Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítel, plísen a stěhování

Od: bydleni7 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, spíš se potřebuju vypovídat...
Sehnali jsme si s přítelem pronájem bytu. Nebyl nic moc ale výhoda je dobrá dopravní dostupnost. Nájem se vším platíme tak 12000tisíc měsíčně což jde ( se vším samotný nájem činí 9 tisíc). Akorát tam je trošku problém s bytnou, je takový profesorský typ a domluva je s ní víc než těžká, vždycky si domluví to svoje a položí telefon a to mi nepřipadá moc ideální. V bytě se dělá už rok cca po dvou měsících neustále plísen, nejde odstranit, je všude mimo kuchyně. Zdi opadávají ale to mi tolik nevadí, spíš vidím problém v té plísni...zjistila jsem, že mám nějakou alergii a musela jsem 14 dní brát analergin, je tam problém s anténou, takže nefunguje skoro televize, kterou jsme si taky pořídili novou. Spíš mi vadí, že nám o tom neřekla, že je tam tenhle problém (hlavně plísen), ten byt bychom jinak nevzali.
Asi před týdnem, jsem jí volala, že dostanu novou myčku (žádnou tam nemá) a jestli si jí lze tam dát. Odpověd, že prý to diskutovala s nájemníkama a že to nelze. Což mě fakt moc mrzí, protože jsem se na ní těšila. Navíc si myslím, že spíš ušetří když za dva týdny dám nádobí do myčky A+ než když každý den umývám nádobí pod teplou drahou tekoucí vodou. Už nějak nemám sílu to s ní probírat a asi by to nemělo cenu. Na ledničku, která tam je mini se ptát ani nebudu, chtěli jsme si taky pořídit novou - větší.
Hypotéku zatím nechceme.

PS: Přítel se stěhovat nechce, neustále volá rodičům, že oni plísen odstraní ( dělá se všude mimo kuchyně, kde není topení) navíc mi tvrdí, že trochu plísně neuškodí a že mi zavolá kamarádku, která dělá na alergologii zda je tato plísen nebezpečná. Je to jen ale kvůli tomu, že to má 7 minut do práce.

Nevím, co si o této situaci myslíte?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

4x

Dobrý den.

Dle mého názoru nemáte problém jen s bytnou, ale i s přítelem. Bez televize a antény se vydržet dá, ale dávat 12 000 za byt s plísní, to se mi vůbec nelíbí. Vyzvěte písemně majitelku bytu, ať plíseň odstraní. Nevím, co ji v bytě způsobuje, ale existují i přípravky na malování zdí proti plísni. Promluvte si s přítelem, plíseň samozřejmě škodí, sama říkáte, že máte zdravotní problémy. možná bych neřešila jen bydlení, ale i toleranci přítele.

hodnocení

3x

Nezlobte se na mne, ale za žít za 12.000,- v nájemním bytě navíc plesnivém mi přijde jako vyhazování peněz a hazardování se zdravím.

Vždyť za tu cenu se dá bydlet ve vlastním...

jinx*

ale to uz neni 7 min do prace.*frajer*

hodnocení

1x

Co si myslím? Sbalit si pár švestek a rychle pryč! Neříkejte mi, že neseženete něco lepšího za stejné peníze, co by zároveň nebylo o moc dál od práce.

jinx*
hodnocení

0x

Nieje dost dobre rozumiet kto ten byt prenajima.Ale ku koncu to vyzera ze su to priatelovi rodicia.

"mi tvrdí, že trochu plísně neuškodí" prosim ta co pri nom este robis.Tvoj priatel je velmi "ohladuplny tolerantny a vzdelany" evidentne.

Sucasny stav mu vyhovuje a nieje schopny sa o teba postarat,je prilis pohodlny .

Taka otazka: keby nahodou ze budete mat deti tak aj potom povie "trochu plisne nezaskodi"?

bydleni7
hodnocení

Dobrý den, ne, byt je nám pronajíman od cizí osoby.

jh*
hodnocení

0x

Nechal bych plesnivého přítele, v plesnivém bytě, když si Vás neváží. Já jsem dojížděním do práce denně ztrácel 3 hodiny minimálně.

martinaa*
hodnocení

0x

Z stejné a možná i menší peníze najdete jistě slušné bydlení bez plísně a s rozumnou domluvou. K čemu je mi byt s plísní, do kterého si pomalu nemohu nic donést.

