Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedokazu mluvit pred lidmy

Od: diana* odpovědí: 8 změna:

nevim co mam delat... dnes jsem mela pohovor a celou dobu za sebe nechala mluvit tetu... nedokazala jsem ani podekovat za pohovor... ale mam to tak vseobecne jakmile mam mluvit s vice nezli s jednim clovekem... tak to proste nedokazu... ( vety/ slova, ktere bych chtela rict se jednoduse nekde zaseknou a uz nevyjdou ven... totalne postradam nacasovani, jen si pak uvedomim ze na to abych neco rekla je uz pozde...) nevim co mam delat... vim, ze pokud se nenaucim chovat budu mit v zivote velky problem...lidi si mysli ze se neumim chovat...neumim si o nic rict... bojim se, ze kdyz budu mluvit, lidi zjisti jak jsem blba... a ja bych pritom tak moc chtela komunikovat... proc jenom nedokazu nic vyslovit?!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Přesně tak. Chce to trénovat, třeba zeptat se v trafice, jestli mají blahopřání k šedesátinám. Kupovat je nemusíte, jen si je prohlídnete a poděkujete. Zeptat se na nádraží v informacích, kdy jede vlak do ...někam. Zkusit oslovit cizí lidi na zastávce MHD, jestli nemají drobné za 100 (pokud to má smysl - v našem městě se platí v MHD hotovými). Poklábosit v knihkupectví o tom, co vyšlo nového od Vašeho oblíbeného autora... Když se budete tvářit příjemně a mile, lidi kolem Vás budou taky mile reagovat. Takto nazkoušíte komunikaci s úplně cizími lidmi. Ono je to při pohovoru opravdu trochu jiné, tréma a nervozita tam hraje roli, ale to je u všech žadatelů o místo stejné, personalisté jsou zvyklí, naopak si myslím, že naprostí suveréni bodují jenom v určitých oborech ("Dobrý den, já jsem od RWE...").

vlasatec*
hodnocení

0x
Měl jsem podobný problém až někdy do devatenácti let. Pak mě životní situace nebo možná příležitost donutila podnikat, postupně mi začalo volat čím dál víc lidí a já se prostě otrkal. Teď mi je skoro 26 let a bez problémů vedu i náročnější jednání. Je ale fakt že když můžu tak se radši osobnímu kontaktu vyhnu a věc vyřídím na dálku.

asd*
hodnocení

0x

Trénuj, musíš se otrkat. Na pohovory choď sama atd. Znám jedno krásný heslo - "Odvaž se, pak se uvidí" 10x budeš za blba co neumí mluvit a jen tupě kroutí očima po jedenácté už to zvládneš, po padesáté už budeš jednat s nadhledem. Ostudy se neboj, můžeš třeba chodit do cizích kanceláří a ptát se na něco - prostě trénovat nanečisto, ale s živými cizími lidmi ;)

hodnocení

0x

Zajímalo by mě,kolik je Ti let. Já jsem totiž jako adolescentka měla úplně stejné problémy. Když jsem se měla na něco zeptat, zrudla jsem jak rak a nevypravila ze sebe slovo. Vzpomínám si, bylo mi 16 a v té době hrozně frčely silné oční linky /jako Yvona Přenosilová - vzpomínáte?/ Já si šla do drogerie pro štěteček, ale vypravila jsem ze sebe jen, že ho chci na linky. A prodavačka mi přinesla štetec na linky, které se malují na zdi! *ee* Já, blbec, ho nedokázala odmítnout a tak jsem přišla domů s malířským štětcem, který mi byl na nic. Od té doby jsem se už otrkala a dnes jsem "postrach"prodavaček. Pokud vím, co opravdu chci, jdu si za svým. A co nechci, odmítnu. Jsou za tím ale léta zkušeností, praxe, komunikace...Učila jsem v MŠ a jak jsem měla hezky a slušně říct mamince, že Pepíček se o vycházce pos...?:D Prostě, chce to mluvit a mluvit, dneska si už s chutí poklábosím s cestujícími ve vlaku či s pacienty v čekárně u doktora. Ale začátky snadné nebyly. Trénuj! Jaga.

doplněno 06.07.13 08:13:

V té době se prodávaly lahvové limonády v hospodě. Já pro ně šla se sí´tovkou, měli oranžové a žluté. Já měla radši oranžové. A hospodská, potvora jedna, to snad věděla a pokaždé mi do síťovky narovnala ty žluté. Přitom cena byla stejná a 2 bedny vedle sebe. A já nedokázala říct, že chci raději ty oranžové. Celou cestu domů jsem nadávala v duchu na hospodskou i na sebe, ale trvalo mi ještě dlouho, než jsem si dokázala v klidu říct o ty oranžové! *bzum*

Taky to dobře znám... mám podobnou příhodu: kdysi byly v provozu opravny punčoch. Jako asi 15letá jsem si nesla do opravy punčocháče a měla jsem tak strašnou trému, že jsem nedokázala říct svoje jméno srozumitelně. Paní za pultem slyšela něco jiného, ale naštěstí to tázavým tónem zopakovala a já jsem se zmohla jenom na přikývnutí. Pak jsem si 14 dní musela pamatovat pozměněné příjmení, aby mi vydali moje opravené punčochy *zed*... jojo, tazatelka v tom určitě není sama... dnes nevím, kdy zavřít hubu *vtip*

Ahoj Diano,
nepíšeš kolik je Ti let, čeho se pohovor týkal a proč tam byla teta s tebou, ale jak radí rádcové předemnou časem a trénováním se to určitě zlepší. Ona tréma a nervy udělá taky svoje. Já když jsem ve stresu jsem schopná zapomenout i jak se jmenuji.
Vzpomínám, když jsem byla na jednom z prvních pohovorů, těsně po maturitě ptali se mě na věci kolem počítačů (Exel apod.), což bych za normálních okolností bez problémů věděla, ale odpověď prostě ne a ne naskočit. Museli si o mě myslet, že jsem totální blb. A nejlepší na tom je, že když jsem vylezla z místnosti a šla dolů po schodech, tak co schod to se mi vybavila odpověď.:)

diana*
hodnocení

ahojte...

vsem vam dekuji za rady... uz jenom to, ze mi nekdo odpovedel mi strasne pomohlo, stejne jako fakt, ze v tom nejsem sama... budu se snazit komunikovat, nechci zustat takhle bezradna na vzdycky... :)

pro ty, kteri se ptali: mam cerstve po maturite je mi 20 let ( hlasila jsem se na VS a tam me bohuzel neprijali tak si zhanim praci)

jeste jednou diky... budu se snazit :)

uragan*
hodnocení

0x

Měla jsem také problémy s mluvením na veřejnosti,a to celkem velké. Ale pak mi kamarádka doporučila knihu Mluvte jako mluvčí a musím řict, že už jsem se tolik nebála mluvit. Získala jsem seběvedomí a teď už vcelku pohotově reaguji na nějaké otázky. Ještě k té knize, obsahuje cvičení na rozšíření slovní zásoby, na vyjadřování se apod. Opravdu ji mohu doporučit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]