Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola dodržování zákoníku práce

Od: zamestnanec007 odpovědí: 7 změna:

Zajímá mě, jestli má smysl dát podnět na příslušný úřad práce, že v určité firmě není dodržován zákoník práce. Myslíte si, že by se tím někdo z úřadu práce zabýval, nebo že by na to nereagovali?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

To záleží na vás, jak se vás to dokýtá, nakolik vám to jednání vadí. Podepíšete se, nebo to bude anonym? A nemělo by to být spíše na orgán inspekce práce?

zamestnanec007
hodnocení

Kidně se pod to podepíšu. Jsem takový hrdina mimojiné proto, že už tam nepracuju :) Je možné, že porušování zákoníku práce neřeší ÚP, ale příslušný inspektorát práce. Spíše mě zajímá, jaké jsou zkušenosti s takovými stížnostmi.

ron*
hodnocení

0x

Úřad práce za nedodržováním ZP nezabývá, stížnost podejte na oblastní Inspektorát práce. A smysl to určitě má, cítíte-li potřebu nedodržování ZP řešit..

iz*
hodnocení

0x

Porušuje-li zaměstnavatel zákoník práce, má smysl dát podnět ke kontrole inspektorátu práce (ÚP se tímto již několik let nezabývá).

Inspektorát kontroly plánuje a je možné, že se k tomuto zaměstnavateli dostane až někdy příští rok.

Podepíšete-li podnět a uvedete-li svou adresu, můžete rovnou v podnětu požádat o písemné vyrozumění o kontrole.

___ Ve většině případů vedou kontroly ke zlepšení situace.

atanerss*
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím, jak se zachováte Vy, ale já jsem udělala něco podobného. Porušuje se u nás zákoník práce ve velkém a těm na vedoucím místě to bohužel vůbec nevadí. Já jsem to nemohla vydržet a ozvala se právníkovi a ten v mém zastoupení se obrátil na Inspektorát a provedli kontrolu. Jak myslíte, že to dopadlo? Kontrola se nahlásila dopředu a samozřejmě nezjistili žádné pochybení. A já dnes dostala výpověď. To máme zákony, že?

marf*

Před 10 lety jsem upozornila řádně písemně na ohrožení zdraví (šlo o zrak - glaukom), nedodržení bezpečnostních předpisů, neboli bincem. Ve vedlejší místnosti jsme měly bílý povlak v očích. Hydroxamové kyseliny.

Vyhověli mi, ale kariéra zastavená. No a tu reorganizační výpověď jsem obdržela po výměně vedení také. Totáč neskončil, poctiví pořát musí džet pusu a krok. A nechat si likvidovat zdraví, ten binec, i když jiný, tam totiž běží pořát. Rychle rezaví předměty v místnosti. Tak jsem vlastně souhlasila s koncem vlastního rezivění.

Nedodržování zákonů z pracovního procesu se podle Spolku pracovních agentur má hlásit na MPSV. Třeba i diskrimainace a pod.

iz*

Spolek pracovních agentur?

Nedostatky ohledně zdravotní závadnosti pracovišť a prohřešky proti bezpečnosti zaměstnanců řešit bezpečnostním technikem a s hygienou práce, nikoliv s MPSV.

Porušování zákoníku práce má na starost SÚIP (inspektorát práce).

Z MPSV by sice podněty postoupili na příslušná místa, ale záležitost by se tím zbytečně prodlužovala (o týdny až měsíce).

doplněno 18.07.13 15:36:

Že by Asociace pracovní/...?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]