Nejste přihlášen/a.
dobrý den,chci se zeptat - jsem OSVČ,v současné době nepodnikám,pobírám rodičovské dávky. Na OSSZ mi bylo sděleno,že placení záloh na správě soc.zabezpečení za mě přebírá stát.Zajímá mě však,zda se to vztahuje na placení záloh nemocenského pojištění i důchodového pojištění.Děkuji
Pokud pečujete o dítě do 4 let věku, je to takzvaná náhradní doba pojištění - myslí se důchodového. Znamená to, že Vám jednou bude tato doba započtena jako pojištěná doba pro nárok na důchod. Vyměřovací základ samozřejmě v této době žádný nemáte, pojistné neodvádíte, výdělek se Vám tedy žádný nezapočte. Co se týká nemocenského pojištění, to k ničemu nepotřebujete, protože v době péče o dítě nemáte nárok na nemocenské dávky. Pokud byste onemocněl, mohla by si Vaše manželka uplatnit dávku ošetřování člena rodiny ze svého nemocenského pojištění.
doplněno 22.02.09 20:44:Dodatek: nelze čerpat současně dávky nemocenského pojištění ( které nahrazují příjem ze zaměstnání) a dávky státní sociální podpory - rodičovský příspěvek.
Ten dodatek je nesmyslný - samozřejmě, že LZE čerpat zároveň nemocenskou i rodičovský příspěvek. Zrovna tak jako je doba nemocenského pojištění potřebebná pro nárok na případnou další peněžitou pomoc v mateřství.
Ale stát nemocenské pojištění neplatí, to by si musel Bubak platit sám (sama). Nevím ovšem, jestli si ho jako OSVČ může platit, pokud by neměl(a) jiné příjmy a neplatil(a) by sociální pojištění
Máte pravdu - omlouvám se za zmatečnou odpověď, spletla mě přezdívka a měla jsem za to, že muž na rodičáku pečuje... tedy nebude řešit případnou další PPM.
Je možné, aby si OSVČ platila nemocenské pojištění (vyměřovací základ si určí sama), i když nemá vyměřovací základ pro důchodové pojištění. Ptala jsem se na OSSZ a tak mi to řekli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.