Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se určují dědické podíly

Od: nikol298 odpovědí: 9 změna:

Prosím o radu:

zemřel mi manžel,společné děti nemáme jen on má plnoletou dceru a já mám dvě děti, které nejsou jeho, ale žijí s námi ve společné domácnosti 7 let, jeho dcera s námi nežije. Ve SJM vlastníme rodinný dům, zde bydlí i moji rodiče, kteří vlastní polovinu domu a my druhou, tedy každý z nás 1/4.Tento dům jsme s manželem pořídili na hypotéku, kterou budu splácet ještě 22let.Máme uzavřeno životní pojištění, které v tomto případě zajistí úhradu manželova dluhu.Zajímá mě tedy kolik bude činit dědický podíl jeho dceři, když dům má hodnotu asi 4 miliony kč, tedy manžel vlastnil část v hodnotě asi 1 milionu a tento dluh by měla uhradit pojišťovna.Po té budu muset tedy vyplatit jeho dceři její nárok asi 500 tis.kč? mají nárok na nějakou část i moje 2 děti, když s námi žijí ve společné domácnosti a nejsou plnoletí? a jaký podíl náleží mě jako manželce? Děkuji za odpověď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rudolf*
hodnocení

2x

buss: proč jste tu zargistrovaný, když každému odpovídáte stylem, "nic vám neřeknu, najděte si to sám v zákoně xy"?

nikol298: vaše děti stejně jako rodiče nedědí.. trvaý pobyt nemá na věc vliv.. SJM se vypořádá (tedy 1/4 domu a dluhu bude vaše) a 1/4 domu a dluhu, který je součástí pozůstalosti jako majetek zemřelého si rovný dílem rozdělíte vy a dcera zemřelého.. dcera nemá žádný nárok na 500 tis., dcera se ze zákona stane spoluvlstníkem ve výši ideální 1/8 domu.. ale současně bude také z jedné osminy dlužníkem z neuhrazené části dluhu.. pokud se samozřejmě nedohodnete v rámci dědického řízení jinak...

buss
hodnocení

1x

Vizte ObčZ část sedmá.

pt®
hodnocení

0x

Čili bude se dědit po zemřelém manželovi. Dědit budete Vy a jeho dospělá dcera z jeho 1/4 podílu. - pt

doplněno 05.07.13 10:55:

Tedy, jak píšete, dceři manžela těch 500 tisíc.

doplněno 05.07.13 11:19:

Hlava druhá: Dědění ze zákona
§ 473
(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner1a), každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci. - business.center.cz/...

culdabulda1*

Pro "pt"

- zdravím a omlouvám se, ale jsem zatím trošku líná proplétat se změtí zákonů - můžete mi, prosím, jednoduše říct (předpokládím, že se v tom vyznáte) - co je zákonem míněn termín partner?

Myslela jsem, že na dědictví má nárok jedině legitimní manžel, děti, nebo sourozenci a jeho potomci a ne partner, nebo druh, se kterým sice žiju už 15 let ve společné domácnosti , ale nejsme sezdaní. Pokud má, musela bych se touto záležitostí začít právně zabývat. Zatím nemám peníze na zbytečné právní konzultace, Děkuju za odpověď. Marcela.

rudolf*

partnerem ve smyslu zkopírovaného ust. §473/1 oz je myšlen "registrovaný partner" (stejného pohlaví), ale vaše otázka má přesto kladnou odpověď.. druh, se kterým žijete ve společné domácnosti (ač nesezdáni) déle než 1 rok před vlastní smrtí, a který přispívá na společnou domácnost nebo je výživou na vás odkázán, má dědické právo, ale až ve druhé dědické skupině, tzn. dědil by, pokud by jste neměla žádné děti, společně s manželem/partnerem (toho patrně nemáte) a vašimi rodiči dle § 474 oz; pokud jich není, s vašimi sourozenci dle § 475 oz (v obou případech rovným dílem)..

takový následek můžete odvrátit sepsáním závěti..

culdabulda1*

Pro "rudolf"

- moc děkuju za odpověď - to jsem nevěděla a ani mne to nenapadlo! - budeme to tedy muset začít nějak řešit. Zdravím. Marcela.

jirbar*
hodnocení

0x

Nenechte se zmást. Z manželova majetku dědíte 1/2 a ze SJM 1/4. To vše za předpokladu, že nebyla zanechána závěť.Ovšem není uvedeno jak byl nabyt dům, respektive ta polovina o kterém tvrdíte, že pouze polovina je v SJM a druhá polovina v podílovém vlastnictví. Koupen od rodičů, či společná koupě s rodiči.

Vy nemůžete v SJM vlastnit 1/4, ale vlastníte celou polovinu. Do dědictví se započítávají i dluhy, to jest stav ke dni úmrtí. Ovšem pojistka situaci komplikuje. Asi by chtělo vědět v čí prospěch byla uzavřena. Nelze posoudit zda dcera bude mít na toto plnění nárok.

nikol298
hodnocení

Děkuji za reakci a doplňuji: závěť nebyla zanechána a celý dům byl nabyt před 3lety hypotékou (polovina domu je ve SJM , druhá polovina je rodičů, není tedy předmětem určení dědického podílu).Byla uzavřena životní pojistka na částku 1mil.kč v případě smrti a obmyšlenou osobou jsem já jako manželka v plnění 100%.Děkuji za odpověď.

jirbar*

Dle mého názoru není co řešit. Znalec určí tržní hodnotu domu, když 1/4 je předmětem dědictví i odhadní hodnotu kvůli poplatkům. Odečtou se dluhy zůstavitele. Vzhledem k podílovému vlastnictví tržní hodnota bude nižší než při vlastnictví celého domu. Polovina se hůře prodává. Za určitých okolností mohou být aktiva nižší než pasiva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]