Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
víte někdo, po jaké operaci je nutná nejméně 14-ti denní rekonvalescence na invalidním vozíku? Pacience je 65 let, je štíhlá a je tzv. fit - říkala, že jí operovali prsty u nohou - ale myslím, že lže, protože ten vozík neustále zdůrazňuje a charakter a závažnost operace nechce prozradit.
Nerada bych jí ublížila (je to moje dobrá známá) - ale nemám ráda, když ze mne někdo "dělá vola" - a pokud se stydí za nějakou gynekologickou operaci, která ji trápí - je zřejmě na čase, aby začala důvěřovat svému okolí, které by ji mohlo podpořit.
Myslím, že neexistuje zdravotní problém, za jaký bychom se měli stydět! Můj bratr je dlouho invalidní a všichni ho dost berou, ale moje maminka se posledních 10 let velice styděla za to, že je nepohyblivá, - o invalidním vozíku nechtěla ani slyšet (jen aby ji prý nikdo neviděl! ) - no a tak strávila zbytek života na posteli a u televize.
Nesnášim otázky na své zdraví, nesnáším dotazy co se vám stalo, že jste na vozíku. Když chci, řeknu to sama ale nerozvádím podrobnosti, slušný tazatel se spokojí s jednoduchou odpovědí a nepídí se po podrobnostech. Co mi je je moje věc a nemám potřebu to zdělovat na potkání a už vůbec nemám ráda když si chce někdo povídat o nemocech. Každý je jiný, někomu to pomůže se svěřit, můj lékař říká, že já simuluju zdraví a ptát se mě jak se vede je zbytečné jelikož, mě se vede vždycky dobře.A už vůbec nesnáším i dobře míněné chudáku, máte to ale život na prd. Pokud vám to kamarádka říct nechce, je to její věc a vaše zbytečná starost. Pokud se svěří, umíte ji snad pomoct? Těžko, že, tak já to vidím jen na obyčejnou zvědavost a snad tak trochu, že cizí neštěstí potěší.
pro "lidus"
- pokud se Vás můj dotaz osobně dotkl, omlouvám se, - gynekologickou operaci jsme si s partnerem "vyspekulovali" - protože se nám nezdá, že by si operace prstů u nohou vyžadovala 14-denní rekonvalescenci na vozíku. Navíc by lékaři asi neoperovali obě nohy najednou.
Měla jsem se spíše zeptat, jaká operace vyžaduje nejméně 14-ti denní pooperační pobyt na vozíku. Pohybové potíže jsme na naší známé žádné nepozorovali, bezprostředně před operací běhala i do kopců jako kamzík, zatímco já do kopců "sotva lezla" - bolí mi kolena i záda. Zato chodila dosti často čurat. Byli jsme prostě jen zvědaví (a kdo by v této situaci nebyl) - když se jedná o ženu, která aspiruje na vstup do rodiny?
Moje otázka mi vůbec nepřišla nepatřičná - je fakt, že mimo okruh své rodiny se nepohybuji - a s mým bráchou, který je invalidní od 30-let (má odumřelou krční míchu a dnes je mu 63 ) jsme zvyklí normálně mluvit a všichni (kamarádů má hodně) s ním jednají jako se zdravým člověkem a brácha i my ostatní se nebojíme o jeho situaci i vtipkovat. Ale na vozíku nejezdil a zatím nejezdí - ale pořád cvičí.
Já nechápu, proč vás to jako zajímá... I kdyby to nebyla kamarádka, ale přímo příbuzný, je to její věc.
Souhlasím. A ještě bych dodala, že na některé věci se slušně vychovaný člověk prostě neptá.
Zadavatelka se nechce spokojit s operací nohou a očividně hledá nějakou pikantnost, že hned pomýšlí na gynekologickou operaci. Ale upřímně, neznám žádnou, po které by musela pacientka sedět na vozíku. Naopak, i kdyby šlo o vážnější operaci přes břišní stěnu, nejpozději druhý den po výkonu ji poženou z postele. Právě kvůli rychlejšmu zotavení.
pro "pb"
děkuju za odpověď - to mi docela stačí!
