Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená,práce na dobu určitou?

Od: kd odpovědí: 3 změna:

Dobrý den všem,

Potřebovala bych poradit,mám prac.smlouvu na dobu určitou (jsem za mateřskou),a chtěla bych jít sama na mateřskou.Když jsem se byla ptát na person.jak to vypadá s mojí smlouvou na určito,tak mi řekli že se paní stejně asi nevrátí,a pokud ano,tak že jsou s semnou spokojení,a tudíž by jsme se určitě nějak domluvili.Je to tak půl,třičtvrtě roku,a od té doby nic.

Jenže já jsem se ted rozmylela že bych chtěla sama jít na mateřskou,a tak nevím jak to se mnou bude skrz tu smlouvu?Ve smlouvě mám napsáno že jsem za tu a tu paní,po dobu mateřské dovol.nejdéle všek na tři roky.Příští rok v květnu to budou právě tři roky, co tam jsem.Takže mám strach abych neoznámila že půjdu také na mateřskou a oni mi neřekli v květnu pápá:(?

Děkuji za rady a přeji příjemný večer:)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Nechala bych tomu volný průběh. Zaměstnavateli neoznamujte, že se chystáte jít na mateřskou. Zatím stejně ještě nevíte, kdy na mateřskou půjdete (aspoň jsem to tak pochopila). Je-li s vámi spokojený, smlouvu vám změní na dobu neurčitou a pak není co řešit. A pokud opravdu bude zaměstnavatel chtít ukončit pracovní poměr uplynutím doby určité, plyne vám po skončení pracovního poměru ještě půlroční ochranná lhůta pro nárok na pobírání peněžité pomoci v mateřství.

iz*
hodnocení

0x

Podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství pravděpodobně splníte.

Pokud před uplynutím doby určité otěhotníte, není moc pravděpodobné, že by zaměstnavatel smlouvu prodloužil nebo změnil na dobu neurčitou.

I on potřebuje nějakou jistotu (vědět, jak/kdo zajistí práci) a pokud by Vám smlouvu změnil na dobu neurčitou, musel by Vám pravděpodobně po skončení MD a RD ještě vyplácet odstupné.

Já bych postupovala obráceně: napřed zajištěné zaměstnání se smlouvou na dobu neurčitou pak teprve bych plánovala rodinu.

Vy i dítě se budete muset nějak uživit a možnost návratu do původního zaměstnání situaci dost ulehčuje (maminkám s malým dítětem se nové zaměstnání hledá obtížně).

samicka*
hodnocení

0x

Já jsem své těhotenství oznámila až když jsem byla ve 3 měsíci a měla v ruce těhotenskou knížku. Většinou ji ani Dr. dříve nedávají. A to z důvvodu, že jste v riziku potratu, které je první tři měsíce z jakéhokoliv důvodu docela normální. Takže i tímhle můžete argumentovat, kdyby se divili, že jim těhotenství oznamujete cca ve 3 mes. Rozhodně si zajistěte nejdříve smlouvu na dobu neurčitou. I v případě druhého těhotenství, které by Vám navazovalo na to první, je zásadní věc (z pohledu nároku na PPM) to, jeslti jste ve stavu zaměstnaných. Tzn. ze se Vam i u druheho ditete bude pocitat PPM ve stejne vysi jako u prvniho. A to je velice prijemna financni injekce cca na pul roku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]