Nejste přihlášen/a.
rozešla jsem se s přítelem a nyní se dohadujeme o péči syna.chtěla by jsem se zeptat,jaké mám práva,když jsem svobodná matka!a jestli si mám zažádat o dítě do péče či je samozřejmosti,že když jsem svobodná,jestli syn zůstává automaticky v péči matky?!synovi je 1,5roků.děkuji za každou odpovědˇ.
Není to automatické, v prvé řadě je to na dohodě, takže pokud se dohodnete na péči i výživném, nemusíte k soudu, pokud vše bude fungovat pro oba výhodně, včetně styk otce s dítětem. Pokud bude mít některý z vás probléma nevyřešíte jej, můžete každý z vás požádat o upravení situace soudem - svěření do péče, výživné i styk.
Já se domnívám, že pokud je Váš bývalý přítel uveden v matrice jako otec děcka a i když nejste oddáni, má stejná práva jako Vy při výchově. Možná, že to někdo ještě upřesní, kdo problematiku lépe zná. Určitě si dojděte na sociální odbor, kde Vám řeknou, jaké sociální dávky si můžete nárokovat. Pokud už nežijete ve společné domácnosti s přítelem, jistě se změnila Vaše finanční situace. Navíc bych se zkusila domluvit s bývalým přítelem na výživném na děcko i na Vás. A nebo požádala o soud o vyměření výživného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.