Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkusebni lhuta vs svátky

Od: zkusebka16 odpovědí: 5 změna:
Ahoj,
mam prosim dotaz. Mqm prosim dotaz. Jsou statni svatky zapocitavany do zkusebni lhuty, nebo je to brano jako prekazka na strane zamestnavatele a zkusebni lhuta se o ty dny prodluzuje?
Do prace jsem nastoupil 20.4.2013 a byli tam dva statni svatky. Kolikateho mi teda prosim konci zkusebni lhuta?
Diky,
Michal

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Tříměsíční zkušební doba skončí 20. 7., šestiměsíční až 20. října (zkušební doba se prodlužuje jen o překážky na straně zaměstnance, např. nemoc).

zkusebka16
hodnocení

To prave neni od roku 2012 pravda. Jde i o prekazky ze strany zamestnavatele (prostoj...). Jde mi o to, jestli se tam zapocitava i statni svatek
jamamba*

Nezapočítává.

Dobrý den, od 1.1. 2012 se opět počítá čas přímo podle zákoníku práce (viz § 333 Zákoníku práce). Jestliže tedy zaměstnanci ve výkonu práce brání překážky, je důvodný požadavek, aby došlo k prodloužení zkušební doby, což upravuje zákoník práce v ust. § 35 odst. 4 věty druhé zákoníku práce: O dobu celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, a o dobu celodenní dovolené se zkušební doba prodlužuje. Může přitom jít stejně jako dosud jak o překážky na straně zaměstnance (dočasná pracovní neschopnost, pracovní volno na svatbu resp. na sňatek aj. tak i překážky na straně zaměstnavatele (např. prostoj), nově se počítá spolu s překážkami v práci i dovolená čerpaná v celých dnech. Takže svátky se nezapočítávají, lhůta by se Vám měla o tyto dny tedy prodloužit.

doplněno 27.06.13 10:24:

Pokud vyjde svátek na pracovní den, pak se domnívám, že to překážka je. Pro spoustu lidí je i sobota a neděle dnem pracovním...Ale samozřejmě, můžete mít pravdu Vy a já se mohu mýlit...:)

doplněno 27.06.13 10:29:

Omluva za špatné info. z mé strany. Svátky nejsou překážkou v práci, viz.:

mpsv.cz/...

julka*

Domnívám se, že svátek se nepovažuje za překážku v práci (stejně jako sobota a neděle), proto by se zkušební doba prodlužovat neměla.

doplněno 27.06.13 10:22:

business.center.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]