Nejste přihlášen/a.
prosím poraďte. jsem na materské dovolene a protoze se mi zatim nepodarilo najit nove zamestnani, prestoze synovi uz byli 3 roky, zustavam doma a dostavam ted jen polovicni materskou 3800Kc. byvali zamestnavatel mi rekl, ze uz mi nemuze dal drzet misto a ze musime podepsat dohodu o ukonceni (nevim jestli na to ma pravo, ale pry zalezi na jejich dobre vuli a u nich to vic jak 3roky nejde a tak jsem podepsala). musim se ted hlasit na Uradu prace, kdyz jsem vlastne nezamestnana? Na socialce mi rekli, ze je to nezajima, tam ze to hlasit nemusim ... Tak co ted? Diky
Na úřad práce se hlásíte tehdy, pokud chcete hledat zaměstnání. Pokud nechcete a chcete být dál doma s dítětem, tak se nehlašte. Zdravotní za vás platí stát jako za příjemce rodičovského příspěvku (měla jste to po ukončení zaměstnání sama nahlásit na zdravotní pojištťovnu) a sociální pojištění se platit nemusí (a nadto doba péče o dítě do čtyř let se počítá jako doba odpracovaná pro nárok na důchod).
Pokud chcete do nějakého zaměstnání nastoupit, tak se přihlásit můžete. Musíte ovšem s úřadem práce spolupracovat při hledání. Ale nevím, jak je to v případě, že pobíráte rodičovský příspěvek s podporou v nezaměstnanosti - obecně vzato ničemu nevadí pobírat zároveň podporu v nezaměstnanosti i rodičovský příspěvek, neznám ale přesně podmínky, za jakých vám ho přiznají. Pokud byste se šla nahlásit hned po skončení zaměstnání, mohla byste pobírat podporu z posledního zaměstnání, když to nahlášení ale nenavazuje (jestli jsem to dobře pochopila), tak fakt nevím. Pokud byste se šla nahlásit po skončení pobírání rodičáku, dostávala byste podporu vypočítanou z nějakého minima, něco kolem dvouapůl tisíc.
Podle mne jste doma a berete rodičovský příspěvek (bohužel ten snížený ,je to žalostně málo,já vím), ale nejste nezaměstnaná.Zkuste k tomu najít nějakou brigádu (uklízení nebo něco ,co můžete dělat i s dítětem).Jinak ,pokud Vaše příjmy nejsou dostačující - nevím ,zda máte přítele či manžela,možná bydlíte s rodiči -ti všichni se posuzují do společné domácnosti,zkuste požádat o soc.dávky .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.