Nejste přihlášen/a.
Jsem obyčejná, průměrná holka. Ani hezká, ani ošklivá, ani hloupá, ani chytrá... Prostě ganz obyčjný průměr s dobrými i špatnými vlastnostmi. Hned po škole jsem šla do zaměstnání, které mě baví, ale také nemá žádnou velkou vyhlídku na kariérní postup (ani nevím, jestli bych to chtěla, v tom co dělám jsem myslím dobrá, ale nemám managerské ambice a ani nejsem velicí typ, co by pod sebou chtěl a uměl mít X lidí). Před pár lety jsem naivně naletěla chlapovi a dodnes za to nesu finanční následky. Nestěžuji si, nelituji se, byla jsem blbá, tak platím a to doslova. Je to jen omezující v tom, že si nemohu třeba (finančně) dovolit studovat atp. Před ca rokem jsem se dozvěděla, že nemůžu mít děti. A tak někdy (zrovna teď) sedím a přemítám, co je smyslem života? Co je pro vás důvod žít? Až budou všechny mé problémy za mnou bude mi přes 30. Budu znovu na začátku. Asi to není úplně pozdě, ale kudy se dát? Nejsem vydepkovaný sebevrah, nemám v ruce lahvičku s práškama a pod polštářem pistoli. Nikdy bych se nezabila, na to nemám a prostě bych to neudělala, ale kdybych si mohla vybrat, jestli se narodím, zvolila bych ne. Ráno vstávám a jdu do práce, ale do práce jdu jen proto, abych dostála závazkům a potřebám (splátka, nájem, jídlo, oblečení) a potřeby mám vlastně jen proto, abych mohla zase ráno vstát, najíst se, oblíct se a jít do práce. Vážně se nelituju, vím, že jsou na tom lidi tisíkrát hůř. Nemají práci, domov, jsou těžce nemocní... Jen prostě postrádám absolutně smysl toho všeho
Smysl zivota.
Jak se rika, kdo jinemu jamu kopa, sam do ni pada.
A clovek jako druh si vykopal svoji vlastni jamu, pekne hlubokou a s hladkymi stenami, do ktere spadl a uz nemuze ven.
Spis nez ale volny pad to bylo takove postupne uvareni se ve vlastni stave.
Zacalo to pred tisicema lety, kdy nejakeho opicaka napadlo vzit do ruky kamen nebo klacek a ulehcit si tim ziskani potravy, postarat se o sebe, branit se, zkratka ulehcit si svuj zivot.
A jak to dopadlo vsichni dneska vidime.
Travime praci minimalne polovinu doby, po kterou sme vzhuru a to vsechno jenom proto, abychom dostali papirky, ktere nasledne smenime za ty nase kameny a klacky. A kcemu je dnes potrebujeme? No aby sme meli dost sil dalsi den vstat a jit do prace a ziskali dalsi papirky.
Chces jist? Dej papirky.
Ches pristresi? Dej papirky.
Chces teplo? Dej papirky.
Chces se bavit? Dej papirky.
At bylo puvodnim smyslem nasich zivotu cokoliv, dnes je to prace pro praci. Papirky pro papirky.
Zadny smysl smerujici k nejakemu cili. Pouze zit dal a dal.
A co si budeme povidat, kolik z nas dela praci, ktera ma skutecne nejaky smysl? Kolik z nas dela praci, ktera je skutecne uzitecna, pomaha lidem a clovek jako druhy by se bez ni neobesel?
Naprosta vetsina dnesni prace je pouze pro praci samotnou, vznikla diky nasi civilizaci.
Sales manageri, HR, PR, IT, poradci vseho mozneho, instruktori vsech myslitelnych volovin, herci, zpevaci, sportovci a tisice dalsich.
Ale ne jenom tihle do oci bijici. Co napriklad konstrukteri aut. Jiste. Rekne se, ze tvori hodnoty. Ale co je to za hodnoty? Clovek k zivotu auto nepotrebuje. To potrebuje pouze nami stvorena civilizace.
A takovych povolani jsou take tisice. Revizni technici - uzitecni, ale opet je to umele vytvorena poptavka. Ucetni, barmani,...vsechno zbytecne, jedno vedle druheho.
Kdo tedy dela neco skutecne smysluplneho? Zemedelci? Hornici? Ucitele?
Ucitele pouze pripravuji dalsi kolecke cele te obrovske masinerie.
Ocividne ale ta masinerie funguje. Zaziva vzestupy a pady, ale vsechny ty mala kolecka zpusobuji, ze stroj civilizace jede furt dal.
-
Nakonec tim smyslem tedy bude asi delat to co delame, co umime a treba jednou na konci z toho stroje vypadne neco uzitecneho.
