Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví a vše kolem něho

Od: nerozumimtomu odpovědí: 13 změna:

Otci umřela žena /nebyla to má matka/. Byt měli ve SVM. Notářka chce po něm nyní 11 000 za své služby /myslela jsem, že v přímé linii se daň neplatí/. Byt byl oceněn na 800 000, přitom je neprodejný i za 500 000. Co s tím můžeme dělat? Mám v tom gulash, případně info doplním.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Od jisté doby si myslím, že je lepší si tzv. "udělat pořádek" zaživa. Žili jsme s manželem společně s jeho rodiči v patrovém domku. Manžel byl sám, bráška mu maličký zemřel a další děti už nepřišly. Tchán byl dosti despotický, měl rád moc a majetek, měl rád, když mohl říct: Tohleto je MOJE! Ke konci života /umřel v 83 letech/ mu příbuzný radil, a´t to předá svému synovi ještě za života, jinak že se z toho bude zbytečně platit. Tchán ale nechtěl ani slyšet. A bylo to tak, jak tvrdil ten příbuzný. S dědictvím nebyly žádné problémy, tchán neměl našetřené peníze ani cenné papíry, neměl ani dluhy. Tak se jednalo jen o ten dům. Dostal to můj manžel, tchánův syn a jediný dědic, notářka s tím určitě moc práce neměla, vše bylo jasné, dědic jeden, byl i předem vypracovaný odhad, takže žádné tahanice a problémy. Přesto si vzala odměnu ve výši 12.600 Kč. Proto od té doby říkám - raději darovat ještě za života. Na co znova platit za to, co bylo naše, je naše a bude i nadále naše? *bzum* Jaga.

nerozumimtomu
hodnocení

To máte pravdu, ale vysvětlujte to starým lidem /nad hrobem/.

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Těch 11 tis. není daň, ale "odměna notáři".

doplněno 12.07.13 08:30:

ZDE je na to i kalkulačka. Stanovuje se podle hodnoty děděného majetku.

nerozumimtomu
hodnocení

Ty jo, já chci být notářem... že jsem se líp neučila. Za co to má proboha?

cocinkamichalka*

Právě za to, že to vše sepíše. Notář to má na starost i tehdy, kdy majetek není vůbec žádný. Pamatuji si, že když umřel děda, ptala se notářka i na to, jestli měli ledničku, nábytek atd. a jak to bylo staré, protože to je také majetek a z toho se také ten poplatek platí. Takže i 30 let stará nábytková stěna v hodnotě 500 Kč tu hodnotu majetku zvyšuje. Nenaděláte nic. *nevi*

doplněno 12.07.13 08:39:

Ještě doplním, že ten notář obvykle nepracuje sám, má tam svoje asistenty, kteří se věnují právě případům, jako je tento. A těm musí taky zaplatit výplatu...

uska*
hodnocení

2x

viz dotaz

Žijí-li manželé společně, jak chcete za života vypořádat majetek? Jak poznám, že manžellka zemře dřív než já? Asi to možné není.

doplněno 12.07.13 15:03:

nerozumimtomu - jasně a co manželství bez dětí? Manželství s dětmi je také jeden velký problém. Co spolehlivě rozdělí, rozhádá rodinu jsou peníze, dědictví na 100%. Takže za života nic nedaruji, nemusím se bát, že přijdu o střechu nad hlavou a až zde nebudu, tak se klidně mohou dohádat Já u toho být nechci. . Máme v rodině dobrý vztah, tvrdila bych, že se to nemůže stát, ale jistota je kulomet. Kdo chce něco dědit, tak ať si našetří na notáře. Nakonec majetek může prodat a rozhodně cena z prodeje majetku převýší platbu u notáře.

nerozumimtomu
hodnocení

Třeba tak, že přepíšou nemovitost na děti.

hodnocení

0x

Odměna notáře je odvozena od hodnoty dědictví, nikoliv od pracnosti.

A ano, učení se vyplácí...

nerozumimtomu
hodnocení

Jenže pokud je byt v ceně 800 000 a otec dědí 1/4 tak by měla být odměna 4 000? Počítám 2%. z 200 000.

Základem odměny notáře za úkony provedené v řízení o dědictví, je obvyklá cena zůstavitelova majetku, který se stal předmětem řízení o dědictví, to je pravda. Dále notáři náleží náhrada (odměna) za promeškaný čas a náhrada hotových výdajů. Je-li notář plátce daně z přidané hodnoty (DPH), rovněž částka odpovídající této dani.

Notář má nárok na náhradu hotových výdajů účelně vynaložených v souvislosti s prováděním úkonů. Hotovými výdaji jsou zejména soudní a jiné poplatky, cestovní výdaje, poštovné, telekomunikační poplatky, znalecké posudky a odborná vyjádření, překlady, opisy, fotokopie a náhrady nákladů na vložení či získání dat z centrálních informačních systémů.

Náhrada za promeškaný čas náleží notáři při úkonech, prováděných na jiném místě než v kanceláři notáře nebo v místě konání jeho úředních dnů, za čas strávený cestou do tohoto místa a zpět a za čas strávený čekáním na provedení úkonu z důvodů na straně žadatele.

Tedy záleží nejen na hodnotě majetku, ale i na tom, kolik času notář dané věci věnoval a jaké úkony prováděl. Z toho všeho se odvíjí poplatek za jeho služby. Pokud se Vám cena za jeho služby nezdá a nerozumíte tomu, musíte to řešit s ním a žádat vysvětlení přímo od něho k jeho úkonům.

nerozumimtomu
hodnocení

Tak s odměnou notáři už jsem se smířila, ale cena nemovitosti je naprosto neadekvátní.

pt®
hodnocení

0x

No, už se stalo, ale zatím je lépe vypořádat majetek za života, jenže také, jak,kdy. Ostatní Vám již napsali, co a jak. Napíši jen situaci řízení v Belgii. Tam je dědická daň pro jiného než rodinu velice vysoká a to 65%. Jenže je tam možnost řešit dědictví přes pojistku, kdy se sepíše smlouva, kdo po smrtí nabude majetek i hotovost, a z částky se zaplatí jen pár procent. Takže po smrti sice proběhne notářské řízení, ale neplatí se dále nic. Nevím, zda existuje něco takového i u nás, možná jednou bude. - pt

notarskaporadna
hodnocení

0x

Odměna notáře vychází z hodnoty majetku zůstavitele ke dni úmrtí. Notář zpravidla nevyžaduje úřední ocenění a na obvyklé ceně majetku se s dědici dohodne. Dědicové odpovídají za úhradu odměny notáři v poměru zděděného majetku. Orientačně lze použít tuto tabulku : (obrázek)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]