Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zástavní právo smluvní

Od: hubertus odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám zájem o jeden byt. V Katastru nemovitostí (na internetu) jsem o něm našel informaci, že je na něm uloženo "zástavní právo smluvní".

Majitel mi dříve tvrdil, že na bytu není hypotéka. Může se jednat tedy o jinou formu zástavního práva...

Jak zjistím, kdo je přesně věřitel? Vyjede mi to na výpisu od Czech-pointu, nebo musím jít na Katastr nemovitostí a zeptat se?

Jak lze dohledat, když mi to majitel neřekne, příp. bude mlžit, nebo lhát...

Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

notarskaporadna
hodnocení

0x

Příslušná zástavní smlouva je ve sbírce listin katastrálního úřadu. Sbírka listin není veřejně přístupná. Údaje ze sbírky listin je možné získat ve formě prosté nebo ověřené kopie, a to pouze tehdy, pokud žadatel prokáže svou totožnost a uvede účel, pro který údaje požaduje.

hubertus
hodnocení

Děkuji.

To tedy znamená, že když si zajdu na Czech-point a zaplatím za výpis z KN, tak tam bude jen text "zástavní právo smluvní" a nic víc?

Nemůžu zjistit název nebo jméno věřitele, aniž bych chtěl nakouknout do Vámi zmíněných listin?

hubertus
hodnocení

Ptám se proto, že vím, když má někdo "věcné břemeno", tak na výpisu od Czech-pointu je jméno "oprávněného z věcného břemene" a dokonce i jeho rodné číslo...a to mi připadá jako soukromá věc a přitom je to na výpisu od Czech-pointu...

A když je smluvní právo vidět (ten oprávněný) jen ve Sbírce listin a jinde ne (je to tak?), tak je to dost zvlášní, totiž smutné vzhledem k neochraně osobních údajů (viz. můj předchozí odstavec v tomto příspěvku...věcné břemeno...)

buss
hodnocení

0x

Je-li to SVJ, podíval bych se na i ostatní byty, třeba modernizovali a mají hypotéku, či dotyčný ručí..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]