- sama jsem kdysi prodělala operaci myomů a cysty na děloze - ale tenkrát (v r.1980) jsem měla rozřízlé celé břicho - a třetí den jsem už chodila. Tak ahoj.
doplněno 09.06.13 14:44:Ještě doplňuji - můj dotaz není vlastně myšlen ani tak osobně , ale spíše technicky. Jinak je nám to jedno.
doplněno 09.06.13 15:02:Zvědavost technického rázu jsem zřejmě měla uvést hned v otázce (kdy já se naučím klást otázky správně? - tak aby nepopuzovaly) - ale takto bychom byli zvědaví u každého, i vzdáleného známého. Jsme prostě "drbny" - a stále ještě (bohudík) nás něco zajímá - a nejen drby o nemocech, ale taky o počítačích, politice, fotografování, zvířata, příroda, výlety do přírody, společenské problémy, zdravá výživa, cenová politika, atd.. . Tak ahoj. A už se nezlobte - jsme prostě jinde.
doplněno 09.06.13 19:32:A ještě - taky se neptáme jí (to bychom se neodvážili!) - ale cizích lidí, anebo na internetu.
Nevím co vám do toho je, ale ty prsty (nebo prostě něco s nohama) mi opravdu přijdou pravděpodobné.
Protože pokud je po gynekologických operacích potřeba delší klid, tak je potřeba ležet, nikoli sedět.
Naopak znám kluka, který si něco udělal s menisky (kvůli špatnému posedu na kole s nášlapnými pedály) a byl s tím asi měsíc nebo šest týdnů na vozíku, aby se to mohlo v klidu zahojit.
"Myslím, že neexistuje zdravotní problém, za jaký bychom se měli stydět!" - já s tím souhlasím, ale teorie a praxe jsou dvě odlišné věci, a pokud se člověk za něco stydí, tak prostě nejde za ním jít a "vysvětlit mu to". Nehledě na to, že ta paní se nestýká jenom s vámi a s vaší rodinou, ale i s dalšími lidmi, a že "vy to berete" neznamená, že paní XY z druhého patra u nich v paneláku hlasitě neřve z balkonu na balkon "ta anželina žolí si nechala ušmiknout kozy, to je strašný, to už není ženská, já bych radši umřela než si něco takovýho nechat udělat!", tak řekněte pak někomu takovému "já nesmím dávat ruce do teplé vody, při mastektomii mi vzali také nějaké lymfatické uzliny"
Jo, někdo na to má, a někdo se v tom i vyžívá, ale to musí mít člověk v krvi, a nemůže se to jen tak naučit.
Myslím si, že je zcela na ní a její svobodné volbě, komu a s čím se chce nebo nechce svěřit. Ty zřejmě kvůli tomu nemůžeš ani spát, ale ona o tvoji podporu v tomhle směru nestojí. Respektuj to.
doplněno 08.06.13 18:43:Marcelo, já to beru, ale to, co je normální pro sto lidí, nemusí vyhovovat tomu sto prvnímu. Každý máme ty svoje hranice nastaveny trošku jinak, u všeho, nejen u soukromí. Je to prostě o respektování toho druhého. A že jsi zvědavá? To jsme všichni. Každý trochu jinak a na něco jiného. Hlavně se to nesmí přehánět.
pro "ladinpraha"
Můj zesnulý manžel byl lékař (umřel na rakovinu) - a i se svým současným partnerem (a kamarády) se zcela svobodně bavíme i o velice intimních věcech (třeba operace prostaty, inkoninence, průjem, hemeroidy, hysterektomie, atp...) Stejně normálně se bavím se svým invalidním bratrem o jeho problémech - takže mi to nějak "nepřišlo".
doplněno 08.06.13 18:12:Je fakt, že jsem zvědavá, sorry.
doplněno 08.06.13 18:42:Ještě - já bych se tak blbě neptala, kdyby nám naše známá nepsala při každé vhodné i nevhodné příležitosti story o tom, jak jezdí na vozíku po Praze, v metru a co všechno zažívá. Nikdo se jí na to neptá, sama není, stará se o ni švagr - a kdyby o vozíku nemluvila, nikoho by ani nenapadlo se v tom "šťourat".
"culdo", já chápu, že to myslíš dobře, že chceš být své známé k pomoci. Možná z tebe nedělá vola, jen neví, jak se s tím vypořádat sama. Možná, že až to zpracuje a smíří se s tou situací, pak se ti svěří. Pokud ji budeš na blízku, tak i tvá přítomnost jí pomůže, i když bude bez otázek. přeji ti hodně trpělivosti. - pt
Hodila bych to za hlavu a přestala "spekulovat", jak píšete, co té paní je. Dneska má každý svých starostí až nad hlavu. A ne každý se rád svěřuje se svými problémy.
Jedna moje známá, moc hodná, byla s tímto ale až nechutná. Jak jí bylo špatně, jak zvracela, kolikrát, kolik a jakou barvu. Jak jí trhali zub, čistili hnis. A podobná témata. Při této přednášce byla schopná pít kávu a ukusovat koláč. A mně bylo při tom nanic.
Tak paní nechte, je jí třeba nepříjemné o svém stavu hovořit, jednou, až uzraje čas, třeba Vám to všechno řekne sama. Proč to musíte vědět? Potraviny se stejně proto nezlevní, pracovních míst nepřibude a vláda kvůli tomu nepadne. Tak co.
Sousedce se vážně zranila její krásná doga. V zimě uklouzla na náledí, přetrhala si šlachy v zadní noze. A ještě něco k tomu. Pes byl na operaci, dlouhá rána, plno stehů. Při chůzi stále kulhá. Majitelka mi o něm dlouze vyprávěla, co se mu stalo, co mu dělali... Když šla kolem jiná paní a zeptala se jí, co se pejskovi stalo, že špatně chodí, majitelka ji odbyla, že pes má špatnou funkci štítné žlázy.
Nervím, proč mně to vyprávěla a před jiným člověkem to tajila. Nic na tom přece není. Ale kdyby měl člověk o všem přemýšlet a na všem hledat záhady, měl by hlavu, jako včelí úl. Tak na to nemyslete a hotovo. Jaga.
Ahoj, děkuji za všechny odpovědi,
zřejmě to byly opravdu ty prsty - i když jsou všechny okolnosti dost zvláštní - člověk nevěděl, jestli ji má litovat (-jestli třeba nemá rakovinu) - anebo mít na ni vztek, že nás "tahá za nudli" - protože ona je dost divadelník a se švagrem hodně manipuluje.
Ale zřejmě vše dobře dopadlo, protože se chystá na kompletní přestavbu švagrova bytu, kterou bude ovšem platit on - no ale má to v 70-ti letech zapotřebí?! - samozřejmě nám do toho nic není (máme svoje peníze) - ale takový případ jsme v rodině už měli. A samozřejmě to špatně dopadlo.
Dotyčný se chtěl věšet a do teď se nemůže z této situace vzpamatovat. - a jak byl chudák, tenkrát šťastnej!
A samozřejmě to špatně dopadlo.
Trošku radosti do toho umírání by přišlo vhod. Z vás nečíší žádná pozitiva. A jest-li je to paní v 70ti letech zapotřebí si rekonstruovat byt, tak za mě ANO a 3 x ANO. Kdyby si pár let užila v pěkném bytečku, tak to vždy stojí za to.
Nejhorší je nejen v 70ti letech nedělat NIC. Z ničeho nemít radost, nemít se na co těšit, o nic se nezajímat atd... Držím paní palečky, ať je zde nejméně do stovky a v přiměřeném zdraví.
doplněno 10.07.13 17:42:Pro pánajána, proč řešíte, kdo co si pořizuje a z jakého zdroje? To mi připadá, že paní závidíte, že vám nikdo nic nefinancuje. Buďte přející, vždyť z vašeho důchodu to nejde. - Jak se říká. Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno. Proč vše vidíte černě? Pokuste se i na tomto vidět něco pozitivního, třeba to, že paní bude mít úsměv na tváři. To vás nic nestojí.
Pro "uska"
- trochu zapomínáte na to, že jsem psala, že to "potěšení" nejde z jejích peněz! To mi přijde blbý!
Vy jste drbna, to snad není možné. To nemáte nic lepšího na práci, než řešit životy druhých? Být onou paní, tak Vás pošlu s grácií do pr... a ukončím s Vámi veškerý kontakt.
Pro "pb"
- děkuji za odpověď - máte pravdu - ale kdo už z nás není "drbna" - a pokud se někdo stýká s lidmi - musí počítat i s tím, že se o něm lidé budou bavit a jeho činy posuzovat. Já bych Vám mohla vyprávět ... všichni v mém okolí "drbají" seč můžou a největší drbny jsou - budete se divit - lékaři! - poznala jsem jich dost - a všichni drbali a o všech. Nevím, jak je to dnes.
Vůbec mne nenapadlo, že Vás všechny můj dotaz tak popudí - mně přišel celkem normální - je fakt, že nám do toho nic není, - ale na druhou stranu je zase fakt, že švagrův osud ovlivňuje i naše životy, protože můj partner je s ním psychicky dosti spjatý (jsou dvojčata) a v podstatě dělá, co chce on (- a teď i jeho nová partnerka). Na mne se nikdo neohlíží.
Pokud vás to bude za nějaký čas ještě zajímat a admin neuzavře otázku, můžu ještě napsat, jak to nakonec dopadlo - a byla bych moc ráda, kdybych mohla říct, že dobře!
Zdravím Marcelo. Mne Váš dotaz osobně nepopudil vůbec. Ale Vy zase musíte respektovat názory druhých. Pokud se na ně ptáte, je třeba počítat i s těmi, které se Vám zrovna líbit nemusí. Nikdo nemá žádné právo posuzovat činy druhých lidí a odsuzovat chování druhého, pokud to není osoba k tomu určená (např. soudce). Není pravda, že každý je drbna a že všichni drbají o všem. Na to musí být povaha. To, že je Váš partner psychicky spjatý s bratrem ještě neznamená, že máte právo šťourat se ve věcech, do kterých Vám nic není. Švagrův osud je jen jeho věc, je to jeho život. Vy si žijete ten svůj a je to jen Vaše věc, že řešíte to, co dělá nebo nedělá on. To, že Váš partner dělá to, co chce švagr, či jeho partnerka, je zase jen věcí Vašeho partnera. A že nikdo nebere ohled na Vás? Proč by měli? To si musíte vyříkat s partnerem. Pokud vím, psala jste, že si každý žijete za své a po svém...Jak to máte zavedeno, je zase jen vaše věc. Ať to dopadne se švagrem a jeho přítelkyní jakkoli, může to být každému jedno. Vy za ně život nežijete. Neberte to ve zlém, jen se snažím říct, že řešíte věci druhých lidí, do kterých Vám opravdu nic není. Řešte ty své a svůj život. Pokud na Vás Váš partner nebere ohledy, pak je třeba hledat příčinu u vás doma, ne u švagra a jeho přítelkyně. Zamyslete se nad sebou, Vy máte problém vycházet s lidmi všeobecně a není to chyba vždy těch druhých. Dělá Vám problém přijmout názor druhého a respektovat jej bez toho, aniž byste rozpoutala debatu a pitvala se ve všem donekonečna. Chcete-li aby na Vás bral partner ohled, zjednejte si respekt. Ale pokud s ním žijete tolik let, asi Vám to vyhovuje a již se na tom nic nezmění.
Váš původní dotaz se týkal zdravotního stavu přítelkyně Vašeho švagra. Chcete zjistit zda hraje divadlo, nebo je tak vážně nemocná...To je přece její věc, Vám to může být úplně jedno. Buď s někým soucítíte, anebo chcete za každou cenu hledat "vši" a rýpat...I kdyby měla jen rýmu, je to pro člověka nepříjemné a je to jeho zdraví, nemyslíte? Prosím zamyslete se někdy nad svými příspěvky, nejste zlá ženská, jen jak říkám _ s lidmi máte problém. Jste dobrá v rubrice, co se zvířat týče, ty máte ráda, to jde vycítit. Každý jsme nějaký, ale není třeba reagovat vždy tak, jak to často děláte Vy. Berte to jen jako můj názor a klidně jej ignorujte, urazit jsem Vás nechtěla a ani nijak soudit. Jen jsem napsala, co si o tom myslím. Pěkný den a trošku více tolerance k druhým!
Jestli ještě můžu -
všem moc děkuju za odpovědi a názory, - uznávám, že jsem z této konzultace nevyšla dobře, ani sympaticky.
- ale nejvíce se o osud bratra zajímá můj partner - dvojče - a já vlastně na této poradně jen tlumočím jeho názory a obsah našich "drbů" - mně osobně do toho nic není - jen mne na tuto situaci zajímal názor nezúčastněných lidí. Já dost dobře nevím, jak mám reagovat.
Vůbec mne nenapadlo, že se setkám s takovým odporem! Pokud se týká majetku - nejvíce poškozeny budou jeho děti. Jakoby se to nedělo dnes a denně!
doplněno 14.07.13 15:20:Ještě - myslela jsem si, že se mohu bez obav na této poraďte anonymně zeptat - a tlumočit názory partnera, který by se k Poradně "nesnížil" - proto se ptám za něj! - koho se mám zeptat, když on mi klade otázky, na které neznám odpověď. Zatím jsem se ptala za "sebe" - ale negativní reakce mi dost vadí.
Marcelko, každý z nás má nějakou životní zkušenost, nemůžete čekat, že všichni budou stejného názoru.
Milá Marcelko, doporučuji zametat před vlastním prahem a přestat se starat o druhé. Je to věc pouze těch dvou lidí co k sobě našli cestu a čí jsou to peníze vám může být jedno, pokud by pán nechtěl tak je neinvestuje. Ještě mají ti "staří" druhou možnost, lehnou si do postele a počkají na smrt no a dědicové se pak servou o úspory. Omlouvám se ale vaše neustálé rýpání do všeho (např. otevírání uzavřených otázek) mě vytáčí. Lída
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.