Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přivýdělek oficiálně opravy

Od: acer® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Mám následující dotaz. Pracuji jako zaměstnanec a zaměstnavatel za mě platí a odvádí co má. Chtěl bych si přivydělat opravou aut ve vlastní dílně u domu. Jsou nějaké možnosti si otevřít živnost a pak mít možnost vystavit fakturu lidem co případně jendou,dvakrát za týden přijedou? Doposud lidi nejsou, ale mohli by být. Potřebuji vědět, jestli ten živnostenský list se váže na otevření autoservisu, nebo se dá jen tak založit a pak si kutit v dílně a když by bylo potřeba tak vystavit na provedenou práci papír. Myslím si , že tak jednoduché to nebude, ale přece se ptám. Viděl jsem spoustu lidí co začínalo v mnohem horších podmínkách. Děkuji za radu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michal5
hodnocení

0x

Budete to mít jako vedlejšák.Živnost Vám vydají,pokud splnujete podmínku pro vydání živnosti. Provozovnu nahlásíte stejnou adresu, kde máte dílnu. Žádný problém v tom nevidím. Zdravím.

iz*
hodnocení

0x

Nejde-li o podnikání ve stejném oboru, v jakém působí Váš zaměstnavatel (zjistíte v rejstříku), nebudete muset zaměstnavateli nic sdělovat.

Pokud by šlo o stejný obor, potřeboval byste před začátkem podnikání písemný souhlas zaměstnavatele.

Viz zákoník práce (§ 304, odst. 1 až 2)

hodnocení

No je to stejný obor. Teď otázka, zda to povolí. Děkuji

doplněno 14.07.13 06:06:

Perfektní, to jsem potřeboval vědět. Ještě zbývá ta dílna. Je to podmíněné nějakým otevřením provozovny -kolaudací-povolením , nebo stačí jen otevřít živnost a v dílně kutit a vystavovat doklady. Děkuji

daniell*

Musí splňovat pravidla BOZP (bezpečnosti práce) takže třeba stará stodola s hnijícímy trámy a uloženým nukleárním palivem pod zemí není nejvhodnějším objektem. Prostor musí být dobře větraný , splnovat higienická opatření , být vybaven pro případ požáru (hasicí přístroje)

cyril*

Provozovna musí být zkolaudovaná pro daný druh činnosti.

hodnocení

0x

Dobrý den,

přesně moje sitace o které jsem uvažoval.Tahle myšlenka mě již několik let navnadila abych si po práci otevřel svůj servis.Co se týče živnosti, tak viz. výše u odpovídajících, tedy celkem bez problému.Kámen úrazu je však se samotným provozováním.Tak uvedu například hygienu, která požaduje doklad o nakládání s odpady.Musíte mít zpracovaný projekt, jak budete nakládat s např. vyjetými oleji, kovovými odpady a pod.Musí být smlouva a označena firma, která bude tyto odpady od Vás odebírat.Vše musí být viditelně označeno apod.Dále např. elelektřina rozdělana na provozovnu a ostatní, aby bylo zřejmé co kam patří atd...

sebod*

Takže shrnuto a podtrženo: toto vše jsou důvody, pro které hodně lidí provozuje svoji "živnost" na černo

uska*
hodnocení

0x

Něco z praxe. Známý, vyučený automechanik, si udělal ŽL asi před 10ti lety. Aby nemusel nahlašovat provozovnu a mohl si dále kutit ve své dvojgaráži, tak to udělal tak, že bude na ŽL pracovat jen na zavolání a jako odtahovka. Tím pádem nemusel mít provozovnu a odtahovku neprovozuje dodnes,. Celkem se mu daří a opravuje ve své garáži. Co má v ŽL nevím.

doplněno 16.07.13 10:10:

napraskat - Váš nick je výstižný! Psala jsem, že se mu daří a ne opak. Proč bych jej měla jít prásknout, když se živí rukama a není na sociálce. Vydělá si pro svou rodinu a neujídá ze společného talíře.

napraskat
Jestli se mu nedari jen proto, ze narozdil od ostatnich domacich autoservisu jeho dvojgaraz nemusi splnovat vsechny zakonne podminky pro provozovnu a ostatni obyvatele obce mu nedotuji likvidaci odpadu.
napraskat
Nepsal jsem, ze se mu nedari. Chce to lepe cist. Psal jsem, ze se mu mozna dari proto, ze nema ty naklady jako ostatni zivnostnici opravujici auta ve sve garazi a ze mu mozna ostatni obyvatele obce nechtene plati likvidaci jeho odpadu.
uska*

aha, pardon, ale s odpady nemáte pravdu. Zde je sběrný dvůr. Každý obyvatel obce může dovést zdarma cokoliv mimo stavební sutě. Jaký je rozdíl, když si vyměním olej doma a dovezu v kanystru na sběrný dvůr a nebo podnikatel si zaplatí paušálně pětistovku na rok a může dovést také cokoliv. Takže žádný obyvatel obce nepřispívá nikomu jinému. U nás je tak šikovná obec, na dvoře jsou tři stálí zaměstnanci, odpady třídí a prodávají, i když za někderé odpady musí platit, ale za rok ještě jsou v plusu a přispívají na dětská hřiště.

doplněno 17.07.13 21:46:

U nás sběrný dvůr nespadá pod obec. Vede ji jeden pán na ŽL. . Není dotovaná obcí a prosperuje.

napraskat
Sberny dvory a sber trideneho odpadu jsou typicky dotovane obci, proto odevzdavani tak odpadu v objemu, ktere vytvari podnikatel, je typicky dotovano ostatnimi obyvateli zvysenymi naklady na provoz sberneho dvora nebo sberu trideneho odpadu.
Jestli ale vase obec nabizi podnikateluv za pausal 500,-/rok odevzdat tam podnikatelske odpady, ktere normalne prijimaji od obcanu, tak to beru. Na druhou stranu 500,- je strasne levne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]