Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování krve vs nárok na volno

Od: brendaw odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat ,chci darovat krev a pracuji v nepřetžitém pracovním poměru a bylo mi od zaměstnavatele sděleno,že na odběr krve mám chodit ve svém volnu.Když půjdu darovat krev ve svém volnu,tak asi nemám nárok na paragraf že?Ani na náhradní volno? Děkuji za odpovědi Niki

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzee*
hodnocení

0x

JSTE-LI DÁRCE KRVE TAK MÁTE NÁROK NA DEN PLACENÉHO VOLNA. NEDEJTE SE, MÁTE NA TO ZE TÁKONA NÁROK, TAKŽE SI NEMUSÍTE BRÁT DOVOLENOU .

VÍM TO MANŽEL JE DÁRCE A MÁ CELÝ DEN VOLNO. JE JEDNO JESTLI DĚLÁTE V NEPŘETRŽITÉM PROVOZU. PROSTĚ JE TO DANÉ ZA ZÁKONA.

brendaw
hodnocení

Děkuji za odpověd.Vím,že mám na to volno nárok,ale jelikož dělám soboty a neděle,tak mám volno během týdne a to mi zaměstnavatel řekl,že na ten odběr mám jít v den,kdy mám volno.

Tady je to dopodrobna vysvětleno:

personalni-poradna.cz/...

hodnocení

0x

Jednoznačně je právo na vaší straně, včetně daňových výhod. Je na to zákon!

holvyy*
hodnocení

0x

Doporučuji zajít do účtárny zeptat se jak by ste měla postupovat.Máte jednoznačně nárok na volno jedno jestli ranní odpolední či noční po novým roce při vyrovnámí dani dostanete daňové vyrovnání záleži na počtu odběrů za rok za jeden odběr je asi 2000Kč.

Kdo Vám v práci zdelil tuto informaci,zajděte za jeho šéfem a nezapomeňte mít potvrzení od obvodního(závodního)lékaře.Je třeba dodržet před odběrem správnou životosprávu (poradit se z doktorem) aby se odběr uskutečnil.

hodnocení

0x

Právo na placené volno máte, ale v první řadě jste povinen na krev chodit v době svého volna *nevi* Viz par. 200 Zákoníku práce:

Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu k výkonu veřejných funkcí, občanských povinností a jiných úkonů v obecném zájmu, pokud tuto činnost nelze provést mimo pracovní dobu.

ČIli pokud děláte ve směnném provozu, tak si musíte darování krve naplánovat na dobu mimo směnu. Výjimkou by mohla být třeba situace, že transfuzní stanice nemá dostatek krve a narychlo vás vyzve, abyste se dostavil - pak to musí zaměstnavatel omluvit a náleží vám náhrada mzdy, ptž v tomto případě jste neměl na výběr.

holvyy*

k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze; pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku přísluší za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 245 hodin, poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci.

mpsv.cz/... takže nesouhlasím s lesi2311

Ano, jenže je potřeba si k dané problematice přečíst všechny paragrafy a ne jenom vytrhnout jeden z nich *smich*

Paragraf 200 Zákoníku práce říká, že zaměstnavatel poskytne zaměstnanci pracovní volno k jiným úkonům v obecném zájmu, POKUD TUTO ČINNOST NELZE PROVÉST MIMO PRACOVNÍ DOBU. Dále stanoví, že toto volno je neplacené, není-li dáne stanoveno jinak.

Zaměstnavatel poskytne zaměstnanci pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu k výkonu veřejných funkcí, občanských povinností a jiných úkonů v obecném zájmu, pokud tuto činnost nelze provést mimo pracovní dobu. Náhrada mzdy nebo platu od zaměstnavatele v těchto případech nepřísluší, není-li dále v tomto zákoně stanoveno jinak, nebo není-li dohodnuto nebo vnitřním předpisem stanoveno jinak. Zvláštní právní předpisy upravující překážky v práci z důvodu obecného zájmu tím nejsou dotčeny.

No a paragraf 203 stanoví, co je jiným úkonem ve veřejnm zájmu, za který náleží náhrada mzdy (mimo jiné odst. 2 písm. d -odběry krve).

Tedy posloupnost, jak jsem už psala - v první řadě si musí zaměstnanec takového aktivity zajišťovat mimo pracovní dobu, viz. par. 200. Není-li to možné (např. pracuje v jednosměnném ranním provozu nebo je transfuzní stanicí náhle povolán), je absence v zaměstnání omluvená a placená dle par. 203.

business.center.cz/...

holvyy*
hodnocení

0x

Nejsem ani právník ani účetní,ale mně by vyjádření MPSV stačilo a když jak někdo říká není cely" ".Mluvil jsem z praxe , mnohokrát jsem dal(naposledy v 2.08) krev a když někdo řekne že je dobré pro zdrví i chod pracoviště dát pro charitativní účely půl litru krve a jít do práce ať jíž odpoledně či na noc asi ohrožuje jak zdraví pracovníka i bezpečný chod na pracovišti.Proto myslím že se tak MPSV vyjádřilo jak se vyjádřilo.

Je pravda že též znam osoby ktéré řeknou, nemáš nárok ve volnu -a pripadá mi to neetické .

No však i v tom vyjádření z ministerstva máte onu důležitou větu "pokud tuto činnost nelze provést mimo pracovní dobu"*nevi* Já ho předtím nečetla, ptž mi to připadalo zbytečné - nicméně ze zvědavosti jsem nahlídla, abych viděla, jestli nejde o nějaké nedorozumnění. Takže i ministerstvo tvrdí to, co já: pokud nelze jít darovat krev mimo pracovní dobu, je nárok na placené volno. Pokud lze darovat krev mimo pracovní dobu, je zaměstnavatel oprávněn požadovat, aby tak zaměstnanec učinil a netrajdal se po transfúzní stanici v pracovní době, kdy je jeho prvotní povinností pracovat. Takže proto se ministerstvo vyjádřilo tak, jak se vyjádřilo ;)

Vzhledem k tomu, že tazatel pracuje i o víkendech a naoplátku mívá ve všední dny volno, je požadavek zaměstnavatele, aby si chodil dávat krev v těch volných dnech a ne ve dnech, kdy má naplánovanou směnu, plně oprávněný. Tady se přeci nebavíme o tom, že ráno dá krev a odpoledne jde do práce, od toho je konečně v zákoně zmíněná doba na zotavení po odběru.

holvyy*

Ano jednoznačně máte pravdu, "Země není středem vesmíru..." ale" ...netrajdal se po transfuzní stanici.."zní tak trochu nevhodně,nevěřím že jste dala i jednou krev já po 37 odběrech v TS.v celém Československu jsem se s tím nesetkal mám na mysli trejdání.

Skuste z Vaši pozice zavolat pro oveření na T.S.zdali je odběr nutný,anebo až za týden a už už zřiďte kontrolu na TS zdali se tam někdo netrajdá...

Proč to nevzít lidsky né zcela byrokraticky a nezačít si vážit toho dárce který to dobrovolně dává třeba tak že k němu budeme benevolentní a ...

Jinak máte zcela pravdu taková je litera zákona ale i zákon přesně nestanoví že tu nezbytnost budeme skoumat a nestanový jak.

Já jsem se za 30 let nesetkal s podobným přístupem,asi jsem měl štěstí..

Já dávala krev pravidelně, nicméně po prvním těhotenství to nějak šlo do kopru, už nejsem vhodným adeptem *nevi* No ale protože taky pracuji v nepřetržitém - směnném provozu, tak mi nikdy nedělalo problém chodit ve svém volnu, popravdě vůbec nechápu, v čem je problém. Já dávala krev, ptž jsem byla přesvědčená, že tím třeba někomu pomůžu. Ne proto, že se mi třeba zrovna nechtělo do práce a potřebovala jsem omluvenku a nejlépe nechat si volno od zaměstnavatele proplatit. Ptž vcelku nechápu, proč by mi měl zaměstnavatel platit moji dobročinnost? Pro něj to nedělám, on s ní nemá nic společného. Když hodím peníze do kasičky na výcvik slepeckých psů nebo pošlu peníze na nákup elektrického vozíčku pro malou holčičku, tak pak taky nepřijdu za zaměstnavatelem s nataženou rukou, že jsem právě spáchala dobrý skutek, takže ať mi to nějak nahradí *nevi*

Jinak že zákon nestanoví, že tu nezbytnost budeme zkoumat - no však to zaměstnavatel tazatele nezkoumá. On mu rovnou (v souladu se zákonem) sdělil, že si má jít o svém volnu.

holvyy*

Asi již není vhodné v tom pokračovat a dělat z toho diskusní fórum mám na věc jinej názor a to je vše.

Zdranim všechny

Jistě. Však hlavní je, že na zákonném postupu jsme se shodli, jaký vy nebo já máme na zákon názor, je už druhá diskuze ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]