Příteli řekni, ať se chová jako chlap - buď ať plíseň ON OSOBNĚ vyřeší s bytnou, nebo se odstěhujete. Pokud jemu takový humus vyhovuje, ať si tam bydlí sám. Plíseň může způsobovat vážné zdravotní potíže, které ze začátku nejsou moc vidět.

hodnocení

0x

ty jo 12klacku za byt s plisni ... no zkusit vic topit a vic vetrat. A rozhodne to dokaze poskodit , hlavne pokud jsi na to alergicka... meli byste si o tom promluvit a ne , ze se pritel diva jen na sebe

iz*
hodnocení

0x

Majitelka Vám pronajímá zdravotně závadný byt. Máte alespoň nějaké potvrzení, že jste ji o problému s plísní již informovali?

Já bych doporučila písemnou výzvu majitelce (nežádat! neprosit!) k okamžité nápravě situace. Dále bych uplatnila nárok na slevu z nájmu, a to zpětně od prvního výskytu plísně až do doby jejího trvalého odstranění.

Slevu bych žádala minimálně 75 %, ale spíše 90 až 95 % (něco už Vás stála léčba) a upozornila bych majitelku, že pokud budu mít zdravotní následky (opravdu nedoporučuji plíseň v bytě podceňovat), budu léčebné výlohy, ztrátu na výdělku i odškodné požadovat po ní.

___ Na koho je psána smlouva a co jste si ve smlouvě sjednali? Jak Vám může majitelka bytu bránit v pořízení a používání myčky nádobí (dnes již běžné součásti většiny domácností)?!

___ PS: Kdyby mému příteli byla krátká vzdállenost do zaměstnání milejší než jeho i mé zdraví, zvážila bych, zda je to člověk, s kterým chci žít...

hodnocení

0x

To teda koukám, jak někdo dokáže doslova vyhazovat peníze oknem za takový klumpl. Pročtěte si dobře nájemní smlouvu a na jejím základně požadujte po pronajímateli odstranění závad do určitého data nebo slevu z nájmu. Tohle ale musíte pronajímateli poslat doporučeným dopisem, nějaké telefonování je úplně nanic. Předpokládám, že v nájemní smlouvě nebude, že souhlasíte s plísní na stěnách. Mohli byste do bytu také pozvat hygienu, a ti by ho mohli třeba prohlásit za neobyvatelný - to bych použil klidně v telefonním rozhovoru jako páku na tu vychytralou bytnou. Berte to tak, že ona z Vás žije, tak ať se trochu snaží - nedovolte jí, aby s Vámi jednala jako s nějakým póvlem, který je jí dobrý akorát jako zdroj peněz.

Ale stejně - z tak drahého bytu bych se okamžitě odstěhoval. Pokud chcete žít v nájmu, OK, ale vždy hledejte co nejnižší nájemné. Uvědomte si, že peníze za nájem jsou vyhozené z okna a čím víc jich dáváte, tím dál jste od vlastního bydlení - tím míň ušetříte. A že není plíseň nebezpečná, to je blbost - její spóry létají vzduchem a můžou způsobit těžko řešitelné zdravotní probémy. Fakt bych tak neriskoval ještě za tolik peněz.

johnyfalco*
hodnocení

0x

Samo nevím jak plíseň vypadá, chtělo by to fotky, ale plíseň je zdraví nebezpečná. Hlavně pak pro staré lidi,děti (o batoletech nemluvě) a nemocní. Vy už máte příznaky alergie asi z tohoto prostředí. Osobně platit si za plíseň 12000,- je fakt luxus a váš přítel je exot...jako sorry ale takového bych nakopal a odešel pryč.

Jinak plíseň savem ani ničim podobným nezničíte. Ona totiž pliseň je chytrá...a některé se chovají jako armáda. Postupují hlouběji do omítky a i když umyjete savem postižené místo, tak vyleze. Musíte místo oklepat a znovu nahodit omítku. Pokud ale místnosti nejsou vytápěny a není tam ani dostatek světla (slunečního) který by tento prostor vytopil, tak je to prostor který není k užívání!

Vlhkost, nízká teplota a vzniklé plísně jsou pro organismus člověka nejhorší. A pokud to vašemu příteli nevadí...že máte problémy, tak nechápu co ještě s ním děláte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]