Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní- nepracovní úraz

Od: wasp® odpovědí: 3 změna:

V zaměstnání jsem před začátkem prac. doby zakopl na kuřárně o plech,kterým byl přikrytý kanál.

Kuřárna ve volně přístupná,dokonce s cedulí: Prostor ke kouření.

Mám naštípnuté zápěstí (sádra) a zlomenou kostrč.Zaměstnavatel mi to nechce uznat jako pracovní úraz.

Prý podle nových zákonů může a pojišťovna u které je pojištěný by mu to vrátila.

Jak mám teď postupovat?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

V každém případě bych trvala na sepsání zápisu (oznámení) o úrazu resp. pracovním úrazu. A ať v zápise zaměstnavatel uvede důvody, proč nechce uznat pracovní úraz. Zápis by se měl sepsat neprodleně. Možná, že někdo moji odpověď upřesní. Já jsem se s touto problematikou setkávala jenom okrajově, ale vím, že zápis je podstatná náležitost k uplatnění nároků. Zde je ještě povídání na toto téma:

xxxxxxxxxxxxxx

Pracovní úraz a nároky z něho vyplývající upravuje Zákoník práce v ustanoveních §190 až §203 a Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí Zákoník práce, v ustanoveních §33 až §47. O pracovní úraz jde v případě, jestliže pracovník utrpí zranění při výkonu pracovních povinností nebo v přímé souvislosti s nimi. Jako plnění pracovních úkolů se posuzuje výkon pracovních povinností vyplývajících z pracovně-právního vztahu, jiná činnost konaná na příkaz zaměstnavatele, činnost, která je předmětem pracovní cesty, činnost konaná pro zaměstnavatele z vlastní iniciativy, pokud k ní zaměstnanec nepotřebuje zvláštní oprávnění nebo ji nekoná proti výslovnému zákazu zaměstnavatele. V přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů jsou úkony potřebné k výkonu práce a úkony během práce obvyklé nebo nutné před počátkem práce nebo po jejím skončení. Cesta do práce a stravování s pracovními povinnostmi nesouvisí.

Zaměstnavatel se může zcela zprostit odpovědnosti za škodu na zdraví zaměstnance vzniklou při výkonu práce, pokud k úrazu došlo důsledkem porušení předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (ačkoliv s nimi byl zaměstnanec řádně seznámen), anebo důsledkem zaměstnancovy opilosti či zneužití jiných návykových látek, a že tyto skutečnosti byly jedinou příčinou škody. Pokud je porušení předpisů či opilost jednou z příčin vzniku pracovního úrazu, nebo je-li prokazatelné, že zaměstnanec vzhledem ke svým zkušenostem a kvalifikaci jednal lehkomyslně, má zaměstnavatel právo zprostit se odpovědnosti za škodu částečně. Nemůže se odpovědnosti zprostit, pokud zaměstnanec utrpěl pracovní úraz při odvracení škody hrozící tomuto zaměstnavateli nebo nebezpečí přímo hrozícího životu nebo zdraví.

hodnocení

2x

No, vzhledem k tomu, že vám úraz stal mimo pracovní dobu (a dokonce i mimo prostory určené k práci), tak dost těžko váš úraz bude posouzený jako pracovní *nevi* Já na místě zaměstnavatle bych s vámi sepsala protokol o úrazu s uvedením obou skutečností, nic neplatila a nechala na pojišťovně, jak to sama posoudí. Ale dost bych se divila, kdyby to jako pracovní úraz uznala *nevi*

hodnocení

Protokol je sepsaný s bezpečnostním technikem.

Na mzdové účtárně se mi pokusili dát podepsat Protokol o nepracovním úrazu.To jsem odmítl.

Stále nemám oficiální vyjádření firmy.Pouze ústně od "bezpečáka".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]