Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi někdo prosím jako laikovi přiblížit, na jakém principu pracuje přístroj na měření krevního tlaku? Mám na mysli klasický přístroj, u kterého se nafukuje balonek. Jak často si mohu krevní tlak měřit? Nemá měření nějaké vedlejší účinky?
děkuji
Natlakovaná manžeta zastaví proudění krve cévou. Postupným snižováním tlaku v manžetě se proudění krve obnovuje, přičemž mezi tlakem systolickým a diastolickým jsou fonendoskopem slyšet ozvy.
Měření - pokud není manžetou krevní oběh zablokován příliš dlouhou dobu , nemá žádné negativní účinky.
Jinak, víceméně si můžete tlak měřit, jak často chcete, ale mezi dvěma měřeními by mělo být aspoˇpět minut, aby se cévy stačily vzpamatovat (přeci jen byly stlačené) a nedocházelo ke zkreslení. (Otázka sice je, proč si měřit tlak víckrát za sebou, ale cmysl to má, můžete třeba zaznamenávat průměr ze tří následných měření, bude to mít vyšší vypovídací hodnodtu.)
Možná, že to co teď napíšu vypadá pekelně složitě, ale není.
Nasadíte manžetu, natlakujete ji tak, že se v ruce zastaví krevní oběh. Pak k tepně do kloubu v lokti přítisknete fonendoskop, to je to známé lékařské poslouchátko. Pevně držíte poslouchátko a druhou rukou pomalu upouštějtete vzduch z natlakované manžety. Při tom sledujte tlak na stupnici přístroje. Jak tlak v manžetě klesá, začnete slyšet bušení srdce. Tlak při kterém začínáte slyšet bušení srdce, je horní mez tlaku. Jak vzduch v manžetě upouštíte dále a tlak v manžetě klesá dále, pak bušení srdce slyšíte stále slaběji a slaběji. Ve chvíli kdy zvuk srdce přestanete slyšet, jste na dolní mezi krevního tlaku.
No ale krevní tlak si můžete tímto přístrojem změřit i sám a fonendoskop nepotřebujete. Nasaďte si manžetu, natlakujte a vzduch pomalu upouštějte. Místo poslouchání srdečního tepu dávejte dobrý pozor, při jakém tlaku ucítíte tep v ruce. V té chvíli kdy tep ucítíte, jste na horní mezi krevního tlaku. Ve chvíli kdy tep přestanete cítit, jste na dolní mezi.
Nic složitého, nic škodlivého, stačí troška cviku a celé měření TK trvá sotva chvíli.
Ještě jednu věc bych vám doporučil, pokud nejste marod a nemáte s tlakem velké trable.
Místo nákupu drahých přístrojů skočte někam do lékárny. V některých lepších lékárnách mají pěknou mašinku, která vám změří výšku, váhu, krevní tlak a ještě vám spočítá, kolik máte špeku. Výsledky vám vytiskne na papír a vy se tak o sobě ledaco dozvíte.
Tak mnoho zdaru
Ještě doplním, že nejen v lékárnách (v některých jak ostatně píše předřečník), ale třeba i v prodejnách zdravotnických potřeb jako je Eliška a pod.
doplněno 07.07.13 21:07:A ještě dodám, že popis je samozřejmě správný, ale chce to praxi, je možné, že to napoprvé, napodruhé nebo i napotřetí nezvládnete. Takové ty strojky, co mají v lékárnách nebo i na prodej, možná fungují méně přesně, ale zato zcela automaticky a žádný cvikvíceméně nepotebují.
V odpovědích přede mnou bylo řečeno vše. Jen doplním zajímavost. Tlak mi kolísal a aby se lékař ve výchylkách orientoval, dal mi na 24 hodin na šňůrku na krk přístrojek a manžetu na paži. Ta se v nějakých časových intervalech, ve dne i v noci, sama nafukovala a přístrojek zapisoval hodnoty. Přístrojek pak propojil s pc a napsal mi prášky. Pohoda.
Všichni napsali velmi dobře, jak to funguje. Já jen doplním, že při odposlouchávání ozev nemusíte vůbec mít fonendoskop. Stačí mít šikovné prsty. Doma je to sice jedno, ale když se třeba v sanitce měří tlak někomu a kolem je rušná silnice, slyšet není vůbec nic. A to nemluvím, když je to v metru, kde není slyšet vlastního slova Takže vezmete prsty, nasunete je pod manžetu do míst, kde je tepna (vnitřní strana loketní jamky) a tam, kde cítíte, jak tepna pumpuje poprvé, je systolický tlak a tam, kde tepání skončí, je tlak diastolický. Hrozně jednoduché a možná někdo při čtení mých řádků zvedá oči v sloup, ale píšu to sem hlavně proto, že můžete Vy, jako tazatel, ušetřit peníze za nákup fonendoskopu.
P.S.: Vedlejší účinky nejsou, ale zase to nepřehánějte, protože potom si dokážete vsugerovat určité hodnoty psychycky to ovlivníte a budete se plašit. Rozumíte - všechno s mírou. Takže cca 3x týdně je bohatě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.