Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
20. září mi končí platnost občanky. Nicméně pojedu koncem července do zahraničí a vrátím se cca v říjnu. Je možné požádat o výměnu občanky už nyní? Popřípadě co doporučujete?
Žádat o výměnu občanky můžete nejdříve měsíc před koncem její platnosti. Vyřízení žádosti trvá 30 dní, což v podstatě znamená, že pokud nepodáte žádost přesně 30 dní před koncem platnosti, budete mít pár dní neplatnou občanku. Je to na hlavu, ale takové holt máme zákony.
To Magdom-neví zda-li má Vaše tvrzení oporu někde v zákoně,ale já osobně měnil občanku (průkazku ) 3 měsíce před koncem platnosti a nic se nedělo,nebo to úřednice neřešila
Jinak pkd by to mělo oporu ,tak bych úřednici,pkd by nechtěla vydat novou dříve,vysvětlil,že nebudu doma,že se daný čas výměnu budu nacházet mimo ČR.Prostě bych v tom neviděl problém!
Nevím, jak je to s oporou v zákoně, ale mám velmi aktuální zkušenost. Jsem v očekávání občanky právě teď, Končí mi 4.7. Zkusil jsem podat žádost o výměnu koncem května a úřednice se semnou vůbec nebavila. Že musím až po 4.6. Tak jsem tam 6.6. šel znova, vše bylo O.K., jenže si mám OP vyzvednout až 6.7., což je ovšem státní svátek. Takže budu mít chca-nechca minimálně do 8.7. občanku propadlou. V mém případě celkem o nic nejde, ale v určitých případech by to mohlo znamenat problém (třeba cesta do země, kde nepotřebuju mít pas). To, že bych mohl být v té době třeba na druhém konci republiky nebo i dál očividně nikoho nezajímá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.