Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prcovní úraz

Od: kd odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,včera mi v práci spadl na hlavu asi 30kg plech(víko od stroje),na čele mám malou tržnou ranku,udělalo se mi zle a odvezli mě na pohotovost.Tam mi udělali rtg lebky a páteře.Dg zní:contusio capitis,excoriatio,distorsio colli v.s..Otřes mozku jsem prý neměla,ale dostala jsem krční límec.Na rtg napsáno napřímení krční lordozy.Prostě mi nejde do hlavy proč mám krunýř,když mě to vzalo přes hlavu:(?A co to znamená to DISTORSIO COLLI v.s.?A může být to napřímení krční lordozy od toho úrazu?Děkuji za případné rady.Přeji všem krásný den:)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Distorsio colli je doslova podvrtnutí krku. Lordóza pak dopředné prohnutí krční páteře (tj její normální, obyčejný oblouk).

Ono vás to sice bacilo do hlavy, ale hlava je jaksi tvrdá a pevná, něco musí ten náraz vyrovnat a zbrzdit, deformační zóna.. a nejblíž je krk.

hodnocení

0x

Promiňte,ale vzalo Vás to asi pěkně,prcovní úraz*smich**haha*Nic ve zlém...Hlava přece "sedí" na krční páteři,takže proto ten límec,musíte to mít v naprostém klidu.

kd
hodnocení

*smich*,děkuji,asi máte pravdu.Ale ještě to upřesním,přímo na hlavu to nebylo,vzalo mě to jako přes čelo,a proto tam mám tu tržnou ránu.Omlouvám se že jsem napsala přes hlavu,ono to ale vlastně bylo přes hlavu,ale né přímo přes tomeno,nebo tak,snad mi rozumíte*hi*?Děkuji

Krunýř máte proto, že došlo k pohmoždění. Přesný překlad lékařské zprávy Vám možná poskytne odborník, který ví o medicíně více. Ale podle mne to máte pohmožděné, proto ta fixace.

doplněno 14.07.13 11:13:

Tedy krční límec..

belkvk
hodnocení

0x

a co ochrane pracovni pomucky? :)) helma?! :D

mike32*
hodnocení

0x

Krční límec jste dostala kvůli tomu aby Vaše krční páteř byla po tom otřesu v klidu ...

kd

Děkuji moc za vysvětlení.Nevím totiž jestli mám jít na PN,nebo jít do práce?V nemocnici jsem si ji vystavit nenechale,s tím že kdyžtak si dojdu ke své doktorce.Když si ten límec sundám tak se mi trochu motá hlava,a pobolívá mě ten krk,ale nic strašného to není,že by se to nedalo vydržet.Mám ale srach že když půjdu do práce,a pak by se mi to třeba zhoršilo,protože jsem se vykašlala na léčbu a klid co jsem měla dodržet,tak že pak se už nikde nedovolám,že to mám třeba právě z té rány.Doktor na pohotovosti mi řekl,že záleží na mě s tou PN,ale že bych si měla chvíli odpočinout.Tak nevím jít či nejít do práce,nebo na PN?

daniell*

Pokud vám je nevolno a hlava , krk , páteř vás při sundání krčního límce bolí tak by jste měla zustat doma a nesundávat si ho to by přece napadlo i malé dítě ;) raději zůstaňte doma viděl bych to tak do středy možná týden. Vy si říkate budu zbytečně 3-5 dní doma přitom bych mohla do práce no tak tedy běžte pak budete skuhrat a budete měsíce na rehabilitacích s krční páteří ...

daniell*
hodnocení

0x

Krční límec , máte protože máte pohmožděný krk ten máte pohmožděný protože jste dostala nemalým břemenem (30 kg není rozhodně málo) po hlavě a je jedno do jaké části hlavy , hlava drží na krku . Raději jste tedy dostala límec aby jste si při špatném pohybu neublížila je to tedy vlastně takové i preventivní opatření.

Mě překvapuje to že jste v práci neměla helmu zlváště na místě , napsala jste to tak jakože "spadl nějakej 30 kilovej plech na hlavu" jako by se to tam dělo normálně . ;) Co si pamatuji tak na hale chtěl po nás technicích vždy zaměstnavatel aby jsme měli víka , plechy , volně ležící předměty vždy nějak připevněny tak aby nemohly ohrozit nás ani ostatní. A ten co vešel na halu během udržby bez helmy riskoval výpověd .. bylo to přísné - ale za celou dobu provozu ani jedno jakékoliv zranění.

kd

To bylo víko od mašiny,a to se zvedá poze když se to třeba čistí,nebo se tam něco sekne.No a mě se to tam právě seklo,a tak jsem to odklopila,ale jelikož jsem to dělala poprvé(né jako že jsem tam byla první den,ale na tá mašině jsem pracovala po dvou letech poprvé)tak jsem nevěděla že se to uplně překlopí,já to dala jen do polohy kde to stojí na hoře,no a jak jsem to vyndavala z vnitřku, tak se to tou vahou převrátilo zpátky a já jen tak tak uhnula,ale stačilo mě to vzít do čela.To kdybych tam tu hlavu nechala celou,tak to už bych asi nikdy nic nenapsala*hi*Proto se tam ta helma nenosí,holt jen já to otvírám do poloviny(ale já to vážně nevěděla že to jde ještě dál)příště už budu chytřejší*plac*

barthomer*

Jestli jste obsluha stroje a něco se vám na něm pokazilo tak, že prostě stroj byl nefunkční, tak Vy jako obsluha nemáte oprávnění na to, abyste zasahovala do pracovního prostoru stroje. V takovém případě obsluha vypíná stroj a popř. ještě hlavní vypínač a poruchu hlásí buď nadřízenemu ( směnový předák, mistr, vedoucí provozu ) nebo volá svého seřizovače, který se pokusí se strojem udělat to, co umí a na co je proškolen. Pokud je to i nad jeho síly, tak seřizovač volá udržbáře. Případně servisní společnost. Sice chápu, že každá firma to má jinak udělané, ale domnívám se, že i tak Vy jste na pozici na které nejste oprávněna to víko od stroje vůbec otvírat. Pokud tedy nyní nastoupíte na PN a necháte si to napsat jako pracovní úraz, nebudete dostávat plných 100%, ale zajisté Vám to pokrátí. Později opětovně budete proškolena na bezpečnost práce, protože to se tak většinou dělává, pokud se stane takovýto pracovní úraz z neznalosti.

kd

Ale tak to není,to víko se normálně může otvírat,jenže já jsem nevěděla že se to musí uplně odklopit,a já to odklopila jen napůl,do polohy kdy to stálo,no a pak se to převážilo a spadlo.Jinak to se normálně muže otvírat,to si dělá obsluha toho stroje normálně sama.

iz*
hodnocení

0x

Hlavně nezapomeňte pracovní úraz co nejdříve pznámit zaměstnavateli (jedno, jestli z toho bude nebo nebude pracovní neschopnost) a trvejte na zapsání pracovního úrazu do knihy úrazů.

Kdybyste tuto povinnost nedodržela, a musela se později kvůli následkům úrazu léčit, nemusel by už zaměstnavatel pracovní úraz uznat (to je v jeho kompetenci).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]