Nejste přihlášen/a.
Vždy platilo, že pokud jsem cestoval do nějaké vzdálenosti od hranic, v takzvaném malém pohraničním pásmu, že jsem nemusel mít sebou pas, a tedy ani ho nemusely mít mé děti.
Platí to tak i nadále? Do jaké vzdálenosti od hranic. Pokud je dítěti 13 let a nemá pas ani OP, může v oblasti do 10 km od CR být bez dokladů, pouze s dokladem, který vlastní rodiče? třeba platný OP nebo pas, ve kterém je dítě zapsáno?
díky
doplněno 24.06.13 14:59:jethro: nejde o překročení hranice. Ale budeme se pohybovat cca 10-15 km od českých hranic v Německu. Jde o to co by bylo, kdyby nás legitimovala Polizei a my měli jen OP nebo pas se zapsaným dítětem, ale 13 leté dítě by nemělo nic. Dnes prý musí mít dítě pas nebo OP. V CR nemusí, a jak je to tedy když cestuji v blízkosti hranic s Německem. Nechce se mi kvuli 3 dnum investovat do OP pro dítě ( nebo PAS )
doplněno 24.06.13 20:46:Ještě než Ti dám bodíka: Je to povinné nebo ne?
doplněno 25.06.13 03:35:OK : Takže jak jsem si myslel. Musím, ale šance na kontrolu je minimální. Pravda, já jsem krom silničních kontrol snad OP nikde neukazoval. Vaše odpovědi jsou kompetentní mám jen 3 body tak je snad spravedlivě podělím.
"Malý pohraniční styk" znamenal, že za určitých podmínek nemusel být pro překročení hranic pas, ale stačil jen OP. V současnosti nemusíš mít pas prakticky nikde v Evropě, takže to postrádá smysl. Na druhou stranu nějaký doklad musí mít i děti, zda pas nebo OP, to záleží na rodiči. No ale co jsme v Schengenu, při "pozemním" překračování hranic už roky doklady nikoho nezajímají a hranice se nestřeží.
doplněno 24.06.13 18:18:Rozumím - je na tobě, jestli dětem doklad vyřídíš nebo to riskneš. Podle mě je možnost, že by vás legitimovala Polizei, celkem mizivá.
doplněno 24.06.13 22:30: Tak napsal jsem, že děti nějaký doklad mít musí, takže to povinné je (sanyo sice umí číst, ale ne vždy porozumí - vracím šťouchanec)
Nicméně snaha mít u sebe vždy a za všech okolností doklad totožnosti je pozůstatek totalitní společnosti. Pokud nepočítám silniční kontroly a letiště, nikdy mě snad za posledních 24 let ještě nikdo u nás (a tím méně v cizině) nelegitimoval. A i kdyby, neumím si představit situaci, kdy by někdo legitimoval moje děti. Teda představit si ji umím, ale jen teoreticky. Mimochodem - na dovolené v cizině s sebou pas nikdy nenosím - nechávám ho v hotelu v trezoru. Je to menší zlo, než ho ztratit nebo si ho nechat ukrást.
Jethro často ve svých radách tápe nebo se sice snaží byť dobře poradit, ale někdy mu to však nevychází.. Zrovna teď se snaží nalézt na internetu odpověď na Vaši poslední otázku, a proto mu to dlouho trvá. Já Vám to řeknu stručně a pokud možno jasně, nešpekulujte nikdy o otázce zda mít doklady či nikoliv, nikde sice tato povinnost není přímo uzákoněna, že musíte mít doklad u sebe, ale např. podle zákona o Policii ČR, je policie ČR při plnění svých úkolů a to odjakživa, ... oprávněna vyzvat osobu,( tedy kdekoliv a kdykoliv), aby prokázala svou totožnost. Pokud se Vám to podaří prokázat dokladem totožnosti, nebo např. i prohlášenímm důvěryhodných osob, máte vyhráno, pokud se Vám to nepodaří ( např. nemáte žádný doklad atd, atd) , zdržujete se např. v blízkosti místa spáchání tr. činu, nebo odpovídáte popisu hledané osoby, nechcete nebo nemůžete prokázat svou totožnost, atd., atd, atd., riskujete např, že Vás policie ve smyslu zákona o PČR předvede na policejní útvar.. Pokud jako rodič máte doklady totožnosti a věrohodně policistovi osvětlíte totožnost vašeho dítěte myslím, že to každému policistovi bude stačit - a to u nás i "za humny"! Vždy záleží na konkrétní situaci. Proto podobné rady - typu : "občanku mít u sebe nemusím", vypusťte z hlavy, protože obecně to je sice pravda, ale platí to, jak jsem popisoval, aby jste pak někdy nelitoval ...
Fidonet: Už cca rok platí, že každý, tedy i dítě do 10 let (zápisy v pasech rodičů už nemají právní váhu při prokazování totožnosti*), musí mít ro cestu do zahraničí svůj cestovní doklad - tedy buďto pas a nebo OP (pro Schengen ... ). Je to povinné - a nehraje roli, zda se pohybuješ 10 km od hranic ČR a nebo na druhém konci Evropy. Na druhou stranu má Jethro pravdu v tom, že kontroly dokladů na hranicích už prakticky neexistují a - přestože jezdím ´ven´ poměrně často,nesetkal jsem se s kontrolou totožnosti - s výjimkou kontroly řidiče při silniční kontrole. Je tedy na tobě, zda si případný - a málo pravděpodobný, průšvih riskneš a nebo ne.
Sanyo - promiň, ale přečti si dotaz, pak si přečti svůj příspěvek - a tak pořád dokola, dokud ti nedojde, že v zahraničí PČR nikoho kontrolovat nebude. A pak si zkus zapamatovat, že pokud vycestuješ do zahraničí, musíš být schopen prokázat svou totožnost cestovním dokladem - nebo spácháš přestupek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.