jsem si sednout na tu čtyřku vlevo, kde bylo jedno místo volné. Ještě než jsem dosedla, tak jedna občanka vhodila přede mnou svou kabelku na to volné místo se slovy, aby si tam nemohl nikdo sednout. To místo totiž drží pro známou, jak jsem vypozorovala, která přistoupí později. Mě to docela urazilo, kdyby mě požádala, ať si sednu jinam, ale tou kabelou mě rozhodila, řekla jsem sice, že to by musela mít jaksi místenku, ale šla jsem si sednout dozadu. Takže jsem sklopila uši! Vytanula mě na mysl právě Julča z metra, ta by asi tu kabelku shodila na zem se slovy prasnice vyžraná mám právo sedět atd. A teď co dál. Občanka tam bude určitě zase sedět a držet místo, co by jste udělali vy? Myslím, že celý autobus to respektuje, je to nějaké nepsané pravidlo těch místních. Ony si tam vyměňují samé sušenky a cukrátka jako dárečky každý den a chtějí sedět spolu. Nebudu jezdit pravidelně, tak by mě nějaká rada moc pomohla, abych se na ten ranní problém mohla připravit. Docela bych jí to chtěla udělat na just. Mohu si jít sednout jinam, ale je tam více místa na nohy. A zase nechci, aby si ta egoistická osoba myslela, že tam vládne a bude jenom po jejím. Nechci se hádat, ale jak jsem napsala, dotklo se mě to. Takže jsem rozpolcená. Mám tři roky před důchodem a ona je tak o 4-5 let starší. Nemyslela jsem, že toto tady v mém věku budu řešit. Ale vím, že se zde najdou rádcové s různým pohledem na tuto věc a pomohou. Uvidím, který názor převáží. Zdravím a děkuji za náměty.
Slušně bych paní řekla, že jsem si koupila jízdenku a mám tedy právo si vybrat místo, kde chci /pokud je volné/. Ta její známá, až nastoupí, má totéž právo a paní tady nebude dělat nějaký zasedací pořádek. Prostě obě můžete umístit své pozadí kam si vyberete, ale už ne zabírat další místa. Šla bych na to slušně, nenadávala bych jí, ale jednala bych důrazně. Pokud cestující chce sedět s kamarádkou, až ta nastoupí, může si tato jít přesedenout k ní. Ale zabírat místa dopředu, to se nedělá a nikdo nemá povinnost jí vyhovět. Jaga.
doplněno 07.10.13 07:22:Tu kabelku si dejte pryč, nebo vám ji hodím na zem. A jestli mě nepustíte na tu ČTYŘKU VLEVO, odnese to vaše PĚTKA VPRAVO!. Ale to už by bylo spíš na Krimizprávy. *:D*
Dobrý den,
tak já bych si tam po takovém jednání , jako rychle vhozená kabela, držím místo -už ani příště nesedla. Vedle takového človéka s takovým jednáním o místo ani na to krátké sezení nestojím.
Neřešila bych to, je to problém její povahy a neměla bych zájem sdílet chvilku vedle ní místo, právě naopak byla bych ráda, že sedím od takové buranky co nejdále a mám svůj hezký den, a proč jí dávat najevo, že je egoistická a nevychovaná?Co nepsravila její výchova v mládí, takuž na stáří ji těžko někdo pomůže a pro Váš klid to nestojí se takovou věcí zaobírat-Bud´te nad věcí, z plece na plece to přehod´te a myslete si své.
pohanko, je jasné, že by to nebyl zážitek denně cestovat s touto osobou, ale jedenkráte bych to riskla.
Po vhození kabelky na sedadlo bych se paní zeptala, zda v kabelce nemá vajíčka neboť já si na toto volné sedadlo sednu. A jak se znám, udělala bych to. Příští jízdy bych se jí vyhýbala, ale já nejsem celý autobus, který to paní toleruje. Když jí to nedocvakne, že se to nedělá, tak jí to musí někdo říci nebo naznačit. Třeba to ani neví, že se takto chovat nemá.
Jaké držení místa. Normálka, teenageři ti zaberou tři místa. Na jenom má svoji ctěnou prdelku, vedle sebe batoh a svoje haksny natažené na protější sedadlo. Ani to s nimi nehne, že další cestujicí v uličce stojej.Ptám se kolik má jízdenek. No někdy to vypadá, že se spíš dočkám jedné přes držku než uvolnění místa.
Jedinou správnou odpověď vám může dát Přepravní řád té společnosti. Ale jen tak to držet nejde, to bych mohl držet místa pro skupinový výlet. Na sprostotu se musí sprostotou,když ustoupíte, budete ustupovat furt. Takoví toho využívají. Názor lidí, slabší povahy ustoupí, a je jich drtivá většina. Ostatně, jak s námi mávaj politici...
Ustoupit v některách případech je normální, není to výraz slabosti ,konkrétně tady tom případě dle mého názoru, nejde o nic závažného, kdyby šlo, o něco dost důležitešjího , tak taky neustoupím.
Nelze pušálně vyhodnotit, že kdo ustoupí někomu , pro něj v podstatě z mého pohledu nedůležitého jednání jedné egoistky o flek pod prd..l pro kámošku, tak taková blbina mi nesahá ani po kotník, takže z toho nelze opravdu paušálně vyhodnostit, že ustoupím v případě důležitějších život. záležitostí. Tam můžu i budu naopak bojovat jak vlk.
