Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
pred dvema tydny jsme byli s dvouletou dcerkou na photovosti na ORL pichat bubinek. zanet stredniho ucha. Pominu-li, ze ji to pichali zcela bez umrtveni, tak neodebrali zadny vzorek tekutiny, aby zjistili pricinu, nic... Poslali nas domu, davat paralen a za tri dny kontrola na ORL.
Po kontrole na ORL zjistili, ze se ucho hoji dobre a poslali nas na kontrolu k obvodni doktorce. Male mezitim ustala ryma a tak se vse zdalo vyresene, chyastali jsme se k detske doktorce po jeji dovolene. To jsme ale nestihli, protoze tento vikend mala opet zacala sahat na ucho a tak jsme jeli na pohotovost do Frydecke nemocnice.
Tam nam otraveny, arogantni primar Mudr. Petr Klečka prohledl malou - tak, ze se pouze podival do usi (predchozi doktor koukal take do krku a ptal se na celkovy stav dcery). Po nahlednuti do ucha vytahl jehlu a bez jedineho slova zacal pichat bubinek.
Do te chvile jedina komunikace byla jen dobry den. Zarazil jsem jej proto a ptal se, co se deje a zda chce pichat bubinek. Odsekl ze ano. Na dotaz proc, kdyz jsme ho pichali pred dvema tydny a mala byla zdrava odsekl znova, ze to je normalni a nekterym detem se bubinek picha i dvacetkrat. Lituji, ze jsem mu jehlu nevytrhnul z ruky a nevrazil mu ji do oka.
Mala s krikem prodelala druhe pichani bubinku, zadny odber sekrece, nic. Davejte paralen , za tri dny kontrola ORL , nashledanou, sto korun.
Cela navsteva trvala dve minuty a kdybych se nezeptal, shrnul bych ji dvema vetami - dobry den, paralen, kontrola na orl, nashledanou, vypadnete, dalsi...
Dnes mala teploty, krici, nevrla, takze jsme jeli a doporuceni za jinou ORL. Ta malou prohledla, okamzite nasadila ATB a pokud se nezlepsi, pry je to na hospitalizaci.
A ja se ptam, da se realne branit? Treba podanim zaloby na zanedbani pece? Kdyby se dceri podival "primar" do krku a doporucil alespon v pondeli navstevu detske doktorky, mohla jiz druhy den brat antibiotika a lecit se. Misto toho ji chce udelat z bubinku cednik a v puberte lecit na nedoslychavost?
Nechci penize, nechci omluvu, chci, aby takove hovado veterinar chodil pro podporu a nenosil titul primar. Frydecka nemocnice ma jiz na krku jednu zalobu za zanedbani pece s nasledkem umrti pacienta... neveril jsem vlastnim ocim.
A ja mimo jine varuji vsechny, kterym zalezi na zdravi jejich blizkych a deti, VYHNETE SE OBLOUKEM NEMOCNICI FRYDEK-MISTEK, protoze co navsteva, to otresny zazitek a nyni s nasledkem na zdravi.
Petr
Pokud je dítě malé, eustachova trubice, propojující ucho a nos je široká a krátká a infekce se z nosu velice snadno dostane do ucha. Až hlava doroste do určité velikosti, trubice se zúží a prodlouží a přenos infekce není už jednoduchý.. Mám dvě dospělé děti, se kterými, když byly malé, jsem byla častým návštěvníkem ušního lékaře i pohotovostního na ušním. To, co popisujete je normální postup. Za bubínkem se utvoří hnis. Když ho ušař malou dírečkou, kterou vytvoří jehlou v bubínku nevypustí, hrozí nebezpečí, že se bubínek protrhne a špatně srůstá a člověk může ztratit část sluchu, protože při srůstání se bubínek zajizví a ztrácí pružnost. To se stalo mému otci. Píchnutí jehlou v bubínku není bolestivé, protože tam nejsou nervová zakončení. Navíc umrtvením by doktor nadělal více škody než užitku, nehledě na to, že kde je zánět, umrtvení stejně nefunguje. Vzorek hnisu se neodebírá, není na něm nic specifického.
