Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sama těhotná- co?

Od: nicoolka88 odpovědí: 11 změna:

Ahoj všem, potřebuji s něčím poradit. Jsem teď v 18tt těhotenství a můj přítel odešel s tím že to takhle dál nejde. Jeho rodině řekl že jsem na něj udělala boudu s tělískem. Což ovšem není pravda. Když jsem se s ním pokoušela jakkoliv domluvit jak to bude s výchovou našeho mimika, odmítl cokoliv řešit. Proto jsem se rozhodla dojít na sociálku aby mi poradili ale tam mi řekli že nemám nárok na žádné peníze. Před otěhotněním jsem nepracovala ale studovala tím pádem nemám nárok na mateřskou. Nevíte zda když proběhne soud a přítel řekne že není otcema já na něj udělal TU boudu, bude to soud nějakým způsobem řešit a bude mi nuset platit nebo to nechá být. Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Po narození dítěte musíte podat žalobu na určení otcovství. Soud se nebude zabývat žádnou "boudou", ale tím, zda je otec dítěte, či není. A to se prokáže. Není pravda, že nemáte nárok na žádné peníze. Ve zkratce dle zákona:

O výživné na dítě může matka žádat nejdříve po porodu dítěte. O příspěvek na svou výživu může žádat od počátku těhotenství, o příspěvek na náklady spojené s těhotenstvím a slehnutím nejdříve po porodu.

Podrobnější info. třeba zde:

mesec.cz/...

Takže pokud je otcem Vašeho dítěte, podejte žalobu na výživné na svoji osobu.

doplněno 30.06.13 13:39:

Sociálka Vám nedá žádné životní minimum. Výživné musíte požadovat po otci dítěte. Viz. Zákon o rodině § 95:

(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.
(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená,10) může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.
(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí.
doplněno 30.06.13 13:43:

Co se týče určení, či popření otcovství - tam je třeba po narození dítěte podat opět žalobu k soudu a hlídat si lhůtu, která je půl roku. Pokud se otcovství potvrdí, bude vyměřeno hned i výživné na dítěte.

nicoolka88
hodnocení

Mockrát děkuji, takže mám nárok na životní minimum i v době těhotenství? Po jakém věku dítěte se dají udělat DNA testy..?

cocinkamichalka*

DNA testy se dají udělat ihned po narození (dokonce i před narozením - ale to se Vás netýká)...

nicoolka88
hodnocení

A ty testy si bude muset otec dítěte platit pokud se tedy prokáže to že otec je?

cocinkamichalka*

Přečtěte si ZDE odpověď od právníka.

iz*

OT: S odkazem na tento portál bych byla opatrná.

Rad je tam spousta, mnohé z nich se až pětkrát opakují (jen s pozměněným názvem) a málo odpovědí je opravdu kvalitních.

hodnocení

2x

Když ho udáte jako otce dítěte,bude na dítě platit.Když nebude souhlasit,může požádat o zkoušku DNA,nebo krevní zkoušky.Nějaké řeči,že jste na něho udělala boudu ho placení nezbaví.Když dítě nechtěl,měl používat prezervativ,nebo nesouložit.

nicoolka88
hodnocení

On dítě chtěl ale po 12tt si to jaksi rozmyslel... :/

martinaa*

To je jeho problém. Pokud je dítě jeho, musí finančně přispívat, a to hodně dlouho. Vyživovací povinnost je (ze stran obou rodičů) do té doby, než je dítě připraveno na povolání (pokud půjde pracovat po maturitě), nejdéle však do 26 let.

aish

To je jeho problém, ne váš.

Zákon řeší v první řadě zájmy dítěte, které je v celé věci nevinně. Dítě má nárok na výživné. Že otci se platit nechce, to zákon nezajímá; naopak stanovuje sankce pro případ, že by se podle toho "nechtění" zachoval (exekuce, odebrání řidičáku, vězení).

artik*
hodnocení

0x

hlavně ho nezapomeň udat po porodu jako otce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]