Musíte si najít nějaký smysl života. Za něčím jít, něco soustavně dělat. Máte nějaké sny, plány? Baví Vás něco? Chápu, že nemoct mít děti je pro ženu hodně velký problém, protože to bude komplikace při zakládání rodiny. Ale i to se dá nějak zvládnout. Taky asi si těď myslíte po špatné zkušenosti, že všichni chlapi jsou hovada a tak se nehrnete do dalšího vztahu. To se dá taky pochopit.
Btw. tak jako Vy to má mnoho lidí. Když se podívám na sebe, jsem na tom vlastně taky stejně. Do práce, z práce, výhled na postup žádný. Ale nijak mě to neštve, mám nějaké "úniky" - zájmy, které mě drží nad vodou. Proto, i když zatím nemám rodinu, nepovažuji svůj život za zcela zbytečný. Celkově si myslím, že všichni jsme součástí velké měnící se mozaiky, kde má každý nějaké místo. Nikdo nevíme, kam se v mozaice posuneme v budoucnu. Už jen proto. abysme se to dozvěděli, má cenu žít Takže se vykašlete na špatnou náladu, najděte si zájmy a přátele a začněte žít. Ve 30 není na nic pozdě. Hlavně asi nezůstávejte sama, pouze si lépe vybírejte.
Pro "dee"
podle mne život obecně žádný smysl nemá, jen ho přežít.
To musíme bohužel všichni - ale většinu z nás život docela baví, protože si dokázali najít svůj osobní smysl života v tom, co je zajímá, co vidí kolem sebe (i když sami třeba nic neumí), co umí dát světu kolem (ať už lidem, nebo zvířatům) - a to je možná to nejdůležitější! - snažit se světu něco dát - i když musíš počítat s tím, že Tě ocení jenom ta zvířata - lidi asi moc ne a až umřeš, svět na Tebe časem zapomene, jakobys nikdy ani nebyla - pokud zrovna nejsi např. Elvis Presley, nebo tak...
Anebo můžeš svůj život "přežít" tak, že se budeš BAVIT! - přece každého z nás něco zajímá a baví (- i kdyby to byly blbiny, které mají cenu jen pro Tebe ) - jsi mladá a na takové myšlenky máš čas, až budeš stará a nemocná - pak teprve poznáš, že nejdůležitější k "přežití" je ZDRAVÍ! - i když - můj brácha, který je už od 30-ti let invalidní (po obrně) - pořád tvrdí, jak je rád, že se narodil! - já to taky moc nechápu, ale takových lidí je na světě jistě víc.
Ale pokud přesto trváš na svém - tak "si hoď mašli" - nic jiného Ti nezbývá! - ještě jednou, život má jen takový smysl, jaký mu dáš Ty sama - jiný v něm nehledej! Tak se měj hezky - jo - jinak hybaj k psychiatrům a na prášky
doplněno 27.06.13 16:26:- já např. chodím denně ráno v půl čtvrté krmit tzv. "popelnicové" kočky. Musím přiznat, že se mi nikdy! nechce vstávat - jsem v důchodu - a taky mě kočičí konzervy stojí dost peněz - ale pokaždé, když je nakrmím (teď mi tam začala chodit dvě malá koťátka) - tak mám dobrou náladu celý den a těším se zase na ráno. Několik nemocných a potřebných jsem si vzala taky domů - jsou to vděčná, milá a krásná zvířata. Teď v současnosti mám 3 vykastrované kočky - a vždy se domů na ně těším!
Culdabulda, toto je úžasná odpověď! Páááni, jak je to jednoduché! A geniální. "Život má jen takový smysl, jaký mu dáš ty sama, jiný v něm nehledej"
vaseprezdivka, toto, co píšete, je pouze snaha o řešení jedné obtížné chvíle nebo etapy života. Nepleťte si to se smyslem života! Kdyby to, co píšete mělo být smyslem života po cca 70 let, no potěš! Kdybyste měl být na světě jen proto, abyste byl na tom finančně líp, pak to je neuvěřitelně pitomý důvod. Když už píšete o víře, tak co tak víra v sebe? Ale to není smyslem života. Je to pouze sebevědomí, víra. Ale není to důvod, proč žít. Anebo je?