Nějakou dobu jsme měli doktora, který zánět středního ucha rozháněl penicilínem. To bylo bolestivé a zdlouhavé. Byla jsem mladá a neznala jsem to, jinak bych přišla na to, že doktor byl hodně starý, klepaly se mu ruce a bál se píchnout. Tak raději děcko trápil penošem. Pak jsme byli v jiném městě a museli jsme s tímto problémem na pohotovost. Tam malé doktor bubínek píchnul a domu už doskákala a dobíhala s veselou. S penicilínem měla bolesti několik dní a nocí.
Asi je to rodové, protože i vnouček měl tyhle problémy a ušař navrhnul odstraněné nosní mandle. Při té operaci mu lékař odstranil i "šurvajs", který malý v oušku měl a díky němu i hůř slyšel. A je klid.
Nemusíte se bát, to co jste na pohotovosti zažili, vypadá hůř, než ve skutečnosti je. Velkou chybou je, že lékař měl vysvětlit co a proč to dělá. Na to máte plné právo a je povinností lékaře vyplašené rodiče uklidnit a informovat. Ale jinak byl postup správný.
Postup byl podle mě správný, zažil jsem píchání bubínku mockrát u sebe a párkrát u dětí. To že je pan primář nemluva je jiná věc. Propíchnutí bubínku BOLÍ, fakt jo, ale po něm následuje do pár minut úleva. ATB se v dnešní době na nekomplikovaný zánět středouší nedávají, ty nastupují většinou až v případě nějaké komplikace či nelepšení stavu. Bubínek se před píchnutím neumrtvuje, i selský rozum mi říká, že rychlé propíchnutí bubínku je lepší než čekat na to, až zabere umrtvení, navíc nevím JAK by to mohl doktor umrtvit.
Takže podle mě postupoval pan primář dobře a protože se stav nelepšil, jiný lékař napsal ATB. Podle mě by je v této situaci napsal i primář. Nevím jestli vám to u některého z lékařů řekli, ale je potřeba, aby dítě smrkalo, případně musíte použít odsávačku a nos mu čistit vy. Pokud bude v nose a dál zůstávat rýma, je pravděpodobné že se budou tvořit záněty ve středouší.
Já sama jsem v dětší prodělala zánět středního ucha snad stokrát, většinou jen pravé, píchali mi ho snad ob měsíc. Z toho důvodu jsem neměla doporučené ani koupání a vzhledem k častému píchání se lékaři začali obávat o můj sluch. Naštěstí vše dobře dopadlo, s vyšším věkem vše ustalo a já slyším dobře... NIcméně mě nikdy hnis na rozbor neodebírali, ucho píchali vždy bez umrtvení, domů jsem s maminou odcházela s kapkami do uší. Předpokládám, že když jsem měla záněty tak často, tak alespoň v tomto případ by rozbor hnisu udělali, když by to k něčemu bylo prospěšné... Na druhou stranu jsem se už setkala s pár lékaři, pokud byl pan doktor takhle ,,ochotný,, neváhejte o změně. V jiné nemocnici může být doktor s lepšm příštupem a navíc vám může udělat i jiná vyšetření, která z finančním důvodu zkrouhl jiné lékař
Rymu samozrejme odsavame, odsavacku mame. Je ovsem zapotrebi, dite lecit komplexne, ne jen propichnout bubinek a poslat ho pryc. To je ten zasadni problem. To, ze ucho neumrtvil nepovazuju za problem, ale cetl jsem, ze se to celkem bezne dela. Nic se nikam nepicha, jen se prilozi vaticka, ktera to lokalne umrtvi a nemusi to tolik bolet. Ale budiz, uz jsem si zvykl na to, ze se v tehle zemi jedna s lidmi hure, nez se zviraty.
