Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví - ověřený podpis

Od: minda® odpovědí: 3 změna:

potřebuji radu zkušených a znalých práva... ;) zemřel otec, jsme 2 dědici, já a brácha. Brácha žije trochu netradičním způsobem života, nemá OP už leta, žije vlastně "načerno", jakoby neexistoval... podařilo se mi ho najít - chce podepsat papír, že se vzdává dědictví, ale nechce si pořizovat OP ani nic měnit na svém životu mimo společnost... tak nevím, co s tím - mám jeho rodný list a vojenskou knížku s fotkou, on má potvrzení o ztrátě OP (zřejmě staré) - mám formulář, kde musí tam být jeho ověřěný podpis, notářka tvrdí že to bez OP nebo pasu nejde... copak nestačí ty doklady co máme + mé potvrzení jeho totožnosti? co s tím?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, aby mohl být podpis ověřen, tak (kromě platného dokladu totožnosti) musí být ten podpis učiněn až před ověřovatelem podpisu (notářka). Jste si jistá, že se Váš bratr k notářce dostaví? Jenže to je asi jedno, když žádný "pořádný" doklad o své existenci nemá - bez toho to asi nepůjde. Ostatně, ta notářka by mohla znát řešení (pokud existuje jiné, než si nechat udělat OP). Zdravím!

doplněno 30.06.13 08:52:

Snad by se mohlo i zkusit bratra soudně zbavit svéprávnosti, ale zase tak jednoduché to určitě není a zřejmě by musel i spolupracovat - možná by to vyřešilo i jeho životní situaci. Toto by Vám řekl advokát.

notarskaporadna
hodnocení

0x

Ověřit podpis u notáře lze rovněž pomocí dvou svědků totožnosti, kteří dotyčného znají a předloží samozřejmě své občanské průkazy.

hodnocení

opravdu? to by šlo... děkuji...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]