Naprostý souhlas s Vaším názorem. Na to jsem čekala. Jinak bych to napsala sama. Já věřím v boha a pomáhá mi to. Tak to zkus taky. Ale záleží jen na Tobě.
jak hodně máš sama sebe ráda?
protože smyslem života je láska, láska k sobě, protože když se mám ráda, tak dokážu mít ráda svět... s jeho hypotékami, ulomenými podpatky, otravným šéfem... a nebudu se ptát po smyslu života, protože ten přijde sám...
ve 30 jsi mladá holka na začátku života
To bude asi ten problém. Nejsem ten typ, co sám sebe nenávidí, ale také nevím, za co bych se měla mít ráda. Jsem dobrá v tom co dělám? Jsem lepší než těhle 30, ale zase tamtěch 10 je lepších než já. Jsem chytřejší než tito, ale zase je milion chytřejších, než já. Cokoliv co umím nebo mám na svém vzhledu umí nebo má někdo v dosahu 50metrů lepší. Neřekla bych, že se nenávidím, ale také neříkám, že se mám ráda. prostě na svém životě nelpím. Mám ho, aniž bych se o něj prosila. Znám lidi, co jsou ve sra.kách a přesto je baví žít. Já jsem na tom relativně dobře a přesto mě to nebaví.
Víš, co vysíláš, to se ti také vrací, Vysíláš-li žiju.. protože žiju aniž bych chtěla a to podle mně je nemastný neslaný, tak také to samé dostaneš. Když se na někoho usměješ, s velkou pravděpodobností ten úsměv také uvidíš.
Ono to není o tom, že jich x je lepší ale o tom, že já jsem skvělá právě taková jaká jsme i se všemi svými nedostatky, protože právě ty ze mně dělají, co jsem.
Jak můžeš najít smysl života, když vlastně jen žiješ?
Hodně mi připomínáš jednoho dávného kamaráda s naprosto odlišným postojem k životu než mám já. On měl radost, že se ráno vzbudil a svítilo sluníčko a když pršelo tak z toho, jak mu hezky pleskají kapky o parapet Jsem schopná uznat, že na tvých slovech něco je, ale není mi jasné, jak má mít člověk sám sebe rád? Nemůžu říct, že jsem skvělá, když tomu nevěřím a nevím jak to udělat, abych tomu uvěřila. Kdysi jsem chodila s mužem, který říkal, že se mu jedna moje vzhledová vlastnost líbí. Mně vadí. X krát jsme vysvětlovali, hádali se... Byla bych ochotná přistoupit na verzi - jsi taková a nevadí mi to, i takovou tě mám rád, ale nikdy jsem nebyla schopná přijmout verzi jsi taková a proto tě mám rád. Sama cítím, že je to chyba, jen nevím, jak ji změnit? Neumím si přepnout mozek a mít se ráda a myslet si, že jsem skvělá, protože... Protože přece skvělá nejsem :-o
No trošku smutný příběh, když řešíš finanční problémy za někoho jiného. Ale neboj, bude líp!
A smysl života je podle mne v tom, abychom pomáhali jiným, aby nás ostatní potřebovali, abysme tu na tom světě prostě nebyli na ho.no, zbytečně...,
Cíle je dle mého klást si před sebe překážky, a mít radost že se to povedlo.
Když se něvo povede, nebo ne, tak se sejít s přátely někde u piva a posedět, a zjistíte že je to tak.
V práci se dobře naučit, co děláte, co vás baví... začít podnikat na vlastní pěst... budeli li uspěch, budete mít smysl života v tom že např. zaměstnáváte lidi, kteří díky vám se mají dobře. Když budete dorá šéfová vrátí se vám to...
Hlavně člověk nesmí brat vše vážně, pokud je zdraví, má se kde najíst, má kde spát.
člověk musí vymýšlet nové věci, zkoušet co nikdy nezkusil.
Bětšinou nad smyslem života přemýšlí lidi, kteří ho jen tak prožívají ( málo starostí, jen tak si plují přežívají).
Kažý neúspěch, či špatná věc člověka šlechtí, a je opatrný...
dobry den, naprosto to chapu.
Nikdo vam neodpověděl.
Smysl života existuje.
odpověd Vám mohou dát pouze osoby vysoké úrovně, mistři, to já nejsem.
odpověd vám může dát kniha nebo knihy vysoké úrovně
tady vám dávám odkaz na jednu z nich, tu si musíte koupit ---- investice cca 100 kč se vyplatí
Mohou existovat dvě skupiny lidí a nikdo nemá důkaz na to, co je pravda.
Jedna tvrdí, že po životě není nic a druhá tvrdí, že po životě je život. Obě skupiny nemají důkaz.
To je spíše stěžování si, najdi si nějaký cíl, smysl života, pro co žít, něco dosáhnout a ne jen přežívat. Většina chodí do práce pro peníze, ne že je to baví. Tak si najdi práci, která by tě bavila. Zatím jen tak vlaješ. Sedni a napiš si co podnikat., postupně čeho dosáhnout. Děcko si můžeš osvojit, najít chlapa s děckem. Chce to chtíít!
Jak to, že jiní dosáhli mnoho? Před páru dny byla v TV nepohyblivá holka, na vozíku, jak ta byla chtivá života, usměvavá!
