Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, můj pozemek, na kterém se nachází letiště, má v nájmu úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, a ti to pak prý bezplatně pronajímají aeroklubu. Já za ten pozemek dostávám směšnou částku, a to 1 Kč/m^2. Když jsem volal na ten úřad tak mi řekli že mám být rád že něco dostávám, tak já jsem jim řekl, že odstoupím od nájemní smlouvy. Přes můj pozemek vede příjezdová cesta k areálu letiště, a kouskem našeho pozemku vede i přistávací dráha. Byli mi však řečeno, že tyto stavby patří letišti. Teď k mému problému> Mohu po odstoupení od smlouvy dát k mému pozemku ceduli "soukromý pozemek", a nepustit do areálu letiště ani jedno auto?
A to nehradí ani daň z nemovitosti? Komunikace jsou volně přístupné, nelze svévolně "zatarasit", také se z nich nehradí daň. A proč jste a takovou smlouvu přistoupil? Pokud byste hledal, tak najdete, že náhrada za dočasné užívání pozemků se vypočte jako procentní sazba z ceny konkrétního pozemku dle BPEJ (bonitovaná půdně ekologická jednotka) příslušné danému pozemku). Mně dávají zemědělci za ha 1200 Kč.
Teoreticky možná můžete (poraďte se s právníkem), prakticky pokud Vás dají potom k soudu, tak to možná prohrajete. Není lepší, vypovědět smlouvu úřadu a domluvit se v aeroklubu? Nečekejte nějaké závraté sumy, v podstatě to je koníček těch lidí, investovali velké peníze do letadel, vybavení apod. a ted se to snaží udržovat. Milionáři to nejsou aby Vám za to platili majlant. Vždy je navíc všechno o dohodě a dřív než sporama se to má zkusit domluvou.
Ano, taky se to snažím nejdříve vyřešit dohodou, nechcu to nikam tahat k soudu. Mi jde hlavně o to, že ten aeroklub tady má pár letadel, většina dalších lidí jsou podnikatelé co si tady příjdou zalétat. a s příjmem aeroklubu to nebude tak špatné, protože oni si vydélavají na leteckých a parašutistických školách, pak pronájimají jeden menší hangár polákům, berou tady samé poplatky za vzlet/přistání. Mohl bych zkusit se domluvit přímo s aeroklubem, ale nevidím to moc dobře. Hlavně poslední dobou mi vadilo to, že jsem byl na svém pozemku a oni mě odtam vyhodili. Myslím si, že já jako vlastník mám právo si zkontrolovat svůj pozemek, nebo snad ne? Nějaké závratné sumy nečekám, jen se mi zdá, 1Kč/m^2 byl v roce 1992 větší peníz než teď.
Pokud to má v merku tolik úředníků, skončíte na 99% u věcného břemene.
Zákon pro "vlastníky" pozemku jedinné přijezdové cesty k domům..
Jen jje mi podivný ten pronájem aero klubu zadarmo...
já si myslím že nějaká zmínka o věcném břemenu by měla být při nahlížení do katastru, nebo se mýlím? Nic takového tam není, akorát typ půdy je: sportoviště a rekreační plocha.
Jestli dobře chápu, letiště i příjezd je Váš. Věcné břemeno tam sice není. Pokud ale dáte ceduli, aeroklub vyvolá soud a ten tam to břemeno dát může a Vy s tím pak nic nenaděláte.
Nicméně si myslím, že o té kontrole vlastního pozemku máte právo. Otázkou však je, co je v pronájemní smlouvě. Zruště pronájem státu a snažte se vyjednat nové podmínky pro aeroklub. Ta snaha by měla být i na jejich straně, je to hlavně v jejich zájmu. Navíc v případě stěhování by vynaložily nemalé náklady, mimo jiné i změna leteckých tras apod.
doplněno 03.07.13 10:45:Tak při nejmenším, když už nic jiného, tak bych to udělal tak, že tu daň by platili oni. Proč mám platit za něco, z čeho nic nemám a nevyužívám to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.