Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalý pobyt u partnera

Od: lotty* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám dotaz. Přestěhovala jsem se do jiného regionu do bytu partnera. Nyní jsem nahlásila chlapce do základní školy, potřebuji si postupně vyřizovat výživné od bývalého manžela, je možné, že se budu muset po dvouměsíční výpovědní lhůtě registrovat na ÚP.

Žádala jsem tedy partnera, zda by mi ve svém bytě umožnil mít trvalý pobyt, abych nemusela jezdit ohledně vyřizování různých nutných vyřizování do jiného regionu.

Nevím proč, ale partner má strach a neví, co to pro něj může do budoucna znamenat, kdybychom se třeba rozešli. Řekl mi, že nechce o byt přijít. Snažila jsem se mu vysvětlit, že nemám v úmyslu mu něco brát.

Můžete mi poradit jakým způsobem mi partner může nahlásit trvalý pobyt v jeho bytě, který je v jeho vlastnictví, aniž by se obával, že mi v bytě vniknou nějaké nároky jako družce?

Je například možné napsat nějaké čestné prohlášení, že v případě rozchodu se přestěhuji jinam? Nebo jak to řešit? Je mi trapné se zde takto ptát. Nikdy bych nikomu nic nevzala.

Děkuji,

Lotty.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzav88*
hodnocení

3x

Trvalým pobytem nevzniká samo o sobě žádné právo na byt či jakýkoliv mvitý majetek v něm. Dnes je trvalý pobyt pomalu sprosté slovo díky našim exekutorským orgánům, které absolutně nezajímá čí je to byt nebo věci ale jen zda tam má či nemá trvalý pobyt.

Pokud se rozejdete má partner právo Vás z bytu odhlásit i bez vašeho vědomí, takže si myslím že se nemusí bát, toho že by ste si něco později nárokovala. Pokud má strach, že se třeba zadlužíte během vašeho vztahu a poté mu utečete, tak pak asi není moc pomoci. To už je o důvěře, která by v každém dobrém v ztahu měla být.

lotty*
hodnocení

Děkuji, přesně to jsem se partnerovi snažila vysvětlit. :)

hodnocení

2x

Dobrý den. Trvalý pobyt je jen evidenční údaj. Nezakládá žádná práva k užívání, nemá ani charakter vlastnictví. Pokud byste se v budoucnu odstěhovala, pak se buď přehlásíte sama jinam, nebo Vám trvalý pobyt může zrušit on. Vám žádné nároky tudíž nevzniknou a Váš přítel určitě nepřijde o byt jen proto, že tam budete mít hlášen trvalý pobyt. Nic Vás nebude opravňovat tam bydlet, pokud si to přítel (jako majitel bytu) již nebude přát. Vystěhuje Vám věci, vymění zámek u dveří a starejte se. Omlouvám se za formulaci slov, tak to prostě je...Co se týče případných obav např. z exekuce (pokud byste nadělala dluhy a nesplácela je) je pro něj riziko stejné, pokud s ním žijete ve společné domácnosti, bez ohledu na to, zda tam máte, či nemáte trvalý pobyt hlášen. Jak jsem řekla, je to pouze evidenční údaj, tudíž žádné nároky, žádná práva na byt Vám tímto nevzniknou.

Aby mohl někdo cizí zrušit tomu druhému trvalý pobyt musí dokázat,že ta osoba v bytě nebydlí více jak 6 měsícu. Kamarád takto vystěhoval bývalou přítelkyní jak popisujete ona šla na policii a on z toho měl velký problém. Na víc nahlásila že se ji stratili nějaké věci. Bylo to řešeno přestupkovou komisí a platil pokutu. Dnes se dva mají rádi ale jak láska pomine?

koukolik
hodnocení

0x

Právně je to tak, jak psali předřečníci. Nicméně - kdybyste byla svině a chtěla byste při nějakých budoucích rozepřích za každou cenu partnerovi zkomplikovat život, není uplatnění práva v tomto případě tak jednoduché a může trvat nějakou dobu. Viz několik bouřlivých diskuzí na toto téma i zde na poradně. Tak se mu zas tak moc nedivte a nebuďte na něj proto zlá. Jednoho manžela jste už přece opustila, on může být druhý ;)

Dalo by se to možná řešit nájemní smlouvou na dobu neurčitou s definovanou výpovědní dobou a podmínkou odhlášení TP. Nebo na rok a prodlužovat ji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]