Co mi ale nejde pod nos je, ze "pan primar" jak uvadi pani nahore se specializaci na usni nosni krcni, ma v ordinaci pacienta, ktery tam je po dvou tydnech opakovane a neobtezuje se ani podivat do krku. Rozumite mi? Je dost dobre mozne, ze ucho pichal zcela zbytecne, protoze ve zprave je uvedeno, ze vytekla pouze kapka. Nepamatuji si nyni presny nazev, ale vyhledaval jsem si, ze se jednalo o uplne ranou fazi.
Ucho pichali v nedeli vecer. V utery rano jiny ORL diagnostikoval ROZSAHLOU anginu a okamzite nasadil antibiotika. My jsme od PANA PRIMARE veterinare byli poslani na kontrolu k ORL az ve stredu... Kdyby se uz v nedeli obtezoval podivat do krku, je jasne, ze by prisel na to, ze problem je nekde jinde. (I kdyz, obavam se, ze neprisel, protoze to neni primar, ale amater)
Takze pochybeni nevidim v tom, ze nekdo neprilozil vaticku, nebo ze se arogantni primar neusmival a nekomunikoval, ale predevsim v tom, ze NELECIL, ale SKODIL. Je mi jasne, ze na zalobu to neni, protoze jde v porovnani s tim, co se bezne ve zdravotnictvi deje o prkotinu, ale citim povinnost vuci ostatnim lidem a rodicum, upozornit na to, kde se deji jake praktiky a aby si nenechali toto libit. Kdybych totiz vedel to, co vim dnes, v nedeli bych tomu praseti vytrhnul jehlu z ruky a odesli bychom k jinemu doktorovi. Diky bohu, dcera uz druhy den uziva ATB a jeji stav je dobry. Kdybychom se ridili radami toho prasete, tak dneska v desti se vlacime s dcerou na kontrolu ucha, kde by si ji pravdepodobne nechali kvuli nelecene angine.
Nečtu to celé, ale bubínek se tedy píchá bez umrtvení. Kdyby píchli umrtvení, je to jedno píchnutí, které to dítě bude stejně bolet, a pak ho píchnou znovu. Takhle ho píchnou jednou, a vyjde to nastejno. Je vtipné, že když má nemocnice na krku žalobu, kdekdo se chytá každé hovadiny, aby na ni mohl kydat další špínu. Sekret na mikrobiologii samozřejmě poslat měli
K umrtvení : píšu to výše - nic se nepíchá, přiloží se tampón. Když Vám řežou vřed, taky se nic nepíchá, ale postříká se to zmrazovacím sprejem a rozdíl je to obrovský... Je to jen o tom, jednat s lidmi jako s bytostmi a ne jako s dobytkem, kusem, co platí a drží hubu.
Víte, do téhle nemocnice chodím něco přes 20 let, protože je má spádová... Mé zkušenosti jsou téměř pokaždé otřesné. Proto čímdál častěji jezdím do 30km vzdálené nemocnice. To, že má nemocnice na krku žalobu, navíc takto absurdni mne jen popudilo k tomu, že jsem se rozhodl, upozornit na to, že to není zdaleka jediný problém této nemocnice.
Mnoho lidí to ví, protože se to "šušká"... Ale jezdí sem hodně lidí z jiných krajů, kteří o tom nemají tušení a v dobré víře se svěří do rukou "odborníka". Bohužel tento přístup, kdy se na všechno s-re, se ve Frýdecké namocnici aplikuje už od socíku. Nic se nezlepšilo, jenom malba na chodbách a židličky. Doktoři jsou hrozní a hroznější, sestřičky až na vyjímky jsou otrávené, neochotné, sprosté.
nechci si na to zvykat, nechci, aby to bylo běžné. Raději budu dojíždět do té 30km vzdálené nemocnice. Ano, já jsem pro, ať raději tuto nemocnici zavřou. Raději pojedu daleko a utratím peníze, ale zachráním svým blízkým zdraví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.