Ale abych plýtvala svoji energii při každé malichernosti, tak bych neměla dost sil na ty velké věci, kde nemusí jít už ani o kompromis...
Bylo-li v autobuse místo jinde, neřešil bych to a problém pustil z hlavy.
Pokud by se jednalo o poslední volné místo, upozornil bych cestující na to, že zavazadla přijdou pod nohy, nebo do přihrádky nad hlavami cestujících a razantně (současně i slušně) bych se dožadoval toho volného místa.
Občas se mi též nechce s někým sedět a řeším to třeba tak, že si sednu na vnější sedadlo (místo u okna nechám volné), ale jen v případě, že je v autobuse dost jiných míst k sezení. V případě že tomu tak není, si něco podobného nedovolím.
Zdravím, se svou cholerickou povahou bych byla schopná této "dámě" tašku shodit na zem. Rozhodně nemá právo blokovat prázdné místo pro někoho, kdo teprve přistoupí. Také se mi to jednou stalo, na přední dvojce bylo předposlední volné místo, užuž si sedám, když mě pán opozornil větou "tady je obsazeno". Tak jsem mu doporučial návštěvu očního doktora a šla na ono poslední volné místo, protože jak zde už bylo psáno, vedle takového člověka se mi opravdu sedětnechce. Možná moudřejší ustoupí, ale pak se nesmíme divit, že nás válcují ti hloupější, co si víc dovolí.
Mně přijde samozřejmé, že než si k někomu přisednu, tak se slušně zeptám, jestli je tam volno. Tím pádem se mi nestane, že by tam ze zoufalství něko musel házet kabelku. A je mi jedno, jestli to přepravní řád řeší, nebo ne. Prostě to považuji za slušnost, že se nebudu cpát k někomu, kdo chce sedět s přítelem. Kdybyste byla gravidní, nebo invalidní, bylo by to něco jiného.
"Docela bych jí to chtěla udělat na just." Co na to říci. Pokud si budeme všicni něco dělat "na just" a oplácet hloupost hloupostí, tak to tu nikdy moc pěkné nebude.
To je k zamyšlení, jestli v autobuse příměstské dopravy se ptát, jestli je tam volno. Myslím, že se nikdo nikoho neptá. Tam spíš že lidé podřimují a svou otázkou je vyrušíte. Já tedy ve VLAKU po přistoupení nejdříve po ránu potichu pozdravím, aby měl dotyčný čas reagovat. Místo může být obsazené, protože si někdo odskočil. Pokud tam má tašku, tak požádám o uvolnění. Prostě v autobuse Ropid a u té čtyřky proti sobě mě to nepřijde normální ptát se, jestli je tam volno. Zkusím se na to ještě zeptat v nové otázce.
Jenom vysvětlení, proč jsem zvolila tu širší čtyřku. Ráno jezdím roznášet noviny, potom pracuji jako doručovatelka, tahám tašku na kolečkách s poštou, letáky, běhám do pater v domech bez výtahu, nějaký křížek již mám na hřbetě, tak si ráda na 20 minut sednu tam, kde nemám nutně skrčené nohy.
Děkuji všem za odpovědi. To je právě to, co mě vadilo, že slušně nepožádala, jestli bych si nemohla sednout jinam. Celkem jsem tak nějak podobně promýšlela tuto situaci. Že nemá nárok to netřeba hledat, víme to všichni. Jedině jsem já tedy neměla sedat na sedadlo bez dovolení těch tří spolucestujících? Ale pokud jezdíte příměstským autobusem, kdo z vás se ptá? Jinak je pravda, že jsem to měla celý víkend v hlavě, ale nejde o život. Fakt je, že sedět vedle, nebo proti takové osobě mě bude již velmi nepříjemné.
Skutečně mě na Vaší otázce nejvíce překvapuje to, že tohle ve svém věku vůbec řešíte. Máte jistě moře zkušeností všeho druhu. V autobuse jsou i jiná místa, čistě prakticky si sednete jinam a pokud chcete řešit teoreticky její chování, tak potom jistě, jako v počestnosti zešedivělá osoba víte, že co člověk to jiná povaha nebo jiná chyba toho nebo onoho. Někoho hold nevychoval učitel etikety a bude holt hulvátem ale tohle přeci jen už dávno víte nebo nás chcete zkoušet? Chcete se snad s tou druhou paní dohadovat o místo v hromadné dopravě jako trhovnice?
romero, ne nechci zkoušet, chtěla jsem znát více názorů, je to z dnešního, pondělního dne triviální záležitost, ale já jsem v pátek z toho dělala v práci chyby, jak jsem na to myslela. Moc mě pomohly tady na poradně nejen odpovědi, ale již jenom to, že jsem se s tím mohla někde svěřit. Protože mé vnitřní já mi říkalo, že jsem si měla sednout tam, kde jsem si vybrala místo, je to veřejný prostředek, měla jsem zaplaceno. Vadilo mi, že jsem nedokázala právě slušně trvat na svém, prosadit se, říká se tomu asertivita. Ale je pravda, že je to prkotina, mnozí tady řeší mnohem vážnější a důležitější věci. Každopádně děkuji všem za příspěvky, hlavně u kterých jsem se zasmála /vejce a pětka vpravo/.
doplněno 07.10.13 18:29:To, že mám nějaké zkušenosti ještě neznamená, že si umím se vším poradit, tady vidíte, že i drobná věc dokáže rozhodit. Znáte tu pohádku, nebo bajku ,,Ostatním radil, sobě nedokázal,,.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.