Nejste přihlášen/a.
V srpnu chceme jet do Chorvatska a spoléhala jsem na to, že synovi (10 let) bude stačit OP, ale nyní jsem někde četla, že děti do 15 let musí cestovat pouze s platným pasem. Nevíte jak je to?
Dítě mladší 15ti let musí mít vlastní cestovní pas. Viz:
doplněno 11.07.13 13:32:Chorvatsko i přes vstup do EU v tuto schvíli ještě tuším není v Schengenu, tzn. celní kontrola normálně proběhne. Pouze stále platí česko-chorvatská dohoda o možnosti vycestování do země na OP osobám starším 15 ti let.
Na stránkách ministerstva zahraničí se ale dočtete, že i přes tuto dohodu negrantují případné problémy vzniklé, když nebudete mít cestovní pas - tudíž doporučují si ho brát.
Plánovaný vstup Chorvatska do Schengenu je na rok 2015.
pradu má mowla viz. mzv.cz/...
Pokud odkazujete na MZV tak si tam něco přečtěte.Při cestách po EU po Vás nikdo nemůže požadovat pas pokud předložíte OP členského státu EU.
"Podle nařízení EU z loňského roku musí mít každá osoba svůj cestovní doklad". Takže jestli to chápu dobře, tak lze OP považovat za cestovní doklad?
Odpověď nevím, jenom bych chtěl upozornit, že v odkazu na MZV se píše, že dítě by mělo mít svůj vlastní cestovní pas (o dětském OP ani slovo). V odkazu na Moravskoslezký deník se autorka článku domnívá, že Albánie je zemí bývalé Jugoslávie, takže o důvěryhodnosti článku bych pochyboval.
Vzhledem k tomu, že v tom mám docela guláš, tak jsem dneska psala dotaz přímo na Zastupitelský úřad v Chorvatsku a bylo mi odpovězeno následující:
" K návštěvě Chorvatské republiky mohou občané států EU použít jako cestovní doklad i platný občanský průkaz .
Čeští občané - OP vydaný od r. 2001 a výše, se strojově čitelnou zónou. Týká se to všech držitelů občanských průkazů ČR (od ledna 2012 bez ohledu na věk nebo místo trvalého pobytu."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.