Ahoj, chci tě jen podpořit a ubezpečit tě, že nejsi sama. Já vystudoval, rozjel kariéru, měl jsem vše.. Všeho jsem nechal kvůli partnerce a její dceři. Přišel jsem o práci, o auto, o vztahy s vlastní rodinou, zkončil jsem skoro jako bezdomovec a ještě s dluhama co jsem kvůli ní nadělal. Zkončil jsem jako řadovej dělní mezi cigánama a spodinou se základním vzděláním za směšné peníze. Je mně 30, nemám nic, spim u rodičů na gauči.. strhanej, dělám od nevidim do nevidim. Najít si partnerku si ani netroufám. Smysl života? Nevím... každý má snad v tomto životě předem určenou cestu. Někdo se holt má pohádkově, někdo zase naopak...
Holčičko, nejsi v tom sama, takových jako ty je mnoho a jsou na tom ještě hůř. Špatně placená práce, od rána do večera, která tě nebaví, kde jsou kolegové, kteří se mezi sebou nenávidí, jen se přetvařují. Bojíš se před nima něco říct, hned za tepla běží za šéfkou, aby jí to vyslepičili. Když vyloženě nelezeš šéfce do zadku nemáš nárok na prémie, na nic a budeš první kdo půjde, až se bude propouštět. Přijdeš domů, zbaštíš něco z ledničky a svalíš se na postel a ráno vstaneš a jedeš nanovo. Sobotu celou prospíš, a v neděli se klepeš, že musíš v pondělí zase do toho blázince. Kolikrát si řekneš, tohle je ten život? Moje kamarádka, radím ti najdi si nějakou, aby jsi měla občas kam zajít, postěžovat si a vykecat se. Ona je těžce nemocná, ven nechodí, protože už nemůže chodit, čeká, až někdo přijde, je štastná, že může s někým promluvit. Říká mi, ty se máš, ty můžeš chodit do práce, co já bych za to dala, za to jen tam chodit. Každý si myslí, že zrovna on má špatný život, ty jsi na tom ještě dobře, máš kde spát, máš co jíst, nikdo tě nemlátí, zatím tě nic nebolí, dělej si malé radosti, někam jed at přijdeš na jiné myšlenky a zpestříš si život. Určitě tě časem potká něco hezkého, važ si toho a nezkaž si to. Hodně štěstí.
Jestliže se každý zamyslí tak jako ty,dojde ke stejnému závěru.Že život prostě žádný smysl nemá.Ano k čemu to všechno,když vše jednou stejně zemře...
Život tedy žádný smysl nemá,ale je příležitostí si smysl života vytvořit,v tom je podstatny rozdíl.Vše pouze záleží na nás samotných,na našem myšlení,smyšlení a ůhlech pohledu.Život máš ve svých rukou a není vždy jako med.
Pokud nedokážeš sama najíd v sobě tyto malé rozdíly,navštiv psychologa nic na tom není.
Ostaní je na tobě...
Život smysl má! Uč se od moudrých. Albert Einstein řekl: "Jenom život, který žijeme pro ostatní, stojí za to."
Uč se od lidí, kteří v životě prošli peklem, přesto dokázali odpustit a dál milovat. Psycholog světově známý Viktor Emil Frankl přežil koncentrační tábor (!), přesto to jeho vírou v boha nepohlo. Přečti si jeho knihy, dávají logiku.
Doc. Ing. Miloslav Král , CSc., narozen 5. 4. 1930, pracovník katedry filosofie vědy, docent speciální kybernetiky na VŠE v Praze. Vystudoval Vysokou školu inženýrského stavitelství ČVUT V Praze a působil na Matematicko-fyzikální fakultě UK.
Ing. Miloslav Král Csc, je jeden z mála vědců, který spojil vědní obory, aby vědecky dokázal existenci Boha.
Jeho vyprávění a odkazy jsou k vidění na youtube, stačí zadat do vyhledavače: docent Miloslav Král. Je to zajímavé.
Zkuste se spis naladit na to, co by sjte od zivota chtela nez na to, co se Vam nelibi. chtejte vic, predstavujte si vic a budete mit vic. Zni to jen jako fraze, ale pred lety jsem si vysnil domek a deti se zenou, co si pred nim hraji. Po letech jsem sem zjistil, ze ten dum z tohi snu opravdu mam a dcera vypada stejne, jak se mi zdala. Mozna se mi tu hodne lidi vysmeje, ale pro me tato metoda funguje. minimalne se neuziram tim, co zrovna nejde .
Videl jsem film, myslim, ze se jmenuje Tajemstvi, takovy spis motivacne - agitacni, ale mohl by to byt prijemny start!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.