Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, provádím dohodu o pracovní činnosti, na základě které je mi vyplácena mzda. Z této mzdy odvádím společníkovi určitou procentní část, jelikož se mnou spolupracuje. Vyplácím mu tedy již plně zdaněnou provizi. Je on povinen z této provize ještě také platit daň a uvádět tento příjem v daňovém přiznání (částka překročí 30 tis. ročně).
Mzda náleží pouze za práci konanou v pracovním poměru (s pracovní smlouvou). Za práci mimo pracovní poměr (DPP, DPČ) dostáváte odměnu.
Kamarád by měl příjem přiznat a zdanit (je jedno, z čeho mu jej vyplácíte).
Připomínám, že na základě DPČ byste měl sjednanou práci vykonávat osobně (ví zaměstnavatel o Vašem společníkovi?), a že na ni můžete v průměru odpracovat 20 hodin týdně.
doplněno 27.06.13 19:42:Za zprostředkování práce Vám nikdo nesmí účtovat žádný poplatek, zprostředkování práce musí být pro uchazeče vždy zdarma.
Ono zdarma není, protože za zprostředkování platí zaměstnavatel, což se v důsledku promítne do výše mzdy či odměny zprostředkovaného zaměstnance.
Jestli jste "společníkovi" nic neslíbil písemně, nemáte vůči němu žádný závazek.
___ Pochopila bych ještě, že jste mu něco vyplatil za zprostředkování (i když bych to viděla maximálně na jednorázově cca 25 % ze sjednané odměny) v prvním roce práce.
Zaměstnavatel Vás dále zaměstnává, už ne kvůli zprostředkování, nýbrž proto, že je s Vaší prací spokojen.
Děkuji za odpověď - je to tedy odměna, která je vyplácena zdaněná a je odvedeno sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnavatel o společníkovi ví, je mu to pochopitelně úplně jedno, práce je odvedena, zaplacena a víc ho nezajímá. Jde jen o to, jestli už z této zdaněné odměny společník musí odvádět znovu daň - odpovídáte tedy že ano...
Ono je to totiž tak, že tu práci byste měli vykonávat každý na vlastní triko a každý by měl tím pádem daňové záležitosti v pořádku. Oficiálně tam pracujete vy a ne váš společník, vy berete a daníte peníze a dáváte část společníkovi neoficiálně na ruku. V takovém případě bych to vůbec neřešil, i když netvrdím, že je o v pořádku.
Přikláním se k odpovědi od "kovis". Jednou z toho jsou provedeny odvody, tak bych to víc neřešila.
Ono je to celé takto - práce byla dohodnuta již v roce 1998, tehdy byla mezi mnou a společníkem, který práci zprostředkoval ústní dohoda, že mu budu vyplácet provizi 40 % ze zaplacené mzdy. Dohodu jsem vždy respektoval a peníze mu vyplatitl. Před třemi roky došlo ke snížení mzdy o 40 % a já jsem chtěl dohodu se společníkem ukončit, protože příjmy poklesly, ale společník na nic nebyl ochoten přistoupit. Loni na konci roku jsem mu řekl, že práci ukončím - on se vším počkal až se práce znovu rozjely a najednou nyní skoro v půlce roku (je si jistý že už neskončím) chce vše vyplatit za loňský rok.
Já se tentokrát chci už trochu bránit, protože on se měl ozvat do konce února. Zajímalo by mě jaké závazky má on, když já jsem svoje celé roky plnil - třeba placení daně z tohoto příjmu - vím že nic neodváděl. Pokud ho na tuto povinnost upozorním, je šance se dohodnout a oboustranně nechat vše být. Nerad bych ale sebe ani jeho ve finále dostal do jakýchkoli problémů.
To Ivzez - ono to bylo trošku složitější - prvních několik let byly práce fakturovány a teprve poté se muselo přejít na dohodu o pracovní činnosti, je to státní úřad a na placení faktur nebyly prostředky, na výplaty ano. Provize jsem ovšem musel platit jak z vyfakturovaných částek, tak později z vyplacené mzdy (odměny)...
Je jedno, jak to bylo. "Společník" nesmí za zprostředkování práce požadovat peníze a příjem samozřejmě musí zdanit.
Vyžádejte si zpětně písemné potvrzení o již vyplacených provizích a pak se jej zeptejte, zda vše řádně zdanil.
Myslím, že od něj budete mít pokoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.