Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění zdravotní a sociální?

Od: nevim25 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

vím,že ze zákona je povinné zdravotní pojištění (což je kolem 1000), a sociální co když si ho platit teda nebudu, má to na něco vliv a popřípadě kde se chodí platit? Děkuji,

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

koukolik
hodnocení

0x

Chybí mi informace, jestli jste student, nezaměstnaný, zaměstnanec, OSVČ, svobodné povolání, příživník, ... Každá tato kategorie má jiný režim platby pojistného

uska*
hodnocení

0x

MUSÍTE platit jen zdravotní pojištění, ostatní jsou dobrovolná, když nechcete nepřihlašujte se a neplaťe. Tato doba neplacení se vám nebude započítávat do důchodu, nemáte nárok na nemocenskou, případně na podporu z pracáku , na invalidní důchod,atd.

hodnocení

0x

Dobrý den. Obecně - pokud jste nezaměstnaný, je povinné hradit si pouze zdravotní pojištění, které činí 1.080,- Kč. Sociální povinné není. Chtělo by to upřesnit info, chcete-li se dočkat přesnější odpovědi...

doplněno 30.06.13 11:54:

Dodatek pro upřesnění - _ soc. pojištění je povinné jen pro zaměstnance (zaměstnavatel za ně část odvádí) a pro OSVČ.

Pokud pracujete na černo, vystavujete se možnému postihu Vy i zaměstnavatel. Pozor na to, hrozí za to velké pokuty...

nevim25
hodnocení

Už jsem tady psal minule něco.Ukončil jsem pracovní poměr boužel po třech dnech (zdravotní a osobní důvody). Je mi 21 (vím že mi ted budou asi všichni nadávat, na pracáku jsem byl cca 1 rok). Sotva jsem se odhlásil, tak je mi blbé se tam zase znova přihlašovat. Nicméně mám brigádu od 20.6 (jenže to tam mají tak nějak všichni na černo,cca 13 400 Kč, zeptám se zítra zaměstnavatele jestli bych to mohl náhlasit na pojištovnu)

aish

Na tu brigádu si dávejte majzla, práce na černo se poslední dobou docela drsně potírá.

Být vámi, nahlásím se zpátky na pracák, že "to vypadá blbě" bych neřešila, ty úřednice tam vidí mnohem blbější věci.

pt®
hodnocení

0x

Vůbec Vám nemusí být blbé jít opět do evidence ÚP, máte na to nárok a bude za Vás státem hrazeno zdrav. pojištění, jinak si ho musíte platit sám. Soc. poj. není povinné, ale nepočítají se Vám roky do důchodu. Na černo bych nepracovala a navíc bych takového zaměstnavatele nahlásila na Inspektorát práce, poněvadž jedná proti zákonu. - pt

uska*

pt - prohlásit, že by na černo nikdy nepracoval může jen člověk, který se ráno probudí a má pod polštářem zajištěnou část důchodu. Asi nemáte tušení jak se dnes shání práce. Věřte, kdyby vám teklo do bot, tak ráda si přivyděláte a bude vám fuk, zda je to na černo nebo na bílo. Není to správné, ale taková je doba.

aish

To by platilo možná před dvěma lety, ale dnes už se na to víc hledí... a když člověku teče do bot, tak si kor nemůže dovolit ještě navrch dostat pokutu padesát tisíc.

nevim25
hodnocení

Děkuji, za odpovědi :) Nicméně teda (tak úplně nevím jestli to mají úplně všichni tam na černo ), mi to říkal ten teamleader, že spíš nehlásit (je to taková zamotaná situace, on tam byl jen 3 dny jinač pracuje pod tou firmou na jiné pobočce a asi mu to je jedno ). Ted mi došlo, že jsem nejspíš podepisoval slevu na poplatníka (takový růžový papír, díval jsem se i na googlu). Tak to je jasné, že to musím nahlásit na pojištovně (sice asi budou kecy, že jsem měl dřív). Poptám se zítra eště v práci. Sem to, ale blbec.*zed*

aish

Co růžový papír, ale pracovní smlouvu jste podepisoval?

Mám dojem, že pojišťovna chce změny do osmi dnů.

nevim25
hodnocení

jj podepisoval,dohodu o prac.činnosti,ve čtvrtek to mi vyjde do těch 8 dnů zítra zajdu na tu pojištovnu (blbě sem to pochopil od toho člověka co říkal, že to nemám hlásit-sice on o tom nic neví) a je jasné když sem podepisoval slevu na poplatníka,že to mám nahlásit,to by mi ani potom nedávali.

nevim25
hodnocení

buss
hodnocení

0x

Je povinnost hradit jen zdravotní